Skocz do zawartości

[Kaseta] Sram PG-990 czy Shimano?

dntsln2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Wraz ze zmianą koła tylnego postanowiłem zmienić cały napęd. Wybór padł na manetkę Sram trigger X9 [2011r] oraz przerzutkę X7/X5. Jestem prawie przekonany do zakupu kasety X0 PG-990 II red, lecz spotkałem się z opiniami, że Shimano robi o wiele mocniejsze kasety i blaty.

Moim warunkiem jest pająk aluminiowy [najlepiej na 5 koronek], który w pewnym stopniu "uratuje" aluminiowy bębenek przed zniszczeniem. Nie jestem maniakiem wagi, bardziej wolałbym sprzęt długowieczny. Oczywiście "9speed".

Jakie jest Wasze zdanie? Przypominam, że jeżdżę w enduro.

Pozdrawiam,

DntSLn.

• Mod Team
Napisano

W mojej skromniej opinii PG-990 prezentuje co najmiej tą samą klasę co XT. PG-990 ma nieco twardszą i bardziej zdecydowaną zmianę biegów niż XT , co mi akurat bardzo pasuje. Może Shimano ma trwalsze kasety i blaty w niższych grupach ( aczkolwiek w przypadku kaset SLX to twierdzenie mija się z prawdą), to w przypadku tych dwóch kaset bardzo trudno jest mi ocenić ,która jest trwalsza.

Na pewno SRAM jest ładniejszy.

Napisano

Jaki więc łańcuch byście Koledzy polecali? Myślałem o PC-991, ale jest kilka wersji. Najtwardsza jest CHYBA "CrossStep".

Pozostaje jeszcze kwestia blatu... Myślałem nad Weeze 37T, choć nie wiem, czy nie będzie za mała. Jeżdżę na 1 blacie.

Napisano

Wydaje mi się, że C9 jest w miarę trwały.

Przerabiam go teraz, tzn śmigam na dwóch zamiennie i jest całkiem dobrze.

Z shimano miałem XT i XTR ( choć to jeden pies ) i było gorzej z trwałością ale bez historii jakie można czasami przeczytać, że pękał, rozciągał się po 1kkm i takie tam :icon_lol:

Ze swojej strony polecam zestaw kasetę XT i łańcuch C9 :thumbsup:

Napisano

Slx będzie dobry to korba o najlepszym stosunku jakości do ceny.Niestety nie kosztuje już 300zł, jak kilka lat temu tylko 400, a za taką kasę można było kiedyś kupić xt.Piękne czasy :rolleyes:

Napisano

Ja potrzebuję samą zębatkę, ponieważ korbę mam sprzed 2 lat i trzyma się wyśmienicie. Korbę mam na 4 śruby, blat najlepiej by był z tytanu lub alu 7075 T6.

Przeczytałem wszystkie wypowiedzi z tematu, który podał jeden z kolegów. Z tego co zauważyłem rozpoczęto go w 2009roku, więc porównywano tam starsze modele [dziś mamy np PG-990 II].

Mój styl jazdy nie jest płynny, lecz bardzo agresywny, częsta zmiana biegów, hamowanie, przyśpieszanie. Czy typowo szosowy łańcuch C9 będzie tu lepszy od PC-991?

• Mod Team
Napisano

C9 będzie lepszy. Trwalszy, sztywniejszy, trwalszy i jeszcze raz trwalszy.

Łańcuchy Shimano są bardziej miękkie od C9- poza tym Shimano , jeśli chodzi o łańcuchy, wykonało jakościowy krok wstecz w ostatnich latach.

PC-991 prezentuje podobną do C9 klasę,ale w połączeniu z kasetą PG-990 daje nam układ o bardzo zdecydowane zmianie biegów z nieco niższą ( ale niewiele ) precyzją przerzucania ( głownie podczas redukcji).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...