Skocz do zawartości

[tylne zawieszenia] kompendium

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

a jaki wpływ ma tylne zawieszenie (lub jego brak) na przednie? jaki maksymalny skok z przodu może być efektywnie wykorzystany? (bo oczywiste jest, że hardtail "do DH" + dwupółka ze skokiem 200mm to przegięcie :) )

Napisano

co do cofajacej sie trajektorii tylnego kola, poprosze o zapoznanie sie z roweramie f-my MAVERICK. Tam sie to ladnie wyjasnia.

plywajacy suport na dzien dzisiejszy najlepiej wychodzi Haro. Pacific zabrnal gdzies daleko od rdzennej idei I-drive. Jakos to sie nie sprzedalo.

• 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...
Napisano

Mała prośba o opinię. Konkretna sytuacja. Długi kilkukilometrowy podjazd, kamień na kamieniu, dziura na dziurze. Jaka amortyzacja tylna będzie najefektywniejsza podczas ŚCIGANIA?

1. amor z blokadą. rower jednozawias

2. amor z platformą rower jak wyżej

3. zawieszenie takie jak w Specu Epiku

4. wirtualne?

Napisano
Mała prośba o opinię. Konkretna sytuacja. Długi kilkukilometrowy podjazd, kamień na kamieniu, dziura na dziurze. Jaka amortyzacja tylna będzie najefektywniejsza podczas ŚCIGANIA?

Jak do ścigania to moim zdaniem Felt z serii Virtue

Napisano

1. amor z blokadą. rower jednozawias

2. amor z platformą rower jak wyżej

3. zawieszenie takie jak w Specu Epiku

4. wirtualne?

Nie da się udzielić jednoznacznej odpowiedzi na tak ogólnie zadane pytanie.

Można poteoretyzować, że 1 odpada bo jak z blokadą to jak hardtail, jak bez blokady to zależy gdzie oś obrotu i jakie przełożenie ale generalnie możliwe bujanie i wpływ pracy zawiechy na pedałowanie, 2 też coś pośredniego pomiędzy 1 z blokadą a 1 bez blokady a 3 i 4 zależy b.dużo od konkretnego roweru, chodź Spece od lat uchodzą za bezkonkurencyje pod tym względem rowerki wygrywając porównania z nowszymi oferowanymi w USA konstrukcjami wirtualnymi próbującymi obejść ich teraz patent Horsta. No i skok, pod górę czyli na pewno nie szybko zbyt duży nie będzie potrzebny więc full XC pójdzie wg mnie najlepiej, ja obstawiał bym tego:

http://www.specialized.com/bc/SBCBkModel.j...amp;language=US

Napisano

i wagi bajkera, większa bardziej sensowny full

Witam ! Mam takie pytanko, mianowicie co myślicie o ramie scott MC ??

rozumiem że chodzi Ci o serię Genius MC. Wg mnie fajne rowerki ale dla bardzo lekkich bajkerów no i bardzo drogie w servisie bo raz, że nietypowy rozciągany damper a dwa umieszczony w najbrudniejszym z możliwych miejsc co w Polsce ma znaczenie, przednia przerzutka tylko TopSwing na tej blaszce pod pakiet co nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem i niestety niewymienny hak tylnej przerzutki - o koszt całych tylnych górnych widełek lepiej nie pytać

Napisano

Ja bym powiedział że raczej rozsądku i zdolności przewidywania ew problemów zdrowotnych : kręgosłup. I tego co ciekawe nikt nie bierze pod uwagę B)

Napisano
.

Nabijacz postów B) Ja to piszę poważnie : miałem kiedyś hardtaila gt avalanche ' 98 i po całym dniu jazdy nie mogłem zasnąć z powodu bólu kręgosłupa. Full rozwiązał ten problem.

Napisano
Nabijacz postów B) Ja to piszę poważnie : miałem kiedyś hardtaila gt avalanche ' 98 i po całym dniu jazdy nie mogłem zasnąć z powodu bólu kręgosłupa. Full rozwiązał ten problem.

jaki znowu nabijacz postów :D:P:P

Ja też poważnie o kręgosłupie piszę, wiadomo że od strony zada fullik kręgi nam oszczędza, także przy w miarę szybkich dziurawych podjazdach, ale pochylenie nad kierą i naprężenie pleców też gra ogrąmną rolę a tu tylko Marcoki z ETĄ dają możliwość szybkiego i dużego obniżenia przodu i oszczędzenia w ten sposób kręgosłupa.

Napisano

Bo była widoczna na forum sama kropka B) to z Twojej strony taki nowatorski minimalizm w pisaniu postów :D Nie jestem ortopedą i nie wiem co bardziej szkodzi na kręgi i dyski : pochylona postawa bikera na podjazdach czy też ciągłe drgania i przeciążenia ( w końcu niemałe ) oddziałujące na niego.

Napisano

Pytanko co do Speca Epica. Tył zablokowany jeśli gładka trasa, a gdy właśnie długi kamienisty podjazd? Zawór blokujący amor będzie cały czas otwarty, czyli w chwili stanięcia na pedały zabuja?

Napisano
Pytanko co do Speca Epica. Tył zablokowany jeśli gładka trasa, a gdy właśnie długi kamienisty podjazd? Zawór blokujący amor będzie cały czas otwarty, czyli w chwili stanięcia na pedały zabuja?

nie zabuja tylko odblokuje zawiechę, która ładnie wszystko wybierze, pozatym na stojąco fullem po kilometrowym dziurawym i korzenistym podjeździe to jakiś nonsens

Bo była widoczna na forum sama kropka B) to z Twojej strony taki nowatorski minimalizm w pisaniu postów :P Nie jestem ortopedą i nie wiem co bardziej szkodzi na kręgi i dyski : pochylona postawa bikera na podjazdach czy też ciągłe drgania i przeciążenia ( w końcu niemałe ) oddziałujące na niego.

to widzisz kropki czy może już gwiazdki ? :D , nie trzeba być ortopedą bo wg mnie to oczywista oczywistość, iż na kręgi szkodzi i walenie tylnego koła hardtaila poprzez tyłek w kręgosłup i pochylanie się nadmierne nad kierą czyli i jedno i drugie dobrze jest wyeliminować

Napisano

tak chodziło mi o geniusa MC, ostatnio stałem się posiadaczem takiego rowerku:) żebym nie wyszedł na burżuja to powiem ze dałem baaaardzo mało za takiego :) Mam znajomego w sklepie scotta, mówił ze tylna cześć wahacza ok200zł kosztuje co przy cenie za hak w topowych modelach scotta który wynosi przeszło 100zł nie jest taką drogą inwestycją, pozatym podobno jeszcze się nikomu nie udała sztuka złamania "haka" w MC w polsce. Amorek może i jest w najbrudniejszym miejscu ale działa na rozciąganie wiec w poczatkowej fazie skoku jest cały schowany i się nie brudzi. Interesuje mnie sam system amortyzacji w geniusach, bo na razie wszyscy pisza o systemach w specu albo giancie itp a nikt nie poruszył wątku scottów. Więc jakie macie zdanie o takim typie amortyzacji??

Napisano

No to jak całe tylne widełki 200zł to faktycznie tyle drogie haki kosztują, chodź ja ze sobą typowy hak zapasowy za 23zł wożę i trudno by mi było całe widełki taskać - no ale ja być pechowiec - 2 haki w ciągu roku poszły i to nie od udeżenia a od wciągniętego w łańcuch patyka :) Jak ja takim Scotem się interesowałem to gość powiedział, że nie ma takich elementów w PL, i że trzeba je ściągać za ok 1000zł, no ale to było 3,4 lata temu, więc pewnie się to zmieniło. Co do działania to skoro masz to chyba wiesz :P , ja znam piąte przez dziesiąte starego znajomego, który też pracuje w sklepie ze Scotami i bardzo chwali działanie, w końcu to Horst jak Spece więc myślę że różnica wielka w działaniu nie będzie :)

Napisano

A cóż się z tą kropką tak tłumaczysz ? Przypuszczam, iż nikt z tego nic nie rozumie, zresztą ja też no i nic w tym linku nie widać :blink: . A może to bardziej wyrafinowany sposób nabijania postów ? :D .

Ale uważaj bo Ci zaraz moderator ostrzeżenia da za OT ;)

Napisano

Widać wspomniany cytat z Twojej wypowiedzi : "." Nad tekstem ode mnie , nie udawaj głupiego .No ale skoro chcesz zaprzeczać czemuś co gołym okiem widać , no cóż.....

Napisano

ręce opadają, jakaś kropka - obsesja Tysia, dajże już se z tym spokój.

Co do Scota Geniusa MC jeszcze (do właściciela), gdzie one są obecnie robione ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...