Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,
Jak to jest z tą wielokrotnością użytku?
Mam łańcuch typu 12s, kupiłem spinke ale dostałem jakąś podróbę, o dziwo spinka wskoczyła, nic sie jako tako nie dzieje ale zastanawiam sie czy lancuch moze sie rozpiąć? Oraz czy to prawda ze fabryczne spinki lancucha np. EAGLE są jednorazowe? Bo nie wiem czy uzywac podróby ktora juz zamontowalem czy lepiej zamontowac z powrotem spinke oryginalną

Napisano

Spokojnie - mój rekord to jedna spinka na dwóch łańcuchach rozpięta kilkanaście razy do szejkowania. (shimano)
Raczej wątpię, żeby ze SRAMem było inaczej.
Pewnie wszystko zależy od kultury jazdy - jeśli jeździsz siłowo i lubisz pozmieniać przełożenia na dużych obciążeniach - istnieje ryzyko zerwania. 

Napisano
13 godzin temu, BlueRider123 napisał:

Oraz czy to prawda ze fabryczne spinki lancucha np. EAGLE są jednorazowe?

Wg SRAMa są. Ja tam mam spinki zapięte dziesiątki razy i nic się nie stało. Jak już kiedyś pisałem, w 20 kilku letniej karierze nigdy nie miałem awarii spinki, nawet takiej którą można bez oporu rozpiąć.

Napisano (edytowane)

Ja z 6 spinek w życiu zerwałem. Zwykle batdzo nieprzyjemna sprawa.  Jak zrobić OTB pod górę? Otóż stajemy w korby przed ścianą, się pochylamy, ciśniemy a tu łup spinka pęka 🤨. Mnie się spinki albo rozłaziły przy zmianie biegu pod obciążeniem na jednym łączeniu (wyrywał się pin z gniazda), ale to bardziej był chyba pech z jakimiś patykami w kasecie, albo mi pękały, zarówno Shiiitmano jak i SIURAM/RZYGAM/SRAM. Ale po dochodzeniu nie z powodu wielokrotnego ich spinania, ale po prostu były już w nich wytarte wyraźnie okrągłe strefy od współpracującego ogniwa wewnętrznego i blaszka była po prostu cieńsza na około pina i tam osłabiona. Nadal używam ich wielokrotnie, ale sprawdzam zawsze to wytarcie, ono zawsze się pojawia ale jak pod paznokciem czuć już wyraźny próg idzie nowa.

Edytowane przez Mentos