Skocz do zawartości
Nuras95

[Suport] Odstająca miska?

Rekomendowane odpowiedzi

Nuras95

Cześć,

 

oddałem mój rower do serwisu z powodu stukania z okolic korby. Podejrzewałem poluzowany suport i tak też było.

 

Panowie w serwisie rozebrali suport, wyczyścili, nasmarowali i wkręcili na miejsce. Stukanie ustało ale pojawił się inny problem. 

Po prawej stronie, od strony łańcucha, kołnierz wkładu odstaje od ramy (załączam link do zdjęcia). Niestety nie pamiętam czy tak było przed wizytą w serwisie.

Czy takie coś jest normalne? 

 

Rower Kross evado 7.0 2018, suport octalink 

 

Z góry dziękuję za udzielone odpowiedzi.

 

Link do zdjęcia: https://zapodaj.net/...e34462.jpg.html

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
dorota57

Od strony zębatek powinien być dokręcony, z drugiej strony mógłby odstawać. Tak myślę! może przykręcili odwrotnie? Ja rower serwisuję sam, posiłkując się forum.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
seraph

Od zębatek powinna być wkręcona do końca, a prawa tyle, by luzu nie było. Odwrotnie się nie bardzo da wkręcić, bo gwinty są przeciwne.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
skom25

Powinien być dokręcony do końca, drugą stroną dokręca się tyle ile się da. Nie dość że nie dokręcili, to jeszcze cały uwalony smarem.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Dokumosa
Napisano (edytowane)

Żeby było widać, że robione ;) Fachowcy!

Edytowane przez Dokumosa

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Nuras95

Czyli według Was odprowadzić rower do serwisu? 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
skom25

Tak. A najlepiej to niech oddają kasę i idź do kogoś kto się zna.

Swoją drogą to sprawdź gwint w ramionach korby, żeby się nie okazało że tam coś też wymajstrowali...

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
EhnatoX

Nic nie ma odstawać. Pewnie nie wyczyścili dokładnie wszystkiego i dlatego nie mogli dalej dokręcić. Miejmy nadzieję, że nie zrypali gwintów, bo pewnie mocno siłowo to dokręcali. 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Nuras95

No właśnie obawiałem się jakiegoś uszkodzenia gwintu bo jaki może być inny powód, że to jest niedokręcone. Tak mi się wydawało że ten kołnierz jest po to, żeby się oprzeć o ramę.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
skom25
Napisano (edytowane)

Może "specjaliści" zaczęli dokręcać od strony nienapędowej i od strony napędowej już nie starczyło miejsca. Partacze, tyle. 30 sekund w internecie i już wiadomo jak to zrobić, więc nie ma usprawiedliwienia dla takich ludzi.

BTW: Rower to nie prom kosmiczny, kup sobie narzędzia i serwisuj sam. Przynajmniej nie będziesz miał takich przygód.

Edytowane przez skom25

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
SoloTM
Napisano (edytowane)

Też stawiam na to, że wkręcili miskę po przeciwnej stronie zbyt głęboko i już nie szło dokręcić od strony napędowej tak jak trzeba ( zaczęli nie od tej strony robotę ). Sprawdź jak głęboko jest  wkręcona miska po przeciwnej stronie, czy jest na równo z ramą czy jednak ten 1-2 mm głębiej ( tyle ile odstaje od strony napędowej ).

/edit

Chociaż tak patrzę na suport bb-es300 i on ma kołnierz również z drugiej strony ( mniejszy ale jest ) który raczej uniemożliwia wkręcenie miski głębiej w ramę... jeśli nie wkręcili go jakimś cudem głębiej to po prostu nie dokręcili.

Edytowane przez SoloTM

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
skom25

BTW, co oznacza że wyczyścili suport? Przecież to jest pakiet, tego się nie czyści. A może wymienili bez Twojej wiedzy i wsadzili np suport 73 do mufy 68?

Tak czy inaczej skopana robota. A ten smar powinni zlizywać...

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
SoloTM

Słabo widać jak głęboko wkręcili miskę, ale chyba zbyt głęboko. ( czyli zaczęli od złej strony )  Dodatkowo nawalili jakiegoś smaru za dużo, źle to wygląda. Też myślałem czy nie dali 73 w miejsce 68 mm ale odstawałoby raczej bardziej, tym bardziej, że od strony nienapędowej nie widzę nawet miski. ( Miska wkręcona zbyt głęboko od tej strony zdeformowałaby się lekko, na pewno ten kołnierz )

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Nuras95
Teraz, skom25 napisał:

BTW, co oznacza że wyczyścili suport?

Źle napisałem, chodziło mi, że po prostu w teorii zrobili co trzeba (jak widać nie do końca). 

Co to wymiany suportu na inny to gość z serwisu twierdzi, że to ten sam fabryczny co był.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×