BlueRider123 Napisano Wtorek o 15:18 Napisano Wtorek o 15:18 (edytowane) Siema, Rozważam wymianę kół na karbonowe z łożyskami ceramicznymi które mają mniejsze tarcie Mój rower to giant trance 2 2019, 29er Specyfikacja: Aktualne opony to Pirelli Scorpion RH LITE 29x2.4 z tyłu a z przodu 6 letnie Mezcal Vittoria G 2.0 TNT 29x2.25 Cel to przyśpieszenie roweru i lżejsza masa. Jeżdze 90% ścieżki/asfalt a las/szuter 10% Jaki to może być koszt bo nie chce iść w gravela a tak zmodyfikowałem swój rower że wyciągam na nim aktualnie z lemondką 25km/h na trasach 30-40km Edytowane Wtorek o 15:20 przez BlueRider123 Cytuj
szajbna Napisano Wtorek o 15:22 Napisano Wtorek o 15:22 Skoro tylko 25km/h i na tak krótkich trasach to nie koła są problemem tylko Twoje możliwości 1 Cytuj
BlueRider123 Napisano Wtorek o 15:24 Autor Napisano Wtorek o 15:24 (edytowane) 5 minut temu, szajbna napisał: Skoro tylko 25km/h i na tak krótkich trasach to nie koła są problemem tylko Twoje możliwości W sensie średnia prędkość 25km/h, więc całkiem szybko bo kumple na gravelach jeżdzą 21-23km/h, takze 25km/h to bardzo szybka jazda co mnie cieszy ze jestem ponad przecietny i to na rowerze typu full, bedąc cały czas w strefie 2 (tętno 140-150 max) Wiadomo, że lubie przyśpieszać i mogę przez jakiś czas jechać 40kmh/ ale no już masa roweru robi swoje + zadyszka Edytowane Wtorek o 15:27 przez BlueRider123 Cytuj
szajbna Napisano Wtorek o 15:25 Napisano Wtorek o 15:25 (edytowane) No to jak zadyszka to sam widzisz Koła coś wniosą ale nie spodziewaj się cudów Koledzy na gravelach to chyba rekreacyjnie Edytowane Wtorek o 15:26 przez szajbna Cytuj
BlueRider123 Napisano Wtorek o 15:29 Autor Napisano Wtorek o 15:29 No okej a jaki to koszt mniej więcej? i ile zyskam gram/prędkości + czy się nie połamie w lesie jak wjadę tam okazjonalnie i amatorsko przejade po jakimś płaskim single tracku po korzeniach czy raz zeskocze z małej hopki? Karbon kojarzy mi się z czymś delikatnym Cytuj
przecietny.kolarz Napisano Wtorek o 16:25 Napisano Wtorek o 16:25 Mniejsza masa kół poprawia przyspieszenie. Jeżeli jeździsz na lemondce, oznacza że utrzymujesz stałą prędkość. A jeżeli tak jest, to zyskasz okrągłe nic. 2 Cytuj
BlueRider123 Napisano Wtorek o 16:31 Autor Napisano Wtorek o 16:31 Przyśpieszenie brzmi dobrze, wlasnie to jest to co lubie najbardziej by czasem sobie przyśpieszyć, pytanie z jakim kosztem to sie równa i jaka to roznica procentowo Cytuj
przecietny.kolarz Napisano Wtorek o 16:46 Napisano Wtorek o 16:46 Poszukaj sobie chociażby na GCN testów, gdzie jeździli pod góre ileś tam km. Różnica z tego co pamiętam to były sekundy na długich kilometrach i kilkudziesięciu minutach jazdy. W ogóle Full z Lemondką raczej nie brzmi jak rower to dynamicznej jazdy. Według mnie na takim rowerze nie poczujesz różnicy wcale. Cytuj
itr Napisano Wtorek o 16:56 Napisano Wtorek o 16:56 Jak wyżej, lekkie koła są fajne, ale nie w tym przypadku... Skoro miasto na pierwszym miejscu, to są ostatnie dwie opony Almotion które rekomenduję, zwijane 2,0 na mleko.... będzie pan i lemondka zadowoloni plus kontrola piast w serwisie.... bo może koła ciężko się kręcą po latach... Cytuj
BlueRider123 Napisano Wtorek o 16:59 Autor Napisano Wtorek o 16:59 Ja się może źle wyraziłem, jeżdżę tym rowerem na ściezkach rowerowych/asfalcie głownie - a nie że tylko miasto, okazjonalnie las wiadomo bo to jednak full, ale to w stylu raz na 2-3 tyg bo jara mnie intensywna dluga jazda aero po 20-30-40km, przebijam te km i niedlugo chce zrobić 50-60km Cytuj
itr Napisano Wtorek o 17:00 Napisano Wtorek o 17:00 To przyspieszenie jest ważne gdy jak wariat ścigasz się ma trasie jak slalom, solo nie ma znaczenia. Super lekkie koła pomagają też przeskoczyć dwoma kolami na raz nad zwalonym drzewem, bez zwalniania, ale skoro pytasz na forum to chyba nie do końca jest potrzebne do życia... Cytuj
BlueRider123 Napisano Wtorek o 17:07 Autor Napisano Wtorek o 17:07 7 minut temu, itr napisał: To przyspieszenie jest ważne gdy jak wariat ścigasz się ma trasie jak slalom, solo nie ma znaczenia. Super lekkie koła pomagają też przeskoczyć dwoma kolami na raz nad zwalonym drzewem, bez zwalniania, ale skoro pytasz na forum to chyba nie do końca jest potrzebne do życia... No to brzmi dobrze, fajnie jakbym mogl wyprzedzic kumpla ktory ma 10kg gravela A jesli mialbym zerknac na ceny/modele/opcje takich kół karbonowych to na co mam patrzeć? Nie chciałbym raczej tez wydać więcej niż najlepiej 1 tys Cytuj
itr Napisano Wtorek o 17:10 Napisano Wtorek o 17:10 Zrób co poleciłem na dwa trzy miesiące, do zimy, te opony nie pozwalają na szaleństwa w Beskidach, ale przez las przejedziesz. Można zejść z ciśnienia, a wracając na miasto dodajesz. Na jesieni możesz kupić na wyprzedaży dowolne koła czy odpalony karbon, czy zwykłe aluminowe ( byle szerokie i tubless ready) I potem zrobisz sobie zestaw na wypad w gôry ( drugi mięsisty komplet opon na mleku, a nie takie jakieś popierdółki jak masz teraz😃) Almotion to najszybsza guma na asfalcie jaką miałem na górskich kołach i kładzie się pięknie na zakrętach czego nie dają opony do ścigania z XC... które oczywiście złe nie są... Trance nie trance zawieszenie zrobi robotę, ciśnienie dobierzezz do wagi i nawierzchi... szerokość 2 zero da trochę ulgi od wiatru, dołącz spining w klubie 2x w tygodniu, średnia na wiosnę dojdzie pod 30. Z tysiącem złotych na kola - żartujesz 😃 Warto spojrzeć w napęd, korba- kaseta, bo koledzy na grawelach będą odchodzić na łagodnych zjazdach. Dokręcają lekką nogą np 40x10, a Ty nie możesz. 2 Cytuj
BlueRider123 Napisano Wtorek o 17:21 Autor Napisano Wtorek o 17:21 (edytowane) Okej dzięki @itr ja mieszkam nad morzem wiec tu nie ma gór... a tego trance kupilem jak mieszkalem w Szczecinie (tam byly fajne rejony pod ten rower) - dlatego tez aktualnie zmienilem styl roweru/jazdy, kusi go sprzedać ale ile ja z niego dostane, max 4- tys a kupilem za 10 tys, takze juz wole na nim jezdzic bo roznica vs gravel to pewnie tylko 3km/h Co do aktualnych opon to dopiero co się siłowałem tydzień temu ze zdejmowaniem tylnej pirelli z felg by wlać w nie mleko przez rant... za chiny nie mogłem ich zdjać, musiałem wlać mleko przez wykręcany rdzeń presta. Jedyne "pocieszenie" że ich bieznik 0,8mm podobno po 1000-2000 km już będzie zdarty czyli po max roku opony do wymiany (w zalezności ile bede jezdził)... Myslalem ze te pirelli to najszybsze do asfaltu/ściezek/szutru i okazjonalnego lasu by nie psuć dzielności terenowej, Rozważe więc te marathony, po sprawdzeniu 29x2.0 to niecałe 50,8mm, nie za wąskie beda? Wydaje mi sie ze te opony są typowo poza lasem wiec to juz spory koszt opon ale no jakbym mial dwie pary kół to ma to jakiś sens... Co do cisnienia to uzywalem kalkulatora: https://silca.cc/en-eu/pages/pro-tire-pressure-calculator?srsltid=AfmBOormNupPS5E31lbZ0K8F9Rvuh8ECCaR1bYfRf5MbsIgwOCc4Z4vk I nie wiem czemu poleca mi 1,4 bar na przod i tyl xD Osobiście jeże na 1,9 z tylu (pirelli) a z przodu 1,7 (mezcal vittoria) EDIT. Wrzucilem Twoje opony w analize i te marathony sa gorsze od tych moich pirelli rh lite (moje waza 633g + maja 17W oporow toczenia, to bardzo nowa mieszanka) Edytowane Wtorek o 17:33 przez BlueRider123 Cytuj
itr Napisano Wtorek o 17:40 Napisano Wtorek o 17:40 Tabelki to tabelki, laboratoryjne. Nie było mojej szerokości w testach, kiedy je przypadkiem zdobyłem... założyłem bez idei czy zastanawiania się. I mialem banana szczęścia na twarzy bo mnie zaskoczyły... Robiłem na nich turystykę w centralnej Polsce , w tym po lesie, polnych drogach. I jazdy po mieście... te opony są po prostu inne od moich lekkich opom z Xc, i na bitumicznych powierzchniach warto sobie sprawdzić, sam piszesz o robieniu paragrawela szosowego... uważaj na ceny wrzuciłem sklep zagraniczny, piszą tubless cena dobra, w Polsce tanie są jakieś wersje bez tubless. Odkop katalogowe dane Shwalbe, moje opony mają kilka lat, trzeba sprawdzić szczegóły opony dostępnej w dzisiejszych ofertach i wybrać dla siebie. Są też wersje ciut grubsze.. do rozważenia. Możesz kupić jedną sztukę na tył a z przodu zostanie Mezcal, potem zamienić ... sam dla żartu nałożyłem na koło o feldze zewn 49 mm, ależ się fajnie toczyło, ale to za szeroko, można brzeg pocharatać. 1 Cytuj
przecietny.kolarz Napisano Wtorek o 17:44 Napisano Wtorek o 17:44 (edytowane) 45 minut temu, BlueRider123 napisał: bo jara mnie intensywna dluga jazda aero po 20-30-40km Więc po co Ci full z lemondką? Aero i rower full jakoś nie idą w parze. Nic mi do tego, ale zmiana kół niczego nie zmieni. Edytowane Wtorek o 17:45 przez przecietny.kolarz 1 Cytuj
BlueRider123 Napisano Wtorek o 17:47 Autor Napisano Wtorek o 17:47 @przecietny.kolarz no full bez lemondki nie byłby aero wiec to był mój najlepszy zakup i umozliwia mi jazde ze srednia predkoscia 25km/h w bardzo wygodnej i komfortowej pozycji, mimo ze nie mam ich bardzo szeroko 8 minut temu, itr napisał: Tabelki to tabelki, laboratoryjne. Nie było mojej szerokości w testach, kiedy je przypadkiem zdobyłem... założyłem bez idei czy zastanawiania się. I mialem banana szczęścia na twarzy bo mnie zaskoczyły... Robiłem na nich turystykę w centralnej Polsce , w tym po lesie, polnych drogach. I jazdy po mieście... te opony są po prostu inne od moich lekkich opom z Xc, i na bitumicznych powierzchniach warto sobie sprawdzić, sam piszesz o robieniu paragrawela szosowego... uważaj na ceny wrzuciłem sklep zagraniczny, piszą tubless cena dobra, w Polsce tanie są jakieś wersje bez tubless. Odkop katalogowe dane Shwalbe, moje opony mają kilka lat, trzeba sprawdzić szczegóły opony dostępnej w dzisiejszych ofertach i wybrać dla siebie. Są też wersje ciut grubsze.. do rozważenia. Możesz kupić jedną sztukę na tył a z przodu zostanie Mezcal, potem zamienić ... sam dla żartu nałożyłem na koło o feldze zewn 49 mm, ależ się fajnie toczyło, ale to za szeroko, można brzeg pocharatać. No na tyl juz nie wymienie bo za chiny nie zdejme tychj pirelli wiec moglbym je wziac na przod jedynie ale raczej przod powinien miec jakas trakcje wiec musze pomyslec, tym bardziej ze te mezvale z przodu sa jeszcze ok (pomimo 6 tat maja dopiero polowe zdartego bieznika) 14 minut temu, przecietny.kolarz napisał: Więc po co Ci full z lemondką? Aero i rower full jakoś nie idą w parze. Nic mi do tego, ale zmiana kół niczego nie zmieni. Chodziło mi o pozycje aero, wiadomo ze moja geometria nie jest idealna ale najwazniejsze to i tak pozycja ciala Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano Wtorek o 18:31 Mod Team Napisano Wtorek o 18:31 Kup jakiegoś fitness'a. 1 Cytuj
szajbna Napisano Wtorek o 19:12 Napisano Wtorek o 19:12 W tych warunkach jesli ta prędkość taka ważna to zmiana roweru jest najlepsza opcja , moze zamień sie z kolegami od tych graveli rowerem na jeden wypad i zobaczysz czy to właściwy kierunek. 1 Cytuj
BlueRider123 Napisano Wtorek o 19:20 Autor Napisano Wtorek o 19:20 Nie no jeździłem na gravelu od kolegi i jest mega twardy, ciągle wbija w nadgarstki czy w odcinek lędźwiowy na nierównościach, jeśli bym kupował gravela to z jakąs amortyzacja z przodu i z tyłu, ale to już wolę zostać na swoim, ograniczyłem sag z tyłu: sag 25% ( w połowie otwarty) oraz z przodu: sag 20% (70% otwarty). Komfort musi być a to mam tylko na swoim filmu/trance Cytuj
przecietny.kolarz Napisano Wtorek o 19:37 Napisano Wtorek o 19:37 Po czym jeździłeś na tym Gravelu? Asfalt czy las? Cytuj
Wojcio Napisano Wtorek o 19:43 Napisano Wtorek o 19:43 Jak wskazano wyżej, nowe karbonowe koła na ceramice za 1000 PLN to żart. W sezonie, w którym ja i córka mieliśmy już gravele, żona jechała z nami właśnie na Trance trasę 120km i tylko opony 2.1 miała (Vittoria Terreno Zero XC). Da się. Co traciła na części asfaltowej zyskiwała w lesie. Ja sam zmieniłem koła na lżejsze (w gravelu) i te 700g na parę przy ruszaniu czuć (zysk z kół, opon i przejścia na mleko), ale to nie jest taka wielka rewolucja. 1 Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano Wtorek o 20:13 Mod Team Napisano Wtorek o 20:13 Za 1 k bez złotówki, to w CR było ostatnio tylne koło systemowe z roweru jaki posiadam (nic wyszukanego, podstawowy set ok. 1.5 kg). EDIT jest za 9 stów bez grosza 1 Cytuj
itr Napisano Wtorek o 20:59 Napisano Wtorek o 20:59 Dobra, tak po przemyśleniu - podtrzymuję - zajęcia spiningowe 2- 3 razy w tygodniu do wiosny, jak jest pogoda to często i krótko impulsy treningowe na Transie, raz w tygodniu trochę dłuższa jazda, w zimie szaroburej ciśnienie w dół i jazda po krzakach często i nie za dużo, ale w domu ogólnorozwojówka, plus oprócz spiningu może po 5 km na bieżni - kardio... zdrowe odżywianie, i kultura fizyczna przez 5 miesięcy - wiosna, lato będą rezultaty... Bez kół i nowych opon... To nie będzie Pogaczar objeżdżający kolegów na gravelach... ale będzie skok w porównaniu do tego co jest teraz... Potem pojawi się ściana której już bez zmian sprzętowych się nie obejdzie, ale na razie na pewno można poprawić wyniki... małymi krokami i konsekwencją. W popularnych ( średnich ) peletonikach szosowych nie raz wbija ktoś na MTB i jedzie całą 100kę jak równy z równym bo jest koniem. 1 Cytuj
chester_jds Napisano Wtorek o 21:18 Napisano Wtorek o 21:18 A propos tych oszczędności na masie kół: 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi