Forum rowerowe

• Jesteśmyna

- - - - -

[opony] kola UST a opony TL-Ready co grozi ?

shimano wh-m780 ew crosstrail

26 odpowiedzi w tym temacie

#21 Greg00

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 1
  • 136 postów
  • Imię:Grzegorz

Napisano 06 luty 2012 - 23:16

Zamówiłem płyn No Tubes
Mam jeszcze pytanie odnośnie użytkowania
- dolewać płyn co 2-3 miesiące
czy
- czyścić opone po tym okresie i uszczelniać od początku

czy da się wyczyścić oponę z zaschniętego mleczka po całym sezonie?

Rowery

• admin

#22 durnykot

Master

• Mod Team
  • Reputacja: 138
  • 2300 postów
  • Imię:Rafał

Napisano 07 luty 2012 - 17:32

Dlaczego chcesz dolewać co 2-3 miesiące?
Taka potrzeba może zaistnieć tylko po uszczelnieniu przez mleczko sporej dziury lub dużej ilości drobnych przebić - o ile będziesz o nich wiedział. W moim przypadku wlałem płyn raz i , pro forma, dolałem ok. 8 ml po zauważonym przebiciu ( dosyć sporym zresztą).
Opony zdjąłem dopiero w zimie - po 6 miesiącach.
Się mi przypomniało- może się zdarzyć,że po pewnym czasie ,kręcąc kołem ) np. w domu) usłyszysz tajemniczy odgłos dobiegający z opony ( jakby w oponie coś się ruszało). To tajemnicze coś może wyglądać tak:
Dołączona grafika
To COŚ to efekt krystalizacji czegoś tam ..... . Wyjmij ( jeśli chcesz), dolej jakieś 10 ml płynu ( choć niekoniecznie) i połóż na półce. Obecność tego czegoś nie świadczy o utracie właściwości uszczelniających.

Wyświetl postUżytkownik Greg00 dnia 06 luty 2012 - 23:16 napisał

czy da się wyczyścić oponę z zaschniętego mleczka po całym sezonie?
Opona po sezonie jeszcze się do czegoś nadaje?
Są dwie szkoły:
- pierwsza szkoła twierdzi,że nie ma takiej potrzeby, a wręcz należy wyschnięty płyn zostawić, bo ( podobno) wzmocni ścianki opon ( co nie znaczy,że uszczelni)
- druga twierdzi,ze można płyn usunąć za pomocą ogólnie dostępnych środków ( woda, mydło, miękka szczotka, niektórzy używają suchych ręczników papierowych)

#23 leo2

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 2
  • 108 postów

Napisano 07 luty 2012 - 18:31

Wyświetl postUżytkownik durnykot dnia 07 luty 2012 - 17:32 napisał

To COŚ to efekt krystalizacji czegoś tam ..... . Wyjmij ( jeśli chcesz), dolej jakieś 10 ml płynu ( choć niekoniecznie) i połóż na półce. Obecność tego czegoś nie świadczy o utracie właściwości uszczelniających.
Niestety to nie do końca jest prawda.
Ta grudka to guma naturalna, która się wytrąciła z mleczka i połączyła w ten konglomerat.
Mleczko zawiera ok. 20% masy suchej zdyspergowanych cząsteczek gumy,które służą do uszczelniania reszta to nośnik.
Jak wlewasz 80ml mleczka, to masz ok. 26g gumy, ta kulka może ważyć ok. 10-15g, zatem sam widzisz ile zostało do spełniania swojej roli. A trzeba jeszcze pamiętać że w uszczelnianiu gra też rolę stężenie tych aktywnych cząsteczek, musi być odpowiednie aby ciśnienie wypychające płyn przez otwór zmusiło cząsteczki gumy do zbliżenia się i połączenia.
Gdybyś powiedział że taka grudka wytrąciła się z butelki 1l to wtedy bym się z Tobą zgodził :)

Użytkownik leo2 edytował ten post 07 luty 2012 - 18:31

Sprzedaż uszczelniacza:
http://www.forumrowe...owej-produkcji/

#24 durnykot

Master

• Mod Team
  • Reputacja: 138
  • 2300 postów
  • Imię:Rafał

Napisano 07 luty 2012 - 19:49

Leo, pojawienie się takiej grudki Czegoś w moim przypadku nie spowodowało zauważalnej utraty właściwości uszczelniających.
Mnie ,jako użytkownika, nie bardzo interesuje z czego to jest- dla mnie ważny jest efekt działania płynu, a ten jest dla mnie zadowalający.

#25 leo2

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 2
  • 108 postów

Napisano 08 luty 2012 - 05:51

Tak, koło na pewno pozostało szczelne, ale prawdopodobnie mleczko nie uszczelniłoby większego otworu 3-4mm.
Sprzedaż uszczelniacza:
http://www.forumrowe...owej-produkcji/

Rowery

• admin

#26 Greg00

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 1
  • 136 postów
  • Imię:Grzegorz

Napisano 08 luty 2012 - 13:29

Dziekuje wszystkim za pomoc
Poniewaz przy mleczku odpada zbytnie mieszanie oponami, chciałem się zapytać czy uda mi się uszczelnić zwykłą (nie TNT) oponę geax saguaro 26x2,2
Oraz czy to jest dobry wybór na poczatek
GEAX opona SAGUARO 26x2.20 kevlarowa :: Cyklomania

ew poszukuje czegoś uniwersalnego do zalania

#27 safian

Master

• Mod Team
  • Reputacja: 107
  • 2986 postów
  • Imię:Adam
Garaż Rower

Napisano 08 luty 2012 - 14:49

Uda się, ostatnio uszczelniałem Saguaro 2.0 i pomimo tego, że trochę 'walki' z oponą było to udało się uszczelnić przy pomocy pompki podłogowej ;)