Skocz do zawartości

[przerzutka] lekkie skrzywienie wózka Sram X-0 aluminiowy wózek długi

radicalpl

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam problem w mojej przerzutce Sram X-0model 2006 alu wózek, wózek jest lekko skrzywiony tj kółka przerzutki nie są idealnie w osi z koronka zębatki na której w danej chwili jest łańcuch. Czy taki model wózka da się prostować? Jak się do tego zabrać dziękuję z góry za odp. Znalezienie nowego wózka graniczy z cudem... Poza tym przerzutka jest w w idealnym stanie kupiłem ja nową w sierpniu tego roku ma przejechane 1800 km.

Czy nikt z was nie mia podobnego problemu nie musi być z przerzutka X0 może podobne skrzywienie miał ktoś z inna przerzutka z alu wózkiem??

Napisano

Dwa klucze francuskie będą potrzebne. Patrzysz gdzie jest skrzywienie. Jeden skręcasz minimalnie powyżej miejsca skrzywienia. Drugi poniżej. "Pracujesz" tym drugim. Pierwszy, zblokowany, jest po to, aby nie pogorszyć sprawy.

Procedura taka sama jak prostowanie haka niewymiennego w stalowej/aluminiowej ramie.

Jeżeli to hak jest wymienny to demontujesz stary i montujesz nowy (koszt 20-80zł). Jeżeli małe skrzywienie to prostujesz, np. młotkiem na kowadle. Sprawdzasz przykładając do jakiejś równej powierzchni.

Jak sprawdzić co jest krzywe? W pierwszej kolejności wykręć hak i przyjrzyj się jemu dokładnie.

Jeżeli jest równy to sprawdź przerzutkę. Najprościej podmienić na jakąś prostą, nawet znacznie niższej klasy, nawet w systemie shimano, ale na pewno prostą.

Napisano
(...) przy małych skrzywieniach jest lepszy sposób od młotka...

Ewentualnie imadło plus klucz francuz, albo dwa francuzy. Przy odrobinie wprawy da się też młotkiem, tylko trzeba dokładnie wiedzieć gdzie jest to skrzywienie.

Podpisuje się pod sugestią o dołączenie zdjęć.

Napisano

Ewentualnie imadło plus klucz francuz, albo dwa francuzy. Przy odrobinie wprawy da się też młotkiem, tylko trzeba dokładnie wiedzieć gdzie jest to skrzywienie.

Podpisuje się pod sugestią o dołączenie zdjęć.

Ok dzięki chłopaki też mi się wydaję że to może być hak. wózek jest skrzywiony tak jakby w osi nie w prawo nie w lewo zrobię fotki po pracy i wrzucę na bank dzięki za pocieszenie hak jest znacznie tańszy w razie czego niż wózek do X0 ;-)

Napisano

a ampul 5 ???

Napisano

Imbus 5mm to też dobre rozwiązanie, w przypadku małego skrzywienia. Wkładamy klucz w łeb śruby (jak do odkręcania) i manewrujemy kluczem tak, aby kółka przerzutki były w jednej linii z łańcuchem. Najlepsze są długie klucze, ale bez tej kulistej końcówki- kiedyś taką przy prostowaniu urwałem.

Zasadniczo dobrych metod prostowania haka jest wiele. Włączając w to specjalne "firmowe" narzędzia (np. park tool dag-2).

Napisano

Chłopaki lekko krzywy jest hak ale jest raczej niewłasciwie dokręcony , to raczej wina serwisu który nie wkręcił dwóch śrub mocujących hak przykręcił hak do ramy tylko poprzez przykręcenie przerzutki będzie nowa rama nowy hak to i przerzutka będzie chodzic elegancko zapraszam do obejrzenia całego roweru w Garażu jak macie jakies pomysły na rame do tego projektu proszę walić smiało dziękuje za pomoc wszystkim którzy napisali w tym poście

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...