Skocz do zawartości

[Kurtka] Zimowa

Rekomendowane odpowiedzi

@TheJW - dzięki wielkie za rekomendację. No to kupię i pojeżdżę w niej. Dotychczasowy setup oparty na warstwach gdzie ostatnią jest wiatrówka, która marnie sobie radzi z przepuszczaniem powietrza w tym sezonie chcę odpuścić.

I w ogóle dziękuję wszystkim za rady.

Powiem, że jestem bardzo zadowolony z mojej kurtki BTWIN. W samej bywało mi chłodno ale ostatnio na wierzch włożyłem wiatrówkę BTWIN - też kupioną kilka lat temu i był to strzał w dziesiątkę. Wiatrówka jest na tyle luźna, że jest swoboda ruchów.

Wczoraj jak wychodziłem z domu było t5 stopni, przy powrocie - ok. 3,5. Na otwartym trochę wiało, w lesie musiałem się rozpinać. Nawet lekki deszcze mnie nie przemoczył.

I kiedy tak rozpływałem się w zachwytach, zaczepiłem rękawem o jakieś pnącze - róża, jeżyna i porwałem rękaw 😴

Szkoda kurtki, rzadko jej używałem bo na szosę zakładałem inną, w oczo...bnym kolorze. Ta jest brązowa ale do lasu - ok. Ciekaw jestem, czy mają jeszcze coś podobnego w ofercie?

• +1 pomógł 1

• 2 tygodnie później...

Co znaczy "bardzo chłodno" wg Ciebie? Bo każdy odczuwa inaczej chłód. Np. dzisiaj i wczoraj wieczorem zrobiłem po 30 km ubrany w koszulkę termoaktywną na długi rękaw, bluzę rowerową na długi rękaw (znacznie "mniej ciepła" niż tradycyjny polar, nawet mniej ciepła niż cienkie polary) i wiatrówce na wierzchu i w temperaturze około 4-5°C nie było mi zimno, dodatkowo wczoraj była bardzo wysoka wilgotność powietrza i mgła, co z reguły zwiększa odczuwanie chłodu

Wiem że każdy odczuwa inaczej temperaturę, chodziło o taką temperaturę gdzie termo, bluza i wiatrówka nie dają rady. Zawsze myślałem że kolejny krok to coś określanego jako kurtka zimowa czyli wiatroszczelny przód i rękawy , oraz jakieś ocieplenie. Mylę się ? 

Niekoniecznie kurtka zimowa musi być kolejnym krokiem. Ja akurat mam kurtkę zimową a nawet dwie, jedna z nich Rogelli Freeze jest naprawdę ciepła ale też bardzo kiepsko oddychająca - ostatnio nawet raz w niej jeździłem, było +1°C ale dość mocny, zimny wiatr i duża wilgotność i temperatura odczuwalna -2°C, miałem pod spodem tylko koszulkę termoaktywną na długi rękaw i było mi ciepło ale zanim ją kupiłem rok temu to jeździłem w wiatrówce żonglując tylko warstwami pod spodem, po prostu jak było zimniej, zero czy poniżej, to na koszulkę termoaktywną nakładałem dodatkowo koszulkę rowerową na krótki rękaw a na to dopiero bluzę funkcyjną lub cienki polarek i wiatrówkę

Kwestia indywidualna, musisz sam sobie wypracować swój sposób. Tak jak pisałem już kilka razy, w różnych wątkach - ja wolę rozgrzewać się ruchem, staram się unikać zapocenia. Ubieram się względnie lekko. Natomiast zdarza mi się marznąć na zjazdach albo postojach i dlatego myślę nad zakupem puchówki do wkładania w takich momentach. 

Np. dwa ostatnie niedzielne wypady - zmarzłem trochę w dłonie i stopy ale taki rodzaj zimna lubię - jak mam w perspektywie dotarcie do domu w ciągu pół godziny to nie stanowi dla mnie problemu. Ale już na krótkim postoju zrobiło mi się chłodno od stania "w całym ciele" - i tego już nie lubię. A kilka razy w całej karierze zdarzało mi się wręcz dygotać z zimna (za późno zacząłem się ubierać + zmęczenie) - i to już jest niebezpieczne.

Warto więc pytać, inspirować się ale ostatecznie trzeba dojść metodą prób i błędów. Mnie by było w polarze pewnie za gorąco i zaraz bym go zapocił na plecach.... Ale już na postoju mógłbym go wrzucić na grzbiet.

Możesz też rozejrzeć się w odzieży biegowej - sam mam taką bluzę z mniej przewiewnym przodem ale siatkowym tyłem, do tego ma w rękawach otwory na kciuki, co pozwala naciągnąć daleko rękawy. Chociaż moja kurtka BTWIN ma dość długie rękawy, z taką podwójną zakładką, która pozwala i trochę styk z rękawiczką zakryć. A łapy mam długie....

Edytowane przez spidelli

Ja mam Rogelli Freeze i ona jest bardzo ciepła, nie przepuszcza wiatru ale kiepsko oddychająca, nie ma oddychającego panelu na plecach. Nadaje się na naprawdę niskie temperatury i na mniej intensywny wysiłek. Mam też Rh+, nie pamiętam modelu, chyba Logo II i ta jest znacznie lepsza pod względem oddychalności, nie tak ciepła jak Rogelli ale wystarczająco ciepła na temperatury niewiele powyżej zera (ostatnio jeździłem wniej chyba przy 2 czy 3 st. C) i przy okazji ma z tyłu panel z innego materiału przez co oddycha na jakimś akceptowalnym poziomie. Tę kurtkę mogę polecić