migajek Napisano 31 Października 2011 Napisano 31 Października 2011 Cześć, mam krossa a4, łańcuch 9 rzędowy, przerzutka przód Alivio (top swing), korba Truvativ X-Flow. Czasami przy zmianie ze środkowej koronki na dużą wciąga mi od dołu łańcuch - dzieje się tak szczególnie gdy zmieniam przy sporej prędkości obrotowej korby. "Przebieg" łancucha to około 2000km, korby około 5000, chociaż zdarzało mi się to już dużo wcześniej. Czy może to być związane z naciągiem łańcucha czy też gdzie szukać przyczyny? Pozdrawiam
beardman Napisano 31 Października 2011 Napisano 31 Października 2011 Tak. Może to być spowodowane naciągniętym łańcuchem i/lub zużytymi zębami w tarczach korby. Na początek, żeby dużo nie kombinować możesz sprawdzić stan zębów w korbie, stopień opasania i przylegania łańcucha do zębów, czy nie ma jakichś zadziorów na zębatkach? Jeśli będzie wszystko w miarę ok to możesz skrócić łańcuch o 2-3 ogniwa i/lub podciągnąć sprężynę w przerzutce tylnej (żeby łańcuch był bardziej napięty). Można też kombinować z delikatnym podpiłowaniem zębów ale to już zależy od stanu. W ostateczności wymiana zębatki i/lub łańcucha.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.