Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W instrukcji nie jest napisane nic naprzemiennym przekręcaniu śrub

IMG_5355.jpeg

26 minut temu, marcin_ostrów napisał:

Skopany projekt bez dwóch zdań ...  Chcieli się wyróżnić to się wyróżnili .... A że CR za bardzo nie zależy ( bo producent w updałości itp ) , to jest jak jest . I wątię żeby nawet pójscie na noże ( sąd ) coś dało . Nie jesteś w stanie udowodnić że przykręcałeś z odpowiednim momentem . 

Skończy się pewnie tym że trzeba będzie naprawić na własna rękę .. Współczuje .  

Masz racje.. projekt skopany. Na fb ktoś opisał identyczny problem z rowerem RondoIMG_5278.thumb.jpeg.263f06953ea324c4c8e62fb0e9344fbd.jpeg

Napisano (edytowane)

Śmiem wątpić czy Centrum Rowerowe używa kluczy dynamometrycznych spełniających wymagania, których żądają od klienta: w ubiegłym roku zamówiłem u nich rower (karbonowy)  ze "wstępnym montażem" i obejma sztycy, która powinna być dokręcona maksymalnym momentem 4 Nm była zaciśnięta ze dwa razy mocniej. Całe szczęście, że sztyca była aluminiowa.

Edytowane przez Chociemir
Napisano

O ile temat jest oburzający i nie dziwię się autorowi że go założył... tak tutaj muszę stanąć w obronie sklepu w kontekście dokręcenia obejmy na 8Nm. Co innego tarcie statyczne a co innego kinetyczne, dochodzi też element czasu. Połączenie gwintowe ma być inicjalnie dokręcane danym momentem X. Gdy śruba się zatrzyma, to żeby ją dalej ruszyć nie wystarczy dodać szczyptę momentu - należy dodać go więcej, aby pokonać tarcie statyczne. A aspekt czasowy - zachodzą różne reakcje na styku gwintów i nie sposób określić o ile zwiększa to opór stawiany przez gwint.

Jak się ma w instrukcji kontrolę momentu dokręcenia śrub to wyłącznie w celu eliminowania luzujących się połączeń. Jak się śruba zapiecze i nie da się odkręcić, bo przy próbie urwie się jej łeb - to czy to oznacza, że była dokręcona większym momentem?

Zatem @Chociemir - połączenie które miało być skręcona na 4 niuta potraktowałeś siłą wyższą niż owe 8 żeby móc stwierdzić, że było zakręcone na owe 8? 😱😁:P

Napisano (edytowane)

Te nowe projekty czegokolwiek są bez sensu. Jednorazówki na zatrzaski z żadnym marginesem zapasu materiału i wytrzymałości. Mam obecnie dwa dynamometryczne klucze, ale całe życie dokręcałem z wyczuuciem własnym i nigdy nic nie ukręciłem. No i kiedyś robiło się wszystko z sensem i taki zapasem, że trudno było coś uszkodzić i było to wiele trwalsze. A teraz robi się jednorazówki na styk, i by było ładnie zamiast porządnie. Ale to wina samych głupich konsumentów, którzy wolą np. 'clean look' i idiotyczne drogie i kłopotliwe/pochowane w stery linki i pancerze zamiast prostego rozwiązania. Podobnie zamiast prostej obejmy jakieś takieś wydumane idiotyczne patenty - bo ładne. Do tego ta idiotyczna pogoń za zyskiem za pseudo ekologią/śladami węglowymi i tym podobnymi kretynizmami, i tym że co chwilę musi być coś nowego, coś niby lepszego, mającego pierdyliard funkcji z których i tak wykorzystamy kilka. I zamiast kupić coś trwałego, latami produkowanego i ulepszanego, raz na 10 lat, to kupujemy co dwa lata "nowości". Nonsens, ale sami się w to dajemy wkręcać .

Edytowane przez Mentos
  • +1 pomógł 2
Napisano

Tarcie statyczne a dynamiczne to jedno, kwestia jakości gwintu w śrubie/insercie to drugie. Przecież ładnie posmarowany gwint obniża nam tarcie, przez co ten sam moment da faktycznie bardziej dokręconą śrubę, niż gdyby gwint w śrubie i nakrętce był kompletnie suchy albo co gorsza przerdzewiały.

I dojdziemy za chwilę, do wniosku, że tę całą masturbancję niutonometrami można o kant dupy potłuc. I gadanie czy klucz ma dokładność 0,5% czy 5% jest niczym przy kwestii różnicy w pracy na samym gwincie. 

• +1 pomógł 1
Napisano

Masz pecha bo

Kupiłeś rower Rondo, a ta firma znana jest z tego, że jej obsługa klienta jest poniżej podkładu pod podłoge

Kupiłeś w Polsce, gdzie zrobią wszystko żeby ci udowodnić, że jesteś kretynem

Nowy rower, wielkie czerwone kartki - kręcisz powoli i spokojnie. Ale nie, musisz mieć klucz prosto z labu, aby dokręcic w tym zabawnym projekcie siodło.

No ale taki rower wybrałeś, było zapytać w necie o opinie i odesłać jak ci przesłali niezgodny z umowa. Swoją drogą wymienią Ci koła na właściwe?

Napisano

Idę do sądu. Jestem pewien tego jak kręciłem tym kluczem. Niech biegły rzeczoznawca popatrzy jak to wygląda od wewnątrz.. te śrubki ledwo się trzymające.  ryzykuje sporą kasą ale tu chodzi o sprawiedliwość

Napisano

Idź najpierw do jakiegoś rzecznika praw konsumenta czy kogoś w tym stylu. 

https://uokik.gov.pl/pomoc-dla-konsumentow

Walenie z tym od razu do sądu, to kupa czasu, i kasy. Nawet jak po dwóch latach dostaniesz wyrok korzystny dla siebie, to dostaniesz zwrot kosztów i co - zwrot kosztu roweru? A jak przegrasz, bo nikt nie będzie w stanie ocenić wiarygodnie, czy ta śrubka była kręcona legitnie czy nie, albo co gorsza rzeczoznawca stwierdzi, że za mocno kręciłeś, to stracisz i czas i pieniądze.

Obawiam się, że jedynymi, którzy wychodzą dobrze na procesowaniu się, są prawnicy. Reszta tak czy owak traci. 

Napisano

RobOki, jak masz nerwy i czas to idź do sądu, może za 2 lata coś się rozstrzygnie, ja bym to naprawił i cieszył się jazdą 😉 .To nie jest awaria dyskwalifikująca ten rower, notabene przekombinowany😉 Wyrwał Ci sie ten insert, poszukaj w Zielonej Górze jakiś lotniczych modelarzy, oni mają doświadczenie w laminatami i ogarną Ci tą naprawę w sensownych pieniądzach i niższych niż jakiś "super serwis" od napraw carbonu

Napisano

Ja piernicze, w cywilizowanym kraju większość producentów lub sprzedawców by coś zaproponowała.  Albo dała 2 egzemplarz, albo % kosztów naprawy, cokolwiek innego.

U nas co 2 pomysłowy dobromir bedzie sam naprawiał albo u kogoś, ogon podkuli i potem zdziwienie, że Polska pod kątem podejścia do Klienta to kraj 3 świata. 

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Jeśli zakup jest na osobę prywatną, na  początek udaj się do odpowiedniego dla twojego miejsca zamieszkania Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej.

Oni w twoim imieniu wystosują pismo do sprzedawcy. 

Jest spora szansa, że to nieco zmieni postać rzeczy.

Jeśli wezwanie i mediacje się nie powiodą dostaniesz od nich kwit z którym udasz się do Miejskiego Rzecznika Praw Konsumenta.

On w twoim imieniu wystosuje do sprzedawcy pismo wzywające do uznania twoich roszczeń, a jeśli i to nic nie da powinien za darmo założyć w twoim imieniu sprawę w sądzie rejonowym.

Przed złożeniem pozwu warto skonsultować jeszcze temat z zewnętrzną kancelarią prawną, można tez pokusić się o odpłatną opinię rzeczoznawcy, najlepiej takiego który znajduje się również na liście biegłych sądu właściwego dla rozpoznania sprawy.

Co prawda w trakcie postępowania sądowego opinia prywatna jak i rzeczoznawca który ją napisał zostaną wyłączeni ale .... takiego prywatnego "rzeczoznawcę"  zawsze możesz wezwać na świadka w trakcie procesu na okoliczność faktów (nie wiedzy specjalnej) a poza tym biegli się jakoś tam znają i zazwyczaj jeden nie będzie pisał przeciw drugiemu.

Ogarnął bym też badanie dla identycznego klucza (ten po testach CR może być już rozkalibrowany) 

PS

Nie spotkałem się jeszcze z kluczem elektronicznym ani mechanicznym, który po wybraniu nastawy uniemożliwiałby przeciągnięcie momentu

Nie szedł bym też w gwarancję tylko w rękojmie z tytułu wady ukrytej rzeczy sprzedanej

W sądzie nie brnij w regułę, że prawda się obroni :) ..przegrasz 

Nie jestem prawnikiem więc jak zdecydujesz się na podjęcie takich kroków najlepiej omów to z jakimś praktykiem

Edytowane przez PawelW84
Napisano

@RobOki, a próbowałeś sprawę wyjaśnić z producentem roweru? Można uderzyć do producenta, z ominięciem sprzedawcy. Opisać problem, opisać, jak sprzedawca próbuje zmitygować sytuację, odwołując się do nieprawdziwych argumentów, itd. 

Napisano
5 godzin temu, PawelW84 napisał:

Jeśli zakup jest na osobę prywatną, na  początek udaj się do odpowiedniego dla twojego miejsca zamieszkania Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej.

Oni w twoim imieniu wystosują pismo do sprzedawcy. 

Jest spora szansa, że to nieco zmieni postać rzeczy.

Jeśli wezwanie i mediacje się nie powiodą dostaniesz od nich kwit z którym udasz się do Miejskiego Rzecznika Praw Konsumenta.

On w twoim imieniu wystosuje do sprzedawcy pismo wzywające do uznania twoich roszczeń, a jeśli i to nic nie da powinien za darmo założyć w twoim imieniu sprawę w sądzie rejonowym.

Przed złożeniem pozwu warto skonsultować jeszcze temat z zewnętrzną kancelarią prawną, można tez pokusić się o odpłatną opinię rzeczoznawcy, najlepiej takiego który znajduje się również na liście biegłych sądu właściwego dla rozpoznania sprawy.

Co prawda w trakcie postępowania sądowego opinia prywatna jak i rzeczoznawca który ją napisał zostaną wyłączeni ale .... takiego prywatnego "rzeczoznawcę"  zawsze możesz wezwać na świadka w trakcie procesu na okoliczność faktów (nie wiedzy specjalnej) a poza tym biegli się jakoś tam znają i zazwyczaj jeden nie będzie pisał przeciw drugiemu.

Ogarnął bym też badanie dla identycznego klucza (ten po testach CR może być już rozkalibrowany) 

PS

Nie spotkałem się jeszcze z kluczem elektronicznym ani mechanicznym, który po wybraniu nastawy uniemożliwiałby przeciągnięcie momentu

Nie szedł bym też w gwarancję tylko w rękojmie z tytułu wady ukrytej rzeczy sprzedanej

W sądzie nie brnij w regułę, że prawda się obroni :) ..przegrasz 

Nie jestem prawnikiem więc jak zdecydujesz się na podjęcie takich kroków najlepiej omów to z jakimś praktykiem

Sprzedawca do którego inspekcja handlowa napisze pismo nie musi w ogóle na nie odpowiadać. Za to na pismo od rzecznika musi odpowiedzieć bo będzie ukarany. Ale i tak będzie sie upierał przy swojej wersji. I rzecznik nic nie pomoże. 
. Dostałem ofertę otrzymania opinii rzeczoznawcy ale nie biegłego sądowego .. za 900zl :( A biegły sądowy to większy koszt. Ale zaryzykuję i pójdę do sądu. 
A co do mojego klucza to też mam obawy że go rozkalibruja . Wystarczy że pomęczą go trochę mocniej niż maks . moment. 

• +1 pomógł 1
Napisano
5 godzin temu, przemeg napisał:

Ja piernicze, w cywilizowanym kraju większość producentów lub sprzedawców by coś zaproponowała.  Albo dała 2 egzemplarz, albo % kosztów naprawy, cokolwiek innego.

U nas co 2 pomysłowy dobromir bedzie sam naprawiał albo u kogoś, ogon podkuli i potem zdziwienie, że Polska pod kątem podejścia do Klienta to kraj 3 świata. 

Dokładnie (chociażby BD, Canyon etc.) - bo w PL wszyscy są na dorobku ;)

@RobOki biegły sądowy występuje tylko w sądzie, w innym przypadku jest np. rzeczoznawcą wpisanym na listę biegłych danego sądu. Na tym etapie wiele Ci to nie da,  może poszukaj tańszego rzeczoznawcy, myślę że za ~500 coś znajdziesz - ale nie jest to konieczne. Radca prawny i przedsądowe wezwanie do CR, potem sąd. Sąd może powołać biegłego ... i jak to w sądach 50/50 :) o tym kto pokrywa koszty sądowe decyduje sąd :).

• +1 pomógł 1
Napisano

Bez sensu takie podejście. Czy z punktu widzenia proceduralnego złożyłeś w ogóle oficjalną pisemną reklamację z tytułu rękojmi listem poleconym u sprzedawcy? Czy se tak ja socialach i emaliach gadaliście?

• Haha 1
Napisano
38 minut temu, Mentos napisał:

Bez sensu takie podejście. Czy z punktu widzenia proceduralnego złożyłeś w ogóle oficjalną pisemną reklamację z tytułu rękojmi listem poleconym u sprzedawcy? Czy se tak ja socialach i emaliach gadaliście?

Oczywiście że napisałem z racji rękojmi. Odpisali że znam swoje prawa więc chyba wiem co robić 

Napisano (edytowane)

Taka ciekawostka. na temat CentrumRowerowe.pl. Okoł. 24 minuty. Warto posłuchać. Oczywiście ma to związek z tematem wątku. 

Edytowane przez Eathan
  • +1 pomógł 5
Napisano

Ciekawy temat, szczególnie w kwestii zakupu roweru za granicą. Wiele osób boi się kupić rower, bo przecież co wtedy z gwarancją...

Współczuję autorowi, życzę pozytywnego rozwiązania sytuacji. 

• +1 pomógł 1