Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Za kilka dni wyjeżdżam na bałkany, wyjdzie ponad 1000km trasy z pełnym obladowaniem roweru i pytanie czy byście zmieniali opony? To jest tylnia, przednia w duzo lepszym stanie. Ani jednej dziurki przez ponad 6k km, sprawdzone opony i dlatego mam opory przed zmianą tuż przed wyjazdem.

https://imgur.com/a/9xmOX71

Napisano

Myślisz, że jak zostawię to na spokojnie wystarczy bieżnika? Kilka pęknięć jest widocznych. Są na mleku, jeśli miałbym przekładać to juz chyba lepiej w ogóle wymienić 

Napisano

A ja bym nie zmieniał tyłu z przodem, tylko jak jest zużyta to kupił nową.

Zamieniać miejscami to można regularnie, gdzie zużycie jest na podobnym poziomie i nie będzie to miało większego wpływu na jazdę.

Nie wiem jak wygląda przednia, natomiast jak wsadzisz zużytą oponę na przód, to sam będziesz się prosił o uślizg przedniego koła i wypadek.

Tak swoją drogą to ta opona wygląda dramatycznie. Co z tego że widać jeszcze logo Speca, jak między kostkami bieżnika jest cała siatka pęknięć 

Napisano (edytowane)

A środek opony? Jest przytarty bardzo mocno, co także wpływa na przyczepność bo masz mniejszą ilość gumy niż wyjściowo.

No i tak jak pisałem: patrząc na stan, mam poważne wątpliwości w jakiej kondycji jest ta opona, bo bieżnik to nie wszystko.

No chyba że idziemy starą metodą samochodową: eee, co z tego że popękana i ma 10 lat, bieżnik nadal super!

Edytowane przez przecietny.kolarz
Napisano
14 godzin temu, Ullses01 napisał:

Myślisz, że jak zostawię to na spokojnie wystarczy bieżnika? Kilka pęknięć jest widocznych. Są na mleku, jeśli miałbym przekładać to juz chyba lepiej w ogóle wymienić 

2 godziny temu, Ullses01 napisał:

Na bokach opony tez są takie pęknięcia, zatem mówisz, że warto by bylo zmienić, mam na stanie perelli gravel h 45mm (leżą od roku) i hardpacki 50mm. 

14 godzin temu, Ullses01 napisał:

Za kilka dni wyjeżdżam na bałkany, wyjdzie ponad 1000km trasy z pełnym obladowaniem roweru i pytanie czy byście zmieniali opony? To jest tylnia, przednia w duzo lepszym stanie. Ani jednej dziurki przez ponad 6k km, sprawdzone opony i dlatego mam opory przed zmianą tuż przed wyjazdem.

https://imgur.com/a/9xmOX71

O czym tu dyskutować.

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)
45 minut temu, RabbitHood napisał:

Co jest na środku? Jaki jest? :D

Słyszałeś kiedyś o takim wynalazku jak opona semi-slick? Przecież te opony ze zdjęcia to nawet 1tyś nie mają zrobione.

A to opon slick się nie ściera? Potrzebny jest bieżnik?

Logo jest praktycznie zrównane z powierzchnią opony, co oznacza że jest już właściwie zużyta. Mam Ci tłumaczyć dalej?

Tak wygląda nowa opona:

00019-441_TIRE_PATHFINDER-PRO-2BR_FRONT?

Takie same, bez zużycia, co nie?

Nawet gdyby miały 1k (a nie mają), to ich stan jest opłakany. Jak patrząc na tę oponę można stwierdzić że jest ok?

Edytowane przez przecietny.kolarz
Napisano

Pathfinder to popularna opona gravelowa. W nową to tam gdzie jest S wlozysz paluch i czuc grubo. W tę z foty to paznokciem trzeba skrobnać, żeby coś wyłapać.