Greg00 Napisano 23 Października 2011 Napisano 23 Października 2011 Witam Mam taki problem, Wczoraj byłem na Turbaczu na rowerze, i napęd odmawiał posłuszeństwa, Nawalały przełożenia 1 (korba najmniejsze) - 1 - 4 kaseta (największe 4 zębatki) Efekt był taki że na pierwszym blacie przy podjeździe przy mocniejszym depnięciu na pedał łańcuch owijał się wokół korby i wchodził pomiędzy korbe a ramę (widełki od strony zewnętrznej) Napęd zaczął sprawiać problemu niewiele przed szczytem i mimo umycia w schronisku problem pozostał. Pytanie gdzie szukać przyczyny Zużyty łańcuch, przerzutka słaba spręzyna czy kóleczka w niej. Napęd w miare świeży ok 2tys km w tym dwa łańcuchy na zmiane zmieniane co 500km Napęd XT łańcuch XTR Na Turbaczu wczoraj był śniek jak i zalegał powyżej 1000mnpm poniżej błoto błoto błoto. Gdyby nie problemy z napędem i kiepskimi rękawiczkami wypad byłby super Z gór dzięki za sugestie związane z napędem
krzych0 Napisano 23 Października 2011 Napisano 23 Października 2011 U mnie w takiej sytuacji pomógł zielony Finish Line. Fakt że jest to problematyczne bo praktycznie nie da się podjeżdżać.
Przeor Napisano 23 Października 2011 Napisano 23 Października 2011 Jak dla mnie to zużyta zębatka na korbie. Przyjrzyj się czy zęby nie są zużyte a dokładniej czy nie są rozwalcowane na boki. Powierzchnia zęba z boku często ma zadziory i to przy niezużytym łańcuchu powoduje takie owijanie łańcucha na korbie, zwłaszcza przy silniejszym depnięciu.W moim przypadku pomógł mały, półokrągły pilnik, dzięki któremu pozbyłem się dziadostwa i wspomnianych wyżej problemów. Jeżeli łańcuch owija się tylko na jednej zębatce to na 100% jest to wina jej zużycia.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.