Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Thomass13

Zauważyłem że po założeniu sportu na kwadrat z jednej strony tak jakby Suport był wykrecony delikatnie z jednej strony. Czy lepiej to ściągnąć i poprawić czy obserwować. Nie ma żadnych luzow bo sprawdzałem może się wykręcić i bedzie problem wtedy? 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
skom25
Napisano (edytowane)

Zdjęcie?

Jeżeli coś jest nie tak to nie ma co obserwować, uszkodzona mufa= rama na śmietnik.

Edytowane przez skom25

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Dokumosa

Jeśli to ta strona bez kołnierza i wystaje ze 2mm gwintu to jest to normalne.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
rzezniol
Napisano (edytowane)

Że jak, widzisz gwint miski ?
Jak widzisz gwint miski od strony zębatek to bardzo mocno wskazane jest to poprawić.
Jak widzisz gwint od strony bez zębatek to nie wykluczone ze tak być może. :)

Tak że doprecyzuj co masz na myśli.

Pozdro 

 

Edytowane przez rzezniol

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Thomass13
Napisano (edytowane)

Od strony zebatek gwint widać ale prawdopodobnie tam gdzie zebatek nie ma przeciaglo to na stronę bo też jest bardziej wkrecone a nie było. Czy za dużo smaru tam dałem ewentualnie może za lekko skrecilem uszkodzone nie było tam nic gwint cały. Z jaką siła to ewentualnie jeszcze raz odkręcić?  I czy nie dałem za dużo smaru? 

Miało być z jaką siła odkręcić? 

Edytowane przez Thomass13

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
skom25
Teraz, Thomass13 napisał:

Od strony zebatek gwint widać

To niedobrze.

Teraz, Thomass13 napisał:

ale prawdopodobnie tam gdzie zebatek nie ma przeciaglo to na stronę bo też jest bardziej wkrecone a nie było.

Po Polsku można?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Thomass13

Piszę z telefonu dlatego tak dziwnie napisane. Ten Suport jest na kwadrat i tam gdzie nie ma zebatek tak jakby go samoczynnie dokrecilo a tam gdzie strona napedowa go wykrecilo. Porostu całość mi przeciaglo nie wiem dlaczego tak się stało. 

Piszę z telefonu dlatego tak dziwnie napisane. Ten Suport jest na kwadrat i tam gdzie nie ma zebatek tak jakby go samoczynnie dokrecilo a tam gdzie strona napedowa go wykrecilo. Porostu całość mi przeciaglo nie wiem dlaczego tak się stało. Wkład po której stronie być powinien włożony czy od strony napędowej gdzie jest blat z zębami? 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
SoloTM
Napisano (edytowane)

Jeśli od strony zębatek widać gwint a z drugiej strony jest wkręcony głębiej niż na równo z ramą to musisz poprawić. Najpierw wykręcić od strony bez zębatek tak, żeby było widać gwint, następnie wkręcić od strony zębatek tak, żeby gwint cały się schował. Na koniec po przeciwnej stronie wkręcić również aż gwint się schowa.

Siły trzeba użyć dość sporej, gwint posmarować po obu stronach.

Edytowane przez SoloTM

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Thomass13

A jak mocno to wszystko skręcić aż poczuje opór czy tak żeby porostu się schował? O Suport mi chodzi? I bez jakiejkolwiek siły to skręcić? Nie pamiętam jak wcześniej mocno skrecilem całość 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
skom25
Teraz, Thomass13 napisał:

A jak mocno to wszystko skręcić aż poczuje opór czy tak żeby porostu się schował?

Mocno, bez dokręcania nogą ale mimo wszystko mocno. Suport to jest najmocniej dokręcana część w całym rowerze.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
SoloTM

Do oporu, siła dość spora, gwinty po obu stronach muszą zniknąć. Jeśli masz dobry suport - mufa 68 i suport 68 to znikną oba, ewentualnie musisz poprawić gwint w mufie, gdyż do ramy stalowej może być trochę trudniej wkręcić taki suport, szczególnie jak miski w nim są aluminiowe.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Thomass13

Czyli zbyt lekko dokrecilem bo wydawało mi się że za bardzo dokrecam i jeszcze spokojnie zapasu było. A co zrobić z tym gdzie gwint widać jak Suport skrece. Porostu co jakiś czas smarem przejechać żeby nie zardzewialo czy są może jakieś zabezpieczenia na to? 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Thomass13

Jeszcze raz całośc rozkreciłem sprawdziłem czy sie woda do środka nie dostała. Przypomniałem sobie że najpierw wkreciłem ten pierścień co trzyma wkład a nastepnie sam wkład. Teraz delikatnie wkreciłem pierścień nastepnie do końca wkład suportu ile sie da a nastepnie skontrowałem pierścieniem. Teraz powinno być juz w porzadku mam taka nadzieje. Jeszcze miałem delikatne ustawienie przednich biegów i gotowe.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
SoloTM

No i super. Teraz zrobiłeś poprawnie. Będzie trzymać.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Thomass13

Temat do zamkniecia dziękuję za pomoc 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

×