Forum rowerowe

• Jesteśmyna

- - - - -

[kask] MET Aliseo

• Nie możesz odpowiedzieć
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 Chaosek

Amator

• Użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 73 postów
  • Imię:Robert

Napisano 30 styczeń 2011 - 19:35

Witam.
Od sezonu jestem posiadaczem owego kasku, posiadam rozmiar uniwersalny 54/61 w przypadku mojej małej głowy, regulacje mam ustawione na najciaśniejszą, wszystko wyregulowane paskami i trzyma się świetnie na głowie.
Kask jest przeznaczony na szosę, jednak ja używam go do mtb i nie widze przeciwskazań do tego jeśli komuś nie przeszkadza brak daszku. Kask we wrześniu uratował mi czaszkę, możliwe że życie, gdyż przy upadku przy dużej prędkości w lesie uderzyłem głową w wystający korzeń, i dzięki temu nabrał on wgniecenia w skorupie co narazie mi nie przeszkadza w jego użytkowaniu jednak myśle nad wymianą bo w końcu jest to uszkodzenie.
Cena jaką dałem za ten kask to 100zł, udało się można powiedzieć w pewien sposób z tą ceną. Nie mam odniesienia co do innych kasków, ponieważ poprzedni to był jakiś marny kellys, ale kask ma przedewszystkim ratować głowe i być wygodny.
Posiada on 20 otworów wentylacyjnych, głowa jest dobrze wentylowana. Wg. producenta waży on około 230-260g, nie mam wagi więc nie moge podać konkretnej wagi ale jest lekki.
Tą skorupe mogę śmiało polecić, w razie jakichkolwiek pytań dotyczących jej prosze walić śmiało.

Użytkownik Chaosek edytował ten post 30 styczeń 2011 - 19:37

Rower rower rower

Rowery

• admin

#2 McWolf

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 19
  • 287 postów
  • Imię:Tadek
Garaż Rower

Napisano 30 styczeń 2011 - 20:36

Wymien natychmiast kask na nowy!
Po za wgnieceniem, ktore widzisz prawdopodobnie cala konstrukcja ulegla zniszczeniu.
X-0 2x10 / Garmin Edge 800 - Through Irish All Mountains

#3 TaZ

Świeżak

• Użytkownik
  • Reputacja: 1
  • 35 postów
  • Imię:Paweł

Napisano 30 styczeń 2011 - 21:04

McWolf dobrze mówi. Kaski projektowane tak, by pochłaniana energia rozkładana była na jak największą część skorupy. Przy kolejnym uderzeniu, nawet w inną jego część, kask nie będzie tak dobrze chronił.
Napieraj!

#4 Chaosek

Amator

• Użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 73 postów
  • Imię:Robert

Napisano 01 luty 2011 - 20:57

Narazie jeżdzę tylko na trenażerku więc spokojnie a za kaskiem już się oglądam : )
Rower rower rower