Forum rowerowe

• Jesteśmyna

- - - - -

[rower] Merida Matts Team Edition za 2000zł - warto kupić?

• Nie możesz odpowiedzieć
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 kloczek

Świeżak

• Użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 8 postów
  • Imię:Przemek

Napisano 02 luty 2012 - 18:31

Witam serdecznie wszystkich rowerzystów.

Przed chwilką założyłem konto i od razu chciałbym przejść do konkretów.
Otóż mam możliwość zakupu roweru jak w temacie. Wiek ok 4 lata, z przebiegiem do 500 km.
Cena wejściowa to 2000zł, ale może uda mi się trochę wytargować.

Więcej na temat tego modelu znajdziecie tutaj: Rowery Merida - rowery, części, osprzęt, akcesoria rowerowe - producent i dystrybutor rowerów
Wkrótce jadę na oględziny sprzętu i przymiarkę czy rozmiar ramy będzie mi odpowiadał.
W latach produkcji tego roweru jego cena przekraczała 5000zł. Sprzęt mało ozywany i chyba dosyć młody.
Co o tym sądzicie? Warto? Czy za te pieniądze i z dzisiejszą technologią stosowaną w rowerach jest możliwość kupienia czegoś lepszego?

Ogólnie przymierzałem się do zakupu jakiegoś crossa, ale pojawiła się okazja i zastanawiam się czy nie skorzystać.
Za wszelkie sugestie będę wdzięczy.

Pozdrawiam
kloczek

Rowery

• admin

#2 swiesiul

Pro

• Użytkownik
  • 114 postów
  • Imię:Michał
Garaż Rower

Napisano 02 luty 2012 - 18:59

Ja bym się skusił na twoim miesjcu ;) Cały rowerek na xt za 2000zł kusząca oferta. 500 km to praktycznie nic. Dowiedz się jeszcze ile waży ten rowerek.

#3 kloczek

Świeżak

• Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 02 luty 2012 - 19:05

Za godzinę jadę go obejrzeć i może będę miał możliwość zważenia.
Szkoda, że w linku który dałem na początku nie została podana jego waga. Sprzedawca twierdzi, że jest bardzo lekki, ale to pojęcie względne, więc niczego tu nie wnosi.

#4 Basiq

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 26
  • 567 postów
Garaż Rower

Napisano 02 luty 2012 - 21:33

Ciężko sobie wyobrazić, że ktoś kupił rower za piątaka i wybrał się na niego 10 razy ;) przy takim przebiegu tego rodzaju sprzęt nie ma prawa nosić najmniejszych śladów zużycia... jedynie mogą być problemy z amorkiem (ale moja opinia to żaden pewnik - trzeba się zapytać kogoś bardziej wiedzącego jak widelce znoszą taki postój).

Jeśli ten przebieg jest autentyczny nawet bym się nie zastanawiał czy brać ;)

#5 kloczek

Świeżak

• Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 02 luty 2012 - 22:01

I stało się. Kupiłem :)

Gość to znajomy brata, kiedyś razem pracowali i z tego co mi brat o nim opowiedział to straszny z niego pedant i nie lubi niedoskonałości. Na brak pieniędzy też nie narzeka i dlatego kupił sobie taki sprzęt. A jeździć przestał tak szybko bo tłumaczył to tak, że żona mu zachorowała a sam nie lubi pedałować.

Ogólnie rower zadbany, poza kurzem na ramie nie znalazłem żadnych uszkodzeń. Co do osprzętu wszystko zgadza się z opisem z linku. Szukałem luzów...albo słabo szukam albo ich nie ma:)
Jedyne co zauważyłem to jedno z ramion hamulców (V) lekko "giba" się w przód i w tył. drugie ramię jest sztywne. Z przodu i z tyłu jest to samo, że jedno z ramion jest takie lekko ruchome, może to kwestia dokręcenia tej głównej śruby.

W przyszłym tygodniu postawię go do serwisu znajomego żeby mi go przeczyścił i ocenił fachowym okiem.

Ps.: Ostatecznie zapłaciłem 1500zł :) Albo mnie wydymał albo zrobiłem interes życia :D

Rowery

• admin

#6 Piksel

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 44
  • 1206 postów
  • Imię:Adam

Napisano 02 luty 2012 - 22:07

Interesu życia nie zrobiłeś, ale to naprawdę dobra cena jak na ten osprzęt, jedynie amor trochę odstaje.

„Ból jest przemijający, a skutki rezygnacji pozostają na zawsze.” - Lance Armstrong.

Dołączona grafika