Skocz do zawartości

[łańcuch] podciąganie łańcucha na korbie

Greg00

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam taki problem,

Wczoraj byłem na Turbaczu na rowerze, i napęd odmawiał posłuszeństwa,

Nawalały przełożenia 1 (korba najmniejsze) - 1 - 4 kaseta (największe 4 zębatki)

Efekt był taki że na pierwszym blacie przy podjeździe przy mocniejszym depnięciu na pedał łańcuch owijał się wokół korby i wchodził pomiędzy korbe a ramę (widełki od strony zewnętrznej)

Napęd zaczął sprawiać problemu niewiele przed szczytem i mimo umycia w schronisku problem pozostał.

Pytanie gdzie szukać przyczyny

Zużyty łańcuch, przerzutka słaba spręzyna czy kóleczka w niej.

Napęd w miare świeży ok 2tys km w tym dwa łańcuchy na zmiane zmieniane co 500km

Napęd XT łańcuch XTR

Na Turbaczu wczoraj był śniek jak i zalegał powyżej 1000mnpm poniżej błoto błoto błoto.

Gdyby nie problemy z napędem i kiepskimi rękawiczkami wypad byłby super

Z gór dzięki za sugestie związane z napędem

Napisano

Jak dla mnie to zużyta zębatka na korbie. Przyjrzyj się czy zęby nie są zużyte a dokładniej czy nie są rozwalcowane na boki. Powierzchnia zęba z boku często ma zadziory i to przy niezużytym łańcuchu powoduje takie owijanie łańcucha na korbie, zwłaszcza przy silniejszym depnięciu.W moim przypadku pomógł mały, półokrągły pilnik, dzięki któremu pozbyłem się dziadostwa i wspomnianych wyżej problemów. Jeżeli łańcuch owija się tylko na jednej zębatce to na 100% jest to wina jej zużycia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...