kry Napisano 11 Listopada 2011 Napisano 11 Listopada 2011 Hej, od mniej więcej tygodnia, w trakcie pedałowania słyszę dziwny zgrzyt, dzieje się tak tylko jak naciskam na pedał z prawej strony i tylko przy ustawieniu największa tarcza z przodu, najmniejsza z tyłu, kiedyś już miałem taki kłopot ale była to wina luzów na korbie, jak ruszałem w boki to wyraźnie było czuć luz, teraz siedzi sztywno, wyeliminowałem też pedał, wykręcałem, wymieniłem i dalej to samo, suport, łańcuch jak i wolnobieg zmieniałem nie tak dawno i mają zrobione gdzieś ok. 1000 km, łańcuch nie jest naciągnięty. Możliwe że w jakiś sposób łańcuch obciera o przednią przerzutkę ? bo na innych ustawieniach nic nie słychać, jak staram się możliwie najlżej jak tylko mogę pedałować to jest cisza, dopiero jak zaczynam z normalną siłą naciskać to słychać zgrzytanie. Może poprostu rower wyczuł że jestem na kupnie nowego i stroii fochy :-)
mklos1 Napisano 11 Listopada 2011 Napisano 11 Listopada 2011 Zadam trochę głupie pytanie. Łańcuch jest czysty i nasmarowany? Ja mam taki objaw w Levelu A4 (2011), że gdy napęd jest czysty i nasmarowany pracuje cichutko. Gdy tylko złapie brudu lub podeschnie zaczyna wydawać podobne dźwięki do obcierania o przerzutkę, szczególnie słychać właśnie na największej zębatce z przodu. Obcieranie nie wchodzi w grę, gdyż jest po kilka mm marginesu po obu stronach łańcucha. Nie jestem w stanie pozbyć się tego dźwięku.
kry Napisano 11 Listopada 2011 Autor Napisano 11 Listopada 2011 łańcuch szejkowałem potem naoiliwłem, zębatki czyściłem i ciągle słychać ten denerwujący zgrzyt.
mklos1 Napisano 11 Listopada 2011 Napisano 11 Listopada 2011 Zaobserwuj jak prowadzi się łańcuch przez przednią przerzutkę. Może masz delikatnie skrzywioną zębatkę i jeżeli masz wszystko ustawione na styk, być może momentami coś obciera. Jeżeli natomiast jest zapas 2-3mm, małe szanse, że to przerzutka.
z0neee Napisano 12 Listopada 2011 Napisano 12 Listopada 2011 wykręć trochę baryłkę przy lewej manetce i wtedy zobacz. jeśli wtedy przestało "ocierać" to wyreguluj lepiej przerzutkę tzn wykręć/wkręć śrubę H. pjona o/
sokol06 Napisano 12 Listopada 2011 Napisano 12 Listopada 2011 Niech zacznie od wykręcenie śrubki H przy przerzutce, potem regulacja baryłką. Jeśli ramie wodzika już by doszło do śrubki to dalszy naciąg linki nic by nie zmienił. kry piszesz, że miałeś luzy na korbie, czyli pewnie masz suport na kwadrat, te tańsze specjalnie sztywne chyba nie są. Nie wiem ile ważysz, ani jak często wykorzystujesz tryb "atomowe ciśnięcie", tak więc nie można wykluczyc zmęczenia materiału.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.