Ullses01 Napisano Czwartek o 17:41 Napisano Czwartek o 17:41 Za kilka dni wyjeżdżam na bałkany, wyjdzie ponad 1000km trasy z pełnym obladowaniem roweru i pytanie czy byście zmieniali opony? To jest tylnia, przednia w duzo lepszym stanie. Ani jednej dziurki przez ponad 6k km, sprawdzone opony i dlatego mam opory przed zmianą tuż przed wyjazdem. https://imgur.com/a/9xmOX71 Cytuj
RabbitHood Napisano Czwartek o 17:50 Napisano Czwartek o 17:50 Zmień miejscami przednią z tylną. Cytuj
Ullses01 Napisano Czwartek o 18:20 Autor Napisano Czwartek o 18:20 Myślisz, że jak zostawię to na spokojnie wystarczy bieżnika? Kilka pęknięć jest widocznych. Są na mleku, jeśli miałbym przekładać to juz chyba lepiej w ogóle wymienić Cytuj
Greg1 Napisano Czwartek o 18:56 Napisano Czwartek o 18:56 Ja bym też zamienił tył z przodem bo jeśli to jest tylnia to nie wygląda jeszcze źle, a skoro przednia jest w lepszym stanie to tym bardziej Cytuj
przecietny.kolarz Napisano Piątek o 04:56 Napisano Piątek o 04:56 A ja bym nie zmieniał tyłu z przodem, tylko jak jest zużyta to kupił nową. Zamieniać miejscami to można regularnie, gdzie zużycie jest na podobnym poziomie i nie będzie to miało większego wpływu na jazdę. Nie wiem jak wygląda przednia, natomiast jak wsadzisz zużytą oponę na przód, to sam będziesz się prosił o uślizg przedniego koła i wypadek. Tak swoją drogą to ta opona wygląda dramatycznie. Co z tego że widać jeszcze logo Speca, jak między kostkami bieżnika jest cała siatka pęknięć Cytuj
Ullses01 Napisano Piątek o 06:24 Autor Napisano Piątek o 06:24 Na bokach opony tez są takie pęknięcia, zatem mówisz, że warto by bylo zmienić, mam na stanie perelli gravel h 45mm (leżą od roku) i hardpacki 50mm. Cytuj
RabbitHood Napisano Piątek o 06:47 Napisano Piątek o 06:47 @przecietny.kolarz Widziałeś zdjęcie misiaczku? Jaki poślizg? Ta opona ma nieruszony bieżnik. 1 Cytuj
przecietny.kolarz Napisano Piątek o 07:05 Napisano Piątek o 07:05 (edytowane) A środek opony? Jest przytarty bardzo mocno, co także wpływa na przyczepność bo masz mniejszą ilość gumy niż wyjściowo. No i tak jak pisałem: patrząc na stan, mam poważne wątpliwości w jakiej kondycji jest ta opona, bo bieżnik to nie wszystko. No chyba że idziemy starą metodą samochodową: eee, co z tego że popękana i ma 10 lat, bieżnik nadal super! Edytowane Piątek o 07:58 przez przecietny.kolarz Cytuj
przemeg Napisano Piątek o 08:32 Napisano Piątek o 08:32 14 godzin temu, Ullses01 napisał: Myślisz, że jak zostawię to na spokojnie wystarczy bieżnika? Kilka pęknięć jest widocznych. Są na mleku, jeśli miałbym przekładać to juz chyba lepiej w ogóle wymienić 2 godziny temu, Ullses01 napisał: Na bokach opony tez są takie pęknięcia, zatem mówisz, że warto by bylo zmienić, mam na stanie perelli gravel h 45mm (leżą od roku) i hardpacki 50mm. 14 godzin temu, Ullses01 napisał: Za kilka dni wyjeżdżam na bałkany, wyjdzie ponad 1000km trasy z pełnym obladowaniem roweru i pytanie czy byście zmieniali opony? To jest tylnia, przednia w duzo lepszym stanie. Ani jednej dziurki przez ponad 6k km, sprawdzone opony i dlatego mam opory przed zmianą tuż przed wyjazdem. https://imgur.com/a/9xmOX71 O czym tu dyskutować. 1 Cytuj
RabbitHood Napisano Piątek o 09:57 Napisano Piątek o 09:57 Co jest na środku? Jaki jest? Słyszałeś kiedyś o takim wynalazku jak opona semi-slick? Przecież te opony ze zdjęcia to nawet 1tyś nie mają zrobione. Cytuj
Ullses01 Napisano Piątek o 10:09 Autor Napisano Piątek o 10:09 Gdzie tysiąc. Około 6 tysi mają i ten znaczek specialized miał kilka mm głębokości a obecnie już prawie znika Cytuj
przecietny.kolarz Napisano Piątek o 10:33 Napisano Piątek o 10:33 (edytowane) 45 minut temu, RabbitHood napisał: Co jest na środku? Jaki jest? Słyszałeś kiedyś o takim wynalazku jak opona semi-slick? Przecież te opony ze zdjęcia to nawet 1tyś nie mają zrobione. A to opon slick się nie ściera? Potrzebny jest bieżnik? Logo jest praktycznie zrównane z powierzchnią opony, co oznacza że jest już właściwie zużyta. Mam Ci tłumaczyć dalej? Tak wygląda nowa opona: Takie same, bez zużycia, co nie? Nawet gdyby miały 1k (a nie mają), to ich stan jest opłakany. Jak patrząc na tę oponę można stwierdzić że jest ok? Edytowane Piątek o 10:43 przez przecietny.kolarz Cytuj
przemeg Napisano Piątek o 10:41 Napisano Piątek o 10:41 Pathfinder to popularna opona gravelowa. W nową to tam gdzie jest S wlozysz paluch i czuc grubo. W tę z foty to paznokciem trzeba skrobnać, żeby coś wyłapać. Cytuj
smw44199 Napisano Piątek o 10:49 Napisano Piątek o 10:49 Niech autor wątku jedzie na starej oponie, a w rezerwę zabierze nową. W czym problem? W ostateczności pojedzie na nowej z dętką 👍 Dyskusja "bes sensó" 😁 Cytuj
chudzinki Napisano Piątek o 11:00 Napisano Piątek o 11:00 (edytowane) Autor sobie jaja robi, bo już na pewno ma nowe opony - prawda @Ullses01 ? - a Wy się wkręcacie 🙂. Edytowane Piątek o 11:20 przez chudzinki 1 Cytuj
Ullses01 Napisano Piątek o 12:07 Autor Napisano Piątek o 12:07 Serio pytałem, ale w sumie nie wiem czemu nie pomyślałem, po prostu tył wymienię na hardpacka i tyle a przód w dobrym stanie niech zostanie Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi