Forum rowerowe

• Jesteśmyna

[Ekspres do kawy] jaka kawa ?

22 odpowiedzi w tym temacie

#1 TocaS

Master

• Mod Team
  • Reputacja: 37
  • 2076 postów
  • Imię:Maciej

Napisano 17 wrzesień 2011 - 21:42

Witam dostałem za friko nowy ekspres przelewowy philipsa start stop. Chce go jakoś przetestować, czy wystarczy na początku użyć zwykłej kawy Jacobs Kronung, którą na co dzień zalewamy gorącą wodą z czajnika ?

Drugie pytanie czy potrzebny jest jakiś filtr papierowy ? Bo generalnie mam jakiś filtr stały plastikowy.

Szukałem na forach kawowych ale tam znaleźć odpowiedź jest ciężko sami koneserzy i tematy z wyższej półki.

...dzięki pozdrawiam.
Dołączona grafika

Rowery

• admin

#2 Niedźwiedź

Master

• Użytkownik
  • Reputacja: 64
  • 1513 postów
  • Imię:Piotrek
Garaż Rower

Napisano 17 wrzesień 2011 - 21:48

Możesz używać papierowych - wtedy nie trzeba płukać tego filtra, ale raczej nie będą potrzebne jeśli ten plastikowy spełnia swoje działanie. Jeśli kawa nie jest rozpuszczalna to możesz śmiało używać najzwyklejszej, a potem eksperymentować z lepszymi.
Zadam ci bardzo głupie pytanie (...) W jakim miejscu w kole znajduje się dętka?
Fragment autentycznej wiadomości, jaką dostałem przez PW na forum

#3 mklos1

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 74
  • 1092 postów
Garaż Rower

Napisano 17 wrzesień 2011 - 21:52

Od kawy jestem uzależniony od wielu lat. Ekspres przelewowy posiadam.
1) Potrzebujesz papierowego filtra, który wkłada się do tego plastikowego. W instrukcji obsługi powinien być wyszczególniony wymiar. Ja posiadam HD 7690, rozmiar filtru 4.
2) Kawa dowolna, ale szczerze powiedziawszy kawa z ekspresu przelewowego jest okropna. Już lepiej zaparzyć w zwykłym kubku. O wiele lepszy aromat niż ekspresu przelewowego.
3) Jeżeli ekspres, to tylko ciśnieniowy i to taki z konkretnym ciśnieniem.

#4 TocaS

Master

• Mod Team
  • 2076 postów

Napisano 17 wrzesień 2011 - 22:15

Nie wiem zobaczymy, w instrukcji napisane jest, że jeżeli ekspres posiada filtr stały, papierowych nie potrzebujemy, rozmiar zaś to również 4. Model 7562 Ekspres Philips HD7562 - Ceneo.pl zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Przelałem na razie samą wodę, czy on się sam jakoś wyłączy czy muszę wyłączyć go sam ? Bo po przelaniu całej wody strzelał jak czajnik elektryczny bez wody. Kolego mklos1 smak kawy zobaczymy, opinie są różne jednemu smakuje innemu nie.
Dołączona grafika

#5 dwee

Świeżak

• Użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 26 postów

Napisano 18 wrzesień 2011 - 05:35

Jeśli ekspres posiada stały filtr nie potrzebujesz papierowych wkładek, z dobrego przelewowego można naprawdę dobra kawę uzyskać, bardzo wiele tutaj niestety zależy od kawy.
Przede wszystkim czy jest świeża, kawa w sklepach pakowana jest z terminem 2 lata, jednakże tak naprawdę już po 6 miesiącach od daty palenia kawa zatraca swój aromat i smak, dlatego też trzeba patrzeć na daty i kupować z jak najdłuższym terminem. Druga sprawa to stopień jej zmielenia a dokładnie grubość mielenia, inaczej mieli się pod przelewowe ekspresy a jeszcze inaczej pod ciśnieniowe. Dlatego też najlepszy jest zakup kawy w ziarnach i mielenie jej samemu najlepiej tuz przed zaparzaniem.
Najlepszym rozwiązaniem jest korzystanie z usług palarni, tj. zamawiamy kawę w takiej palarni / minimum chyba jest 100g / palarnia na świeżo nam wypala i jeśli nie mamy w domu młynka możemy napisać aby nam ją zmielili pod dany ekspres :) wtedy otrzymujemy najświeższa kawę, która czasem nawet musi poleżeć bo najlepiej gdy jest 2-3 dni po wypaleniu.

Dopiero wtedy się poczuje naprawdę różnicę i posmakuje się jak może smakować kawa. Pomijam już zapach w kuchni jaki daje sama obecność świeżutkiej kawy w szafce :)

Jednak osobiście jeśli nie masz ekspresu ciśnieniowego polecam korzystanie z kawiarki / koszt już chyba od 30zł /

oj o kawie to ja bym mógł pisać i pisać :)

Rowery

• admin

#6 maclaska

Amator

• Użytkownik
  • Reputacja: 2
  • 81 postów
  • Imię:Maciek

Napisano 18 wrzesień 2011 - 07:15

Podpisuje sie pod wypowiedzia poprzednika.
Ekspres przelewowy to dla mnie zlo konieczne,uzywam go w pracy zeby szybko miec duza ilosc kawy na start dla calej ekipy. I choc cisnieniowy stoi nie mam czasu go uzywac.
W domu z kolei rzadzi kawiarka ze stali,kawa wydaje mi sie delikatniejsza niz z cisnieniowki,a parzenie jej urasta do rangi niemalze ceremonii.
A co do 'cykania' przelewowki to normalne-zazwyczaj gdy zostawisz go wlaczonym podgrzewa stale metalowa plyte pod dzbankiem,o ile jest w nim napar nic sie nie stanie oprocz spodlenia smaku. Jesli parzysz kawe i od razu ja wypijasz,to normalne,ze ekspres trzeba wylaczyc.
Ps. Filtr staly to taka drobna siateczka,a nie tylko plastik z dziurkami na dole. Papierowy nie jest konieczny,jest wygodniejszy-mniej do mycia

#7 TocaS

Master

• Mod Team
  • 2076 postów

Napisano 18 wrzesień 2011 - 10:50

Zrobiłem z jacobsa, kawa jak kawa, plus to brak fusów i wygoda w przygotowywaniu. Pomyśle może potem nad lepszą kawą.
Dołączona grafika

#8 dwee

Świeżak

• Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 18 wrzesień 2011 - 11:26

No od jakobsa wiele nie można oczekiwać tym bardziej że to dość kwaśna kawa :P

#9 Swallow

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 23
  • 137 postów

Napisano 18 wrzesień 2011 - 12:49

U mnie jeśli kawa to tylko i wyłącznie z kawiarki ze stali :) Polecam Tchibo classic w żółtym opakowaniu. Z tanich kaw jest bardzo przyjemna i nie ma tego gorzkiego posmaku co Jacobs :) ( a z lepszych oczywiście Lawazza i Sati )

Użytkownik Swallow edytował ten post 18 wrzesień 2011 - 12:50

Let the air waves flow.....

#10 dwee

Świeżak

• Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 18 wrzesień 2011 - 14:21

ja mogę polecić tą palarnię, mają dość duży wybór mieszanek jak i jednorodnych arabik blackcoffeeroasters a i warto polecić kawę ziarnistą Crema z Lidla wbrew swojej cenie są to bardzo przyzwoite ziarenka - jednak już trzeba się w młynek zaopatrzyć, najlepiej dobry żarnowy z regulacją mielenia :)

#11 1415chris

Stary wyjadacz

• Mod Team
  • Reputacja: 87
  • 3545 postów
  • Imię:1415...

Napisano 18 wrzesień 2011 - 14:27

Jak kawa, to swiezo zmielona arabica z wysoko-cisnieniowego ekspresu.
Pozostale patenty, kawa rozpuszczalna, wyroby ekspresow przeplywowych itp powinny nosic nazwe "napoj kawopodobny" :icon_wink:

#12 michuuu

Master

• Użytkownik
  • Reputacja: 92
  • 2075 postów

Napisano 18 wrzesień 2011 - 16:38

Kto nie pił kawy we Włoszech ten nie wie co to dobra kawa. Powrót do krajowych standardów jest dużą traumą.

1415chris - zgadzam się całkowicie.

#13 dwee

Świeżak

• Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 18 wrzesień 2011 - 17:32

Michu a czym się różni kawa pita we Włoszech od tej pitej w Polsce, jeśli użyjemy tej samej mieszanki i dobrego ekspresu? dla mnie niczym, aczkolwiek sam sporo zamawiam we włoskich palarniach :)

#14 Swallow

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 23
  • 137 postów

Napisano 18 wrzesień 2011 - 18:40

Wyświetl postUżytkownik michuuu dnia 18 wrzesień 2011 - 16:38 napisał

Kto nie pił kawy we Włoszech ten nie wie co to dobra kawa. Powrót do krajowych standardów jest dużą traumą.

Zgadzam się w zupełności Michuuu, zresztą to samo jest z np. bazylią i suszonymi pomidorami, tylko we Włoszech smakują wyjątkowo.

Let the air waves flow.....

#15 michuuu

Master

• Użytkownik
  • 2075 postów

Napisano 18 wrzesień 2011 - 18:42

Nie wiem w czym tkwi cymes. W domu mimo że mam dobry ekspres ciśnieniowy i dobrą kawę nie jest to to. W knajpach też bardzo rzadko piłem tak dobrą kawę jak we Włoszech.

#16 Niedźwiedź

Master

• Użytkownik
  • Reputacja: 64
  • 1513 postów
  • Imię:Piotrek
Garaż Rower

Napisano 18 wrzesień 2011 - 21:01

Piłem kawę we Włoszech, co prawda tylko przez 3 dni, i nic takiego nie zauważyłem, a aktualnie parzę w domu różne kawy powiedzmy średnio półkowe na dość tanim ekspresie ciśnieniowym więc bez szaleństw. Piłem w kawiarniach i parzoną w kawiarce przez rodowitego Włocha. Myślę, że placebo ma tutaj duże znaczenie :icon_wink: albo ja nie nadaję się na konesera kawy :whistling:
Zadam ci bardzo głupie pytanie (...) W jakim miejscu w kole znajduje się dętka?
Fragment autentycznej wiadomości, jaką dostałem przez PW na forum

#17 bartek9999

Świeżak

• Użytkownik
  • 31 postów

Napisano 17 listopad 2011 - 18:14

Jeżeli chodzi o kwaę to polecam Ci Segafredo czerwoną okolo 10zł w Auchan. Bardzo aromatyczna i mocna:)

#18 Cyprian

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 15
  • 187 postów

Napisano 18 listopad 2011 - 17:05

Wyświetl postUżytkownik bartek9999 dnia 17 listopad 2011 - 18:14 napisał

Jeżeli chodzi o kwaę to polecam Ci Segafredo czerwoną okolo 10zł w Auchan. Bardzo aromatyczna i mocna:)
A ja bym jej raczej nie polecał jak zresztą większości kaw "z wielkich koncernów" pomijając kilka rodzajów gastronomicznych nie supermarketowych robionych z innych ziaren.

#19 bartek9999

Świeżak

• Użytkownik
  • 31 postów

Napisano 18 listopad 2011 - 21:05

Wypowiadacie się jak "koneserzy" albo "kawosze", jeżeli ktoś nie wymaga od kawy za wiele to wszystkie kosztujące około 20zł będą ok. A tak poza tym nie popadajmy w paranoje, zresztą każdy ma inne upodobania a ja poleciłem tanią i dobrą kawę, która mi smakuje i jest na pewno lepsza od tchibo żółtej:)

#20 michuuu

Master

• Użytkownik
  • 2075 postów

Napisano 18 listopad 2011 - 21:17

Jeżeli uważasz że kawa za. 20,- jest ok to nie polecaj takiej za dychę bo brak konsekwencji. Nie trzeba być koneserem ani kawoszem żeby poczuć różnicę między popularesami a dobrą kawą. Fakt ,pojęcie dobra jest względne. Gatunek kawy swoją drogą a sposób przygotowania to jeszcze inna bajka.