Skocz do zawartości

[Sztyca]Problem z regulacją

Didusieq

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witojcie. ;)

Kupiłem nową sztycę do roweru bo nowa przy rowerze była ciut za "chuda". Controltech One 31,6mm. Podoba mi się, z jednego kawałka aluminium. Ale jak wyregulować kąt nachylenia siodła? Na przodzie brakło zakresu i śruba prawie dotyka siodła (włożyłem małą podkładkę żeby nie "siedzieć" na śrubie. Z tyłu natomiast śruba ledwo wyszła z nakrętki trzymającej w jarzemku. Zdjęcia niżej:

Fotki sztycy

Zrobiłem zdjęcie przy parapecie (podobno prosty, sam robiłem ;) ) żeby było odniesienie do ustawienia siodła. Chciałem dziób krzesła nieco niżej ale już nie dam rady bo śruba zaczęła niszczyć dolną część sztycy (w środku otworu widać nacięcia od gwintu śruby).

Nieodpowiednia sztyca czy siodło??

Dzięki i pozdrawiam!

Napisano

Odwrót o 180 stopni pogorszył sprawę. Pojechałem do sklepu gdzie ją kupiłem. Bardzo uprzejmy sprzedawca (pozdrawiam) spróbował ustawić. Nie udało się. być może geometria ramy powoduje że zabrakło regulacji (mocno pochylona do tyłu rura podsiodłowa). W związku z tym sztyca została wymieniona na BBB i teraz zakres regulacji jest aż nadto doskonały. Tak więc temat zamknięty.

No i dzięki dobremu zaciskowi z tegoż sklepu siodło się nie wsuwa. :) Mogę bezpiecznie jeździć. :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...