dntsln2 Napisano 29 Września 2011 Napisano 29 Września 2011 Witam, Wraz ze zmianą koła tylnego postanowiłem zmienić cały napęd. Wybór padł na manetkę Sram trigger X9 [2011r] oraz przerzutkę X7/X5. Jestem prawie przekonany do zakupu kasety X0 PG-990 II red, lecz spotkałem się z opiniami, że Shimano robi o wiele mocniejsze kasety i blaty. Moim warunkiem jest pająk aluminiowy [najlepiej na 5 koronek], który w pewnym stopniu "uratuje" aluminiowy bębenek przed zniszczeniem. Nie jestem maniakiem wagi, bardziej wolałbym sprzęt długowieczny. Oczywiście "9speed". Jakie jest Wasze zdanie? Przypominam, że jeżdżę w enduro. Pozdrawiam, DntSLn.
supersam Napisano 29 Września 2011 Napisano 29 Września 2011 Kupuj kasetę xt, lżejsza i tańsza niż sram pg990. Miałem 3 kasety sram i dwie shimano i uważam że lepsze.
Mod Team durnykot Napisano 29 Września 2011 Mod Team Napisano 29 Września 2011 W mojej skromniej opinii PG-990 prezentuje co najmiej tą samą klasę co XT. PG-990 ma nieco twardszą i bardziej zdecydowaną zmianę biegów niż XT , co mi akurat bardzo pasuje. Może Shimano ma trwalsze kasety i blaty w niższych grupach ( aczkolwiek w przypadku kaset SLX to twierdzenie mija się z prawdą), to w przypadku tych dwóch kaset bardzo trudno jest mi ocenić ,która jest trwalsza. Na pewno SRAM jest ładniejszy.
detonator Napisano 29 Września 2011 Napisano 29 Września 2011 W sumie, to obie będą w miarę trwałe, a w kwestii trwałości, to bardziej łańcuch tu odgrywa większą rolę
dntsln2 Napisano 29 Września 2011 Autor Napisano 29 Września 2011 Jaki więc łańcuch byście Koledzy polecali? Myślałem o PC-991, ale jest kilka wersji. Najtwardsza jest CHYBA "CrossStep". Pozostaje jeszcze kwestia blatu... Myślałem nad Weeze 37T, choć nie wiem, czy nie będzie za mała. Jeżdżę na 1 blacie.
detonator Napisano 29 Września 2011 Napisano 29 Września 2011 Wydaje mi się, że C9 jest w miarę trwały. Przerabiam go teraz, tzn śmigam na dwóch zamiennie i jest całkiem dobrze. Z shimano miałem XT i XTR ( choć to jeden pies ) i było gorzej z trwałością ale bez historii jakie można czasami przeczytać, że pękał, rozciągał się po 1kkm i takie tam Ze swojej strony polecam zestaw kasetę XT i łańcuch C9
Piksel Napisano 29 Września 2011 Napisano 29 Września 2011 C9 jest dobry, ale kasete kupiłbym srama.Łańcuch pc 991 nie jest zły, ale jednak ustępuje C9, jednocześnie deklasując shimano.
dntsln2 Napisano 29 Września 2011 Autor Napisano 29 Września 2011 A blat jaki? Weeze czy coś od shimano? Może slx?
Piksel Napisano 29 Września 2011 Napisano 29 Września 2011 Slx będzie dobry to korba o najlepszym stosunku jakości do ceny.Niestety nie kosztuje już 300zł, jak kilka lat temu tylko 400, a za taką kasę można było kiedyś kupić xt.Piękne czasy
dntsln2 Napisano 29 Września 2011 Autor Napisano 29 Września 2011 Ja potrzebuję samą zębatkę, ponieważ korbę mam sprzed 2 lat i trzyma się wyśmienicie. Korbę mam na 4 śruby, blat najlepiej by był z tytanu lub alu 7075 T6. Przeczytałem wszystkie wypowiedzi z tematu, który podał jeden z kolegów. Z tego co zauważyłem rozpoczęto go w 2009roku, więc porównywano tam starsze modele [dziś mamy np PG-990 II]. Mój styl jazdy nie jest płynny, lecz bardzo agresywny, częsta zmiana biegów, hamowanie, przyśpieszanie. Czy typowo szosowy łańcuch C9 będzie tu lepszy od PC-991?
Mod Team durnykot Napisano 30 Września 2011 Mod Team Napisano 30 Września 2011 C9 będzie lepszy. Trwalszy, sztywniejszy, trwalszy i jeszcze raz trwalszy. Łańcuchy Shimano są bardziej miękkie od C9- poza tym Shimano , jeśli chodzi o łańcuchy, wykonało jakościowy krok wstecz w ostatnich latach. PC-991 prezentuje podobną do C9 klasę,ale w połączeniu z kasetą PG-990 daje nam układ o bardzo zdecydowane zmianie biegów z nieco niższą ( ale niewiele ) precyzją przerzucania ( głownie podczas redukcji).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.