Thomlodz 52 Napisano czwartek o 10:32 No cóż - pierwszy raz to robiłem. Teraz będę bogatszy o nowe doświadczenia 1 Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
Thomlodz 52 Napisano piątek o 06:17 Niestety radość była przedwczesna. Następnego dnia prawie nie było ciśnienia w komorze Na stronie Suntour znalazłem filmik i zgodnie z instrukcją wlałem 10 ml oleju przekładniowego 80W. Wygląda na to że jest lepiej. Jest to wszystko dziwne, no bo jak amor pracował stosunkowo dobrze przedtem? https://www.srsuntour.com/fileadmin/user_upload/Downloads/Consumer/Bike/Service videos/How_to_solve_air_leaking_problems.mov Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
vdcmike 156 Napisano piątek o 10:51 Jak pracuje gorzej to może być kwestia niewłaściwego smaru (niektóre smary potrafią okrutnie zamulić pracę dlatego tu należy stosować smary o bardzo niewielkiej lepkości). Co do utrzymywania ciśnienia to wszystkie uszczelniacze muszą być sprawne i miźnięte smarem przed skręceniem i do tego ze 3ml przekładniowego w komorę). 1 Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
Thomlodz 52 Napisano sobota o 08:18 (edytowane) Zobaczymy jak będzie działał. Na razie jest śnieżna zima i nie mam okazji wypóbować. natomiast po dolaniu oleju amorek trzyma ciśnienie Jeszcze taka ciekawostka: https://www.petrostar.pl/wiedza-i-testy/oleje-przekladniowe-czym-sie-roznia,p119002444 Suntour twierdzi, że minimalna klasa oleju to 80W, ale im gęstszy olej tym lepszy. Z tabeli wynika, że pomiędzy 80W a 85W jest spora różnica min. lepkości kinematycznej (11 do 7). Może gęstszy lepiej uszczelnia? Ale co wtedy z płynnością pracy? Chyba jednak 80W styknie Edytowane sobota o 08:19 przez Thomlodz Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
ACTIVIA 398 Napisano niedziela o 14:25 Stosuje teraz w komorze powietrznej olej FUCHS 80W90. Wczesniej stosowałem także FUCHS 80W140. Róznica w pracy amorka jest spora Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
Thomlodz 52 Napisano niedziela o 15:00 Jak sprawdzić parametry to lepkośc kinematyczna w 40C wynosi 134 mm2/s dla 80W90 i 269 dla 80W140. Natomiast wskaźniki lepkości odpowiednio 106 i 137. CHyba to głownie wpływa na pracę amortyzatora? Rozumiem że olej 80W140 jest zbyt leki i zamula? Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
ACTIVIA 398 Napisano niedziela o 15:58 32 minuty temu, Thomlodz napisał: Jak sprawdzić parametry to lepkośc kinematyczna w 40C wynosi 134 mm2/s dla 80W90 i 269 dla 80W140. Natomiast wskaźniki lepkości odpowiednio 106 i 137. CHyba to głownie wpływa na pracę amortyzatora? Rozumiem że olej 80W140 jest zbyt leki i zamula? Ten 80W140 tak jak piszesz bardzo zamula. Dużo ludzi myśli tylko o samym 80W myśląc że jest tej samej gestosci 1 Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach