xduncanx Napisano 2 Października 2011 Napisano 2 Października 2011 Witam! Na początku wakacji zakupiłem pedały wymienione w tytule. Po około dwóch miesiącach jazdy pewnego dnia czyszcząc rower zauważyłem brak jednej zaślepki. Prawdopodobnie miała lekki luz i w trakcie jazdy powoli się wykręcała. Jazda z odsłoniętymi łożyskami raczej nie wchodzi w grę. Zależało by mi żeby doprowadzić je do stanu używalności bo nie były tanie, niewiele na nich pojeździłem a całkiem dobrze się sprawowały. W okolicznych serwisach rowerowych nie udało mi się znaleźć takiej lub innej pasującej zaślepki. Jedynie informację, że może da się dopasować ją z innych pedałów. Miałbym więc prośbę do użytkowników forum. Jeśli ktoś posiada taką zaślepkę na zbyciu (np z uszkodzonych pedałów itp) i mógłby ją odstąpić (nie za darmo oczywiście) to byłbym wdzięczny. Ewentualnie namiar na jakiś inny model pedałów z którego zaślepka by pasowała. Może dałbym wtedy radę na allegro kupić jakieś tanie używki i podmienić zaślepkę. Poniżej zdjęcie z wyglądem i wymiarami tej zaślepki: Nie posiadam suwmiarki więc wymiary mogą być niedokładne: średnica gwintu ok 15mm, wysokość gwintu ok 6mm, wysokość całej zaślepki ok 10mm. Z góry dziękuje za pomoc.
Grand231 Napisano 2 Października 2011 Napisano 2 Października 2011 Jest to zwykła śruba M10, taka jak do zasłaniania pivotów, na forum jest osoba handlująca takimi śrubkami-link.
xduncanx Napisano 2 Października 2011 Autor Napisano 2 Października 2011 Jest to zwykła śruba M10, taka jak do zasłaniania pivotów, na forum jest osoba handlująca takimi śrubkami-link. Dzięki za odpowiedź. Ale to chyba nie ten rozmiar. Jak pisałem wyżej średnica gwintu to 15mm. Wiec M10 to za mało. Dodatkowo to musi być śruba "pusta w środku" (drążona czy jak to się zwie). Trochę kiepsko zrobiłem zdjęcia i nie widać dobrze. Ale dałeś mi do myślenia... Poszukałem na allegro śrub M15 i znalazłem śrubę do suportu octalink/ISIS: klik Po skróceniu gwintu (o ile to możliwe bez uszkodzenia go) była by całkiem dobrym zamiennikiem. Jutro po pracy podjadę do rowerowego i zapytam czy maja coś takiego na stanie żeby przymierzyć. Niezależnie od wyniku tej przymiarki temat pozostaje aktualny. Pozdrawiam!
Grand231 Napisano 2 Października 2011 Napisano 2 Października 2011 Może zagadaj do obsługi sklepu cyklotur-link w tym sklepie mają chyba największy wybór części zamiennych.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.