Skocz do zawartości
Marcin86Poznan

[Novatec] Problem ze sprzęgłem? Film

Rekomendowane odpowiedzi

Marcin86Poznan

Cześć koledzy,

Mam problem z tylnym kołem a raczej piastą Novatec. Jak wyjme koło to działa elegancko ale jak zamontuje w rowerze to ciężko zakręcić kasetą, czuć spore opory. Rozebrałem piaste i łożyska , kręcą się ładnie a w środku czyściutko. Wrzucam film może ktoś poradzi.

 

IMG_20190112_120108.jpg

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
MMMAAACCC7

Na moje oko, to brakuje Ci dystansu pomiędzy korpusem bębenka a łożyskiem piasty. zauważ że kaseta na wyjętym kole kręci się z całą osią. Wyjmij koło i zakręć kasetą, jednocześnie trzymając oś z drugiej strony by się nie kręciła. Jak kaseta dalej będzie chodzić luźno, to będziemy szukać dalej :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
skom25

Od 0:16, przecież próba zakręcenia kasetą powinna spowodować obrócenie koła. To co pokazujesz "na sucho" działa tak samo na założonym kole...

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Marcin86Poznan

No nie działa bo "na sucho" kręci się lekko a w ramie topornie. Wsadziłem samą oś i tak samo więc prawdopodobnie za mocno skręcone śruby przy bębenku. Nie mogę za chiny ich polusować dlatego w poniedziałek udam się do serwisu, poluzują i dam znać czy to jest to. Tak jak by po dokręceniu ośki dociskało łozyska i dlatego może się nie kręci w ramie. Dam znać.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
siejak1

Wszystkie łożyska są w odpowiednim miejscu?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Marcin86Poznan

W piaście tak a nie wiem jak w bębenku. Pójde do serwisu bo nie mam kluczy by odkręcić. Podejrzewam albo źle wciśnięte łożysko albo za mocno dokręcona śruba. Jak rozbiore to dam znać bo jednak ciężko zdiagnozować :d Sprawdze te łożyska i byc może dystans.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
siejak1

Raczej źle osadzone łożyska :) bo w novatecach nawet na maxa skręcona ośka nie powoduje dodatkowego oporu.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Marcin86Poznan

No to w serwisie poprawią mam nadzieję. Jaki to może być koszt?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
siejak1

20-50zł ?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Marcin86Poznan

To elegancko. Łożyska 7 zł sztuka więc jutro lece biegiem :D

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Marcin86Poznan

Problem rozwiązany. Konusy były tak skręcone, że blokowały łożyska. Po poluzowaniu śmiga aż miło. Dzięki za porady i sugestie.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×