Forum rowerowe

• Jesteśmyna

- - - - -

[rower] MTB XC do 3500

89 odpowiedzi w tym temacie

#21 adziopak

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 4
  • 100 postów
  • Imię:Amadeusz
Garaż Rower

Napisano 11 luty 2012 - 11:13

Więc niech decyduje.
Cena katalogowa ramy 5500zł, a roweru cena detal 4500zł
Bardzo dziwne.
Moze kupmy takie ze 3 i sprzedajmy ramy za troche mniejsza kase niż detal i zbijemy biznes haha.

Rowery

• admin

#22 Peterp079

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 18
  • 638 postów
  • Imię:Piotrek
Garaż Rower

Napisano 11 luty 2012 - 12:01

Nie bardzo widzę w czym ten A8 ma zdecydowanie lepszy osprzęt porównując np. de Experta. Poza przerzutkami przednimi i manetkami SLX, ktore nota bene poza napisem nie roznia sie niczym w dzialaniu od M590. Hamulce z A8 z kolei nawet nie staly w poblizu jakości jaka oferuje SLX na 2012r. Amortyzator Recon nie sprawi roznicy w uzywaniu zadnej porownujac do XC30. Chyba tylko pod katem serwisowania ktore mu trzeba bedzie robic 3 razy czesciej niz XC30. Tak to wygląda ten "zdecydowanie lepszy osprzet". Ale jak przeciez jak tylko ktos zobaczy (nie do wszystkich to skierowane) ze w jednym jest SLX a w drugim Deore to juz jest Wow... Mowie tutaj o manetkach i przerzutkach. Tylko jak napisalem wczesniej roznicy miedzy dzialaniem jednych a drugich nie ma zadnej, czego nie mozna powiedziec o klasie wyzszej czyli XT (jaką ma z tyłu Expert) gdzie juz zaczyna sie robic przepasc. A to ze taki sobie Recon ma powietrzna komore to zaden szal. Ale tez jak niektorzy widza ze amor jest powietrzny to juz mysla ze złapali pana boga za nogi...

#23 kubek20

Master

• Użytkownik
  • Reputacja: 71
  • 2214 postów
Garaż Rower

Napisano 11 luty 2012 - 12:30

OK, ale unibike ma mimo wszystko gorszą geometrię niż Kross i do ścigania zbyt dobry nie będzie, nie mówiąc już o przepaści do meridy :icon_cool:

#24 ditom

Świeżak

• Użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 14 postów
  • Imię:Michał

Napisano 11 luty 2012 - 12:54

Bardzo dziękuje za tak duży odzew . Szczerze mówiąc w tym momencie mam duży mętlik w głowie .
Jeśli chodzi o ramę to wole dobre aluminium , co do karbonu nie jestem zbytnio przekonany po tym co stało się z moim rowerem szosowym po tym jak mi kamień odskoczył i pękła mi dolna rura ( wiem że szosa to nie MTB ale jednak aluminium mnie nigdy nie zawiodło). Także obstawiałbym aluminium. Rzeczywiście macie rację że Kross jest atrakcyjny i koledze zwracam honor ( to ze rama z Polski to nie jest chyba jednak plus dla mnie ale Wy wiecie lepiej a ja mam w temacie MTB zerową wiedzę). Jedyne co mi się ,,nie podoba " to cena za ramę tego Krossa która jest dość niska (poza tym nie wiem jak wygląda u nich jakość wykonania ramy). Tak jak mówiłem priorytet dla mnie to rama i amor i z tego co mówicie to Kross jest tutaj najlepszy pod tym względem. W tym momencie jedyne co mnie zastanawia to właśnie niska cena za ramę. Ta część roweru jest dla mnie najważniejsza bo chcę za np.3-4 lata coś wymienić na klasę wyższą a z tego co słyszałem jak rama nie jest przyszłościowa to nie ma sensu na modernizację. Bardzo bym Was prosił o informację ( może sami korzystacie z ich rowerów ) jak wygląda u nich jakość wykonania ram i czy ta niska cena powinna mnie odstraszyć czy bardziej zachęcić. Wole o klasę wyższą ramę i amor a o 2 klasy niższy osprzęt. Pozdrawiam i wielkie dzięki za zainteresowanie ! ! ! ! !

#25 Piksel

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 44
  • 1206 postów
  • Imię:Adam

Napisano 11 luty 2012 - 12:57

a rama Meridy to nie jest dobry carbon?Czytałeś to co napisał kubek20?Chcąc mieć dobrą ramę rozpatrujesz Krossa?

Wyświetl postUżytkownik ditom dnia 11 luty 2012 - 12:54 napisał

Wole o klasę wyższą ramę i amor a o 2 klasy niższy osprzęt. Pozdrawiam i wielkie dzięki za zainteresowanie ! ! ! ! !
i nie chcesz kupić Meridy gratuluje

„Ból jest przemijający, a skutki rezygnacji pozostają na zawsze.” - Lance Armstrong.

Dołączona grafika

Rowery

• admin

#26 kubek20

Master

• Użytkownik
  • 2214 postów
Garaż Rower

Napisano 11 luty 2012 - 13:26

Jak dla mnie jak nie chcesz tej meridy -a szkoda bo to bdb rama i tani karbon to to nie jest, wycieniowane aluminum pociągnie krócej- bardzo łatwo o wgnioty, a jeśli rama alu waży powiedzmy 1800-1900 g to wątpię żeby nadawała się do rozbudowy - dorzucam jeszcze Haibik'a http://allegro.pl/ha...2099735494.html

Użytkownik kubek20 edytował ten post 11 luty 2012 - 13:34

#27 radeks23

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 20
  • 416 postów
  • Imię:Radek

Napisano 11 luty 2012 - 14:28

Wyświetl postUżytkownik Peterp079 dnia 11 luty 2012 - 12:01 napisał

Amortyzator Recon nie sprawi roznicy w uzywaniu zadnej porownujac do XC30. Chyba tylko pod katem serwisowania ktore mu trzeba bedzie robic 3 razy czesciej niz XC30. Tak to wygląda ten "zdecydowanie lepszy osprzet". Ale jak przeciez jak tylko ktos zobaczy (nie do wszystkich to skierowane) ze w jednym jest SLX a w drugim Deore to juz jest Wow... Mowie tutaj o manetkach i przerzutkach. Tylko jak napisalem wczesniej roznicy miedzy dzialaniem jednych a drugich nie ma zadnej, czego nie mozna powiedziec o klasie wyzszej czyli XT (jaką ma z tyłu Expert) gdzie juz zaczyna sie robic przepasc. A to ze taki sobie Recon ma powietrzna komore to zaden szal. Ale tez jak niektorzy widza ze amor jest powietrzny to juz mysla ze złapali pana boga za nogi...

XC30 to dawna Tora! Różnica jest ogromna nie tylko w działaniu ale i w masie bo aż 0,5kg! A jeżeli dla Ciebie różnica w działaniu Recon vs XC30 jest mała to słów mi brak.

Dla Ciebie widzę że liczy się tylko ten Xt z tyłu :D myślisz że jak manetki działają tak samo, to ten Xt coś da?? Gwarantuję Ci że przerzutki z tyłu w tym wypadku nie zrobią żadnej różnicy a amortyzator ogromną.

Ale co tam, zobaczyłeś XT z tyłu hamulce SLX i poczułeś się jak byś złapał Pana Boga za nogi :D

@Kubek20 A Twoim zdaniem rama Treka 6700 nadaję się do rozbudowy?

Użytkownik radeks23 edytował ten post 11 luty 2012 - 14:29

#28 kadargo

Master

• Użytkownik
  • Reputacja: 77
  • 1936 postów
Garaż Rower

Napisano 11 luty 2012 - 14:32

A niby która rama z wyżej wymienionych jest z Polski? :o A co do tej Meridy to nawet bym się nie zastanawiał bo nie od dziś wiadomo że jak komuś zależy na ramie to ten model jest okazją.

Radeks23 a według Ciebie ta rama Treka jest zła?

Użytkownik kadargo edytował ten post 11 luty 2012 - 14:33

#29 kubek20

Master

• Użytkownik
  • 2214 postów
Garaż Rower

Napisano 11 luty 2012 - 14:32

radeks23: Raczej tak, ale mało która rama jest tak ciężka w tych progach cenowych :P

Użytkownik kubek20 edytował ten post 11 luty 2012 - 14:33

#30 kadargo

Master

• Użytkownik
  • Reputacja: 77
  • 1936 postów
Garaż Rower

Napisano 11 luty 2012 - 14:34

...ale ma fajną geometrię i jest diabelnie sztywna. ;)

#31 radeks23

Maniak

• Użytkownik
  • 416 postów

Napisano 11 luty 2012 - 14:48

@Kubek20 Uważam że 6700 to świetna rama, ale 19" waży ponad 2kg :D Pytam o nią bo napisałeś " jeśli rama alu waży powiedzmy 1800-1900 g to wątpię żeby nadawała się do rozbudowy" więc się zdecyduj :P

Ale jeżeli rama jest sztywna i mocna to nawet jak tyle waży to warto na niej budować rower marzeń, zwłaszcza jak geometria jest Ok, a Trek moim zdanie ma Bardzo OK geometrie :D Poza tym różnice w masie na ramach aluminiowych to 300-400g, na ciężkiej ramie i tak i tak można zbudować lekki szybki rower, chyba że ktoś ma manie lekkości:D to co innego :D

Użytkownik radeks23 edytował ten post 11 luty 2012 - 14:49

#32 ditom

Świeżak

• Użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 14 postów
  • Imię:Michał

Napisano 11 luty 2012 - 15:14

Ok czyli jeśli według Was ten carbon jest lepszy od alu to raczej kwestia wyboru jest już rozwiązana. Powiedzcie mi jaki rozmiar ramy w tej Meridzie dobrać do mojego wzrostu 175 cm? I jeszcze pytanko co sądzicie o tych obręczach ?

#33 radeks23

Maniak

• Użytkownik
  • 416 postów

Napisano 11 luty 2012 - 15:49

Wyświetl postUżytkownik ditom dnia 11 luty 2012 - 12:54 napisał

. Bardzo bym Was prosił o informację ( może sami korzystacie z ich rowerów ) jak wygląda u nich jakość wykonania ram i czy ta niska cena powinna mnie odstraszyć czy bardziej zachęcić. Wole o klasę wyższą ramę i amor a o 2 klasy niższy osprzęt. Pozdrawiam i wielkie dzięki za zainteresowanie ! ! ! ! !

Ja mam taką ramę, jest ona moim skromnym zdaniem bardzo dobra, jakość wykonania znakomita, do niczego nie mogę się przyczepić, mały plus za gładzone spawy, no i w końcu jest sztywna i geometria bardzo mi pasuje :D
A jeśli chodzi o cenę, to katalogowe wynosi ona 700zł, to chyba normalna cena. A wynosi ona tyle, bo tyle jest warta rama ważąca około 1800g. Ramy Speca, Treka, Gianta które tyle ważą też są tyle warte ale oni ich nie sprzedają osobno, sprzedają jedynie te nieco lżejsze, Giant XTC albo Trek seria 8000 i za te kilka gram mniej płaci się dużo więcej $ :)

#34 Peterp079

Maniak

• Użytkownik
  • 638 postów
Garaż Rower

Napisano 11 luty 2012 - 16:41

Wyświetl postUżytkownik radeks23 dnia 11 luty 2012 - 14:28 napisał

Ale co tam, zobaczyłeś XT z tyłu hamulce SLX i poczułeś się jak byś złapał Pana Boga za nogi :D

Nie nie. Wrecz przeciwnie. To Ty zobaczyles SLX i średniego Recona i myslisz ze zlapales pana boga za nogi. Reszte sam sobie dopowiedz...

#35 radeks23

Maniak

• Użytkownik
  • 416 postów

Napisano 11 luty 2012 - 16:46

Toć ten średni recon jest dużo lepszy od XC30:D Człowieku co Ty pijesz ? :P

Ja napisałem że A8 ma cały osprzęt o klasę lepszy ale od Tamtego Gianta :P A Ty chyba znowu coś źle przeczytałeś :P

Nie mniej uważam też że A8 to lepszy rower od Experta mimo że kilka mało istotnych rzeczy ten 2 ma lepszych.
Ale najważniejsza jest rama i amortyzator tak? Aspekt ramy pomijam, zostaje amortyzator, resztę sam sobie dopowiedz....:D

Użytkownik radeks23 edytował ten post 11 luty 2012 - 16:55

#36 adziopak

Pro

• Użytkownik
  • 100 postów
Garaż Rower

Napisano 11 luty 2012 - 17:16

Wyświetl postUżytkownik radeks23 dnia 11 luty 2012 - 15:49 napisał

Ja mam taką ramę, jest ona moim skromnym zdaniem bardzo dobra, jakość wykonania znakomita, do niczego nie mogę się przyczepić, mały plus za gładzone spawy, no i w końcu jest sztywna i geometria bardzo mi pasuje :D
A jeśli chodzi o cenę, to katalogowe wynosi ona 700zł, to chyba normalna cena. A wynosi ona tyle, bo tyle jest warta rama ważąca około 1800g. Ramy Speca, Treka, Gianta które tyle ważą też są tyle warte ale oni ich nie sprzedają osobno, sprzedają jedynie te nieco lżejsze, Giant XTC albo Trek seria 8000 i za te kilka gram mniej płaci się dużo więcej $ :)

Rama Gianta XTC to to samo co rama Krossa A8 (kinesis). Różnią się tylko napisem :)

Ja mam A4 17" waga 1674g i jest bardzo sztywno :)

#37 radeks23

Maniak

• Użytkownik
  • 416 postów

Napisano 11 luty 2012 - 17:25

No nie to samo (z czego w sumie się bardzo cieszę), bo XTC jest DUŻO lżejsza.

Użytkownik radeks23 edytował ten post 11 luty 2012 - 17:25

#38 adziopak

Pro

• Użytkownik
  • 100 postów
Garaż Rower

Napisano 11 luty 2012 - 17:29

za 699zl stoi rama A6.
A8 nie ma , ale podejrzewam ze na pewno wiecej
Rama Kross Level A6 | Kross - Rower górski, rowery trekkingowe, rowery miejskie

#39 Peterp079

Maniak

• Użytkownik
  • 638 postów
Garaż Rower

Napisano 11 luty 2012 - 17:41

Wyświetl postUżytkownik radeks23 dnia 11 luty 2012 - 16:46 napisał

Toć ten średni recon jest dużo lepszy od XC30:D Człowieku co Ty pijesz ? :P

Posłuchaj gów....rzu. Nie zycze sobie takich tekstow do mnie. Mozesz sie tak zwracac do dzieciakow w swoim wieku ale nie do mnie. Jesli nie stac Cię na rzeczową dyskujsię poza tekstami tego typu to nie odzywaj sie wcale.
A apropos roznic pomiedzy A8 i Expertem to w tym pierwszym poza ledwie lepszym amortyzatorem praktycznie cała reszta tych "nieistotnych rzeczy".

#40 elkaziorro

Maniak

• Użytkownik
  • 418 postów
  • Imię:Łukasz
Garaż Rower

Napisano 11 luty 2012 - 17:56

Wyświetl postUżytkownik adziopak dnia 11 luty 2012 - 17:16 napisał

Rama Gianta XTC to to samo co rama Krossa A8 (kinesis). Różnią się tylko napisem

Rozumiem kolego, że jeździłeś na XTC i A8?

A ta ramka w meridzie jest naprawdę świetna. Kolega posiada rower na niej złożony, miałem okazję sporo na niej pojeździć i brałbym bez zastanowienia :)

Użytkownik elkaziorro edytował ten post 11 luty 2012 - 18:00

Ride life. Ride Giant.