Skocz do zawartości

[rower]street / park / DIRT

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, smigam od niedawna na rowerze MTB dirt , lekkie DH, oczywiście od kumpla.

Zamierzam kupić sobie rower MTB pod street / skatepark / trochę dirtu

Wiem że pod street lepszy sztywniak a pod dirt amor, i z tym mam właśnie problem, czy rower z widelcem sztywniak nadaje się też do dirtu?

Zamierzam jeździć więcej na street / park ale czasem chciałbym smignąć na jakiś lekki dirt, np: zjazd step, potem wyskok, hopka z piasku na ogrodzie około 1,5m - 2 m wys. , lekkie wyskoki na trasach dirt w lesie.

Zamierzam kupić jakiś z widelcem, kołami 24 lub 26, zależy co lepsze pod street / park / czasem dirt ?

Proszę o odp...

Napisano

Sztywniak nie daje się do dirtu, bo sobie nadgarstki porozwalasz. Poza tym jak źle wylądujesz to amor zawsze Ci da trochę zapasu.

Myślę, że lepiej kupić coś z amorem, bo w streecie od biedy można jeździć z amorem, a w dircie bez amora już nie za bardzo. Więc rower z amorkiem będzie lepszy moim zdaniem.

Jak chcesz jeszcze do lasu trafić, to koła 26 imho, bo na 24 więcej się namęczysz na dojazdach ;)

Napisano

Pieprzycie gupoty za przeproszeniem, sztywniak także nadaje sie do latania dirtów,

Kumpel lata na holy 2 i za######iście mu idzie.

Pozatym zobaczcie jak latją na bmx dirty i nic sie niedzieje ;)

Napisano

Latać możesz i na Ukrainie albo miejskim, ale nie o to chodzi. ;)

Jak kupować nowy rower to lepiej żeby dobrze pasował moim zdaniem. Holy bym nie kupił z myślą o dircie, a bmxem wolałbym w streecie jeździć :)

To jak z downhillem dla przykładu, możesz na hardtailu też jeździć DH, ale wiadomo że na fullu będzie lepiej...

Napisano

Ja tam jestem z tym żeby dirty zaczynać z amorem, wiadomo nieraz dupe ratuje, ale można też na sztywniaku, lepszą technikę można sobie wyrobić.

Co do dh, lepiej mieć na początku sztywniaka, nauczyć się płynności, i lepszej techniki. Wiadomo na ht nie ma co sie mierzyć z fulami, ale ht dają rade ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.