Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej wszystkim!

Moja dziewczyna ma trekkingowy rower elektryczny Attabo E-Spate 2. Fabrycznie wyposażony był w długi, regulowany mostek (no name) i kierownicę jaskółka. Typowa, bardzo wygodna maszyna po pomidory. Zaczęliśmy jednak jeżdzić więcej w terenie, nawet czasem lekkie trasy MTB. Zmieniłem jej kapcie na 2,25, wywaliłem błotniki, a jaskółkę zmieniłem na prostą kierownicę 660 mm i mamy rower, który udaje SUVa i dziewczyna śmiga po lasach jak zła, zapominając, że tam jest Suntour NEX - i wszyscy zadowoleni:D

Po wywaleniu jaskółki zrobił się jednak duży reach i chciałem zmienić mostek na krótszy i zaczęły się jaja. Rower ten ma mostek o dziwnym, owalnym kształcie, z przodu ma taki plastikowy, ruchomy "kołnierz", który łyka kable i aż 6 split spacerów, również w goofy kształcie. Chciałbym mostek który ma podobną konstrukcję, ale NIEREGULOWANY i teraz kminię czy da się to w ogole zrobić. Jeśli zostanie top cover od sterów, to nie założę normalnych, okrągłych spacerów. Jeśli zostanę przy obecnym standardzie i ICR to prawdopodobnie nie znajdę krótszego mostka, który będzie do teg pasował. Stąd 3 pytania do Was, drodzy:

1. Czy polecicie jakiś nieregulowany mostek ICR? 60-70 mm.

2. Czy mogę zakupić sam top cover do obecnych sterów i po prostu włożyć kable w dziurki, a mostek założyć zwykły, na zwykłych, okrągłych spacerach? Chciałbym mieć większy wybór.

3. Czy zgadzacie się, że ICR to dzieło szatana i w rowerach terenowo-rekreacyjnych to jest krok do tyłu jeśli chodzi o wygodę i praktyczność? Pomijam już to, że te kable słychać w główce ramy, ale na szczęście nie ja jeżdzię na tym rowerze.

image.png.fa14c5d6afa3f75de3b3f85bcdb45d9d.png image.png.ab027bd82e9f8f3577c8041a8d313571.pngimage.png.b10fd521ddb7a5eca3efdb5d4b9031c3.pngimage.png.ebf5a2903fbcc2453ddc1075864ce7af.png

I jeszcze zdjęcie wspomnianego wyżej "kołnierza". Nie zmieściło się do wiadomości.

image.png.6d69eab9026b35d58aaf0ca55f439ffe.png

Napisano

Ad 2 powinno zadziałać, pozostaje (dla mnie mało ważna) kwestia estetyki oraz (dla mnie dość ważna) kwestia zalewania się wody i innego syfu od góry przez te dziury do łożysk sterów przez co ich żywotność będzie bardzo krótka. więc tutaj potrzebujesz jakiegoś sensownego rozwiązania przy uszczelnieniu kabli tak, by wyeliminować dostawanie się syfu od góry. W tym rozwiązaniu pewnie też dobrze by było mieć jakiś spacer na rurze sterowej między wyjściem kabli a mostkiem, który jednak jest nieco szerszy i będąc od razu na wyjściem kabli pewnie o nie by ocierał, szybko rujnując pancerze. 

W rurze jest nabita normalna gwiazdka? No to kupujesz najnormalniejszy okrągły top cap, długą śrubę M... 6? (nie pamiętam, sprawdzić) i odpowiednią liczbę (i grubość) podkładek i wio. I jeśli mostek ma być niżej to znów jest kwestia estetyki (wystająca nad mostek "zapodkładkowana" rura) niewpływającej zasadniczo na funkcjonalność. Jeśli to wkurza, można ostatecznie rurę po prostu urżnąć na wymiar, by nie było na górze tych nadmiarowych podkładek. Pół biedy że te kable idąć w ramie nie odąfizycznie przez samąrurę sterową (przedni hamulec).