Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, Jakiś czas temu kupiłem Meride Sculture Endurance GR. Rower kapitalny jak dla mnie, bardzo wygodny i względnie szybki po przesiadce z wcześniejszego roweru. Rower ponownie rozbudził we mnie chęć jazdy na typowej szosie. Mam dwa komplety kół i zmieniam je w zależności od potrzeb. Od pewnego czasu chodzi za mną kupno roweru strikte szosowego. Przeznaczenie roweru to treningi, mocniejsze ustawki oraz wyjazdy w góry. Obecnie mam upatrzone dwa rowery, niestety nie znam nikogo kto by je miał żeby zapytać o opinie. Meride mam i jestem z niej bardzo zadowolony i wizualnie mi się bardziej podoba ,natomiast wszędzie widzę opinie że jak góry to TCR ale znowu  problemy z D-Fuse. 

Giant TCR Advanced 2 - https://www.giant-bicycles.com/pl/tcr-advanced-2-pc-2025

Merida Scultura 4000 - https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/5645/scultura-4000

Czy mogę prosić opinie na temat tych rowerów, chyba że jest jeszcze jakaś inna rozsądna opcja oraz mam pytanie jaki parametr wpływa na to że rower dobrze podjeżdża? Oczywiście pomijam wagę oraz wytrenowanie kolarza. 

Napisano

Do tego dodaj Orbea Orca, Trek Madone. TCR'ów miałem parę (jednego do teraz mimo posiadania Propela). Co tu gadać....mega fajna rama z dużym potencjałem wagowym, świetny na góry-dobrze podjeżdża, super zjeżdża, wygodny. Dobrze się zbiera do sprintu. Przyjmuje z luzem 32c więc na bruki, szutry też dobry. Minusy-koła średnie, opony raczej bym wymienił na wstępie. Albo po następnym sezonie. Z samych kół i opon urwiesz jeszcze 500-800gram. Wtedy robi się poniżej 8kg.

Napisano

p.s. Co do kół to oczywiście w Meridzie tez kolorowo nie jest, również podstawowe. Sama scultura również bardzo zachwalana , ale Tcr bardziej uniwersalny. Z opłacalnych opcji jest jeszcze canyon ultimate cf7 a.50 na karbonowych kołach za 12k, ale nie wiem jak z dostępnością.

Napisano (edytowane)

Merida Scultura Endurance to jest "typowa szosa" tyle, ze z grawelowym napędem. Nie wiem jakie masz koła na zmianę, ale jeśli nie bardzo lekkie to można pomyśleć o dołożeniu ultralekkich kół od jednego z porządniejszych chińskich producentów np. Lightbicycle, Farsports, Zen czy XMCS - z karbonowymi szprychami będą ważyć niewiele ponad 1000 gramów. Do tego jakaś bardzo lekka kierownica. Porządne opony to rzecz oczywista. Plus dętki TPU lub system bezdętkowy

Natomiast jeśli koniecznie chcesz zmienić rower: nie mam pojęcia jaki osprzęt ma Giant ponieważ nigdy się nim nie interesowałem, ale do niedawna (nie wiem czy jeszcze tak jest) można była znaleźć Focusa Paralane z Ultegrą Di2 2x12. Ciekawe oferty były także na Lapierre z Ultegrą di2.

Generalnie w tym budżecie można już śmiało myśleć o "elektryce".

Edytowane przez Chociemir
Napisano

@Chociemirgeometri nie oszukasz...w stosunku do tcr'a, orca, scultura bedzie duża różnica na podjazdach i zjazdach jeśli chodzi o wersję GR. A co do elektroniki to jak budżet pozwoli to pewnie, że tak....ale w myśl zasady , że sercem roweru jest rama, a koła jego duszą...to ta elektronika ląduje na 3 miejscu w hierarchii potrzeb. Co mi po ultegrze di2 w takim canyonie endurance jak tcr na mechanice zjada go na każdej płaszczyźnie jeśli chodzi o moje potrzeby i preferencje.

Napisano

Oczywiście....i źle się wyraziłem. Powinno by np.: "Canyonie Endurance"....na CR wskoczyły TCR'y na di2 w podanym budżecie- oczywiście trzeba pamiętać o ograniczeniach gwarancyjnych w stosunku do polskiej dystrybucji- lub je dobrze sprawdzić bo już sam się gubię w tych wersjach.

Napisano

Dzięki za odpowiedzi. Pojechałem przedwczoraj na ustawke zobaczyć kto na czym jeździ i co ma do powiedzenia. Wybór padł na TCR 1 z Di2, raz że było sporo tych rowerów, a dwa wydaje mi się że przy ewentualnej sprzedaży też powinno być zainteresowanie tym modelem.  Jakoś wszędzie w internecie się przewija żeby nie brać rowerów z CR to zamówiłem w innym sklepie internetowym. O co chodzi z gwarancją? Wczoraj dzwoniłem do serwisu Gianta u mnie w mieście i facet pytał mnie czy czasem rower nie jest zamówiony w CR. 

Napisano

@krajsik gwarancja jest producenta nie sklepu, sklep obowiązuje rękojmia. Kiedy tylko się da, korzystasz z rękojmi bo jest uregulowana prawnie. Gwarancja to dobrowolne zobowiązanie producenta, który może być super pomocny albo Ciebie zlać i pozostaną tylko smutne posty na FB.