Skocz do zawartości

[ Manitou R7] Od zakupu do montażu-moja historia

kamar59

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystko jest z nim w porządku jak widać, najważniejsze że są w porządku uszczelki bo po co dodatkowy koszt jeszcze. Teraz czekam na pompkę Beto, adapter 180 mm, gwiazdkę i podkładki dystansowe i można zabierać się do pracy ;) Na pewno odczuje różnice pomiędzy XCR, który już swoje przeżył i może iść sobie na emeryturę. Tylko R7 musi się dotrzeć ze 20 H a później będzie tylko lepiej.

Odgłos jest normalny, mój R7 wydaje identyczny :) Czasem oprócz oleju w tłumiku hałasuje też tłoczek w komorze powietrznej, nawet przy powolnym ugianiu słychać takie szuranie, ale to jak ma mało oleju. Swoją drogą warto często dolewać.

Ja tam na brak sztywności w R7 nie narzekam, ważę ~69kg. Z tym, że ja mam tą nowszą wersję Pro z nowymi dolymi goleniami, niby sztywniejszą.

Też się przesiadłem z XCRa na R7 :P Będziesz Pan zadowolony :D

Tyle, że teraz nie robią Reby Dualair, a R7 to bardzo dobry amortyzator, i w żadnym wypadku (poza pewną różnicą w sztyności)  nie można mówić o "lepszości" Reby czy Foxa - wszystko zależy od preferencji użytkownika.

W przypadku systemu ABS+ z Manitou możliwa jest też wewnętrzna regulacja szybkiej kompresji. 

• Mod Team

Mało regulacji?

- tłumienie powrotu

- regulacja wolnej kompresji

- możliwość zmiany tłumienia powrotu

- twardość amorka poprzez zmianę ciśnienia w komorze powietrznej.

- wewnętrzna regulacja szybkiej kompresji ,a w tym:

- możliwość zmiany siły blokady

- możliwość zmiany czułości układu blow-off

Normalnie nie ma co regulować.

Jakby Ci było mało to możesz też poeksperymentować z różną gęstością oleju w tłumiku. Ja mam teraz 2,5W zamiast fabrycznego 5W i jestem zadowolony. Można też robić mieszanki ;)

Fabrycznie to nie wiadomo co w nim było, ja właśnie wylałem z tłumika z mojej nowej Minute jakiś zielony, a Motorex jest czerwony ...