[hydrauliczne] SLX 2012 BR-M666
Napisano 09 sierpień 2011 - 11:28
Rowery
Napisano 09 sierpień 2011 - 11:35
Dobrą alternatywą w tej cenie byłby Formula Oro K18 za 630PLN z tarczami.
Napisano 09 sierpień 2011 - 13:08
Użytkownik marciniak dnia 09 sierpień 2011 - 07:57 napisał
Ja mam dość dużą wagę bo z rowerem ok 110kg no i zjazdy po 60-80km/h w górach na dodatek są długie.
Więc ten radiator się chyba przyda...
Porównania nie mam do starych SLX'ów więc trudno powiedzieć które mocniejsze, ale myślę że jednak nowe, przecież się Shimano cofać nie będzie, a bliźniacze nowe XT'ki są oceniane bardzo dobrze w testach.
Co do radiatora i całego systemu IceTech, to poza radiatorem i tarczą na pająku wpływ na lepsze zachowanie mają też ceramiczne tłoczki które w mniejszym stopniu ogrzewają olej.
Napisano 22 sierpień 2011 - 09:16
- żadnych problemów z modulacją i siłą na długich zjazdach (czy to szybkich, czy to powolnych na ciągle zamkniętych hamulcach)
- siła od dawna bez zmian, klocki trzymają się dzielnie wkońcu to metaliki, pewnie żywicznych już bym nie miał
Jedno co mnie denerwuje to co już wcześniej pisałem to dzwoniące klocki na wybojach.
To w sumie nie klocki tylko zawleczka i radiatory obijające się o obudowę zacisku.
W górach się tak tego nie czuje ale w lesie albo na bruku mnie to strasznie denerwuje, w Hayesach były klocki na magnes więc nie było problemu
Ale ruszyłem ostatnio głową i wymyśliłem rozwiązanie które eliminuje problem tak na oko w 80% co jest dla mnie akceptowalne.
Wymagane :
- koszulka termokurczliwa o średnicy minimalnie mniejszej od główki zawleczki
- zapałki/zapalniczka
- kleszcze
Do zrobienia :
- wyciągamy zawleczkę
- wkładamy zawleczkę w koszulkę i ucinamy 1 cm za zawleczką
- ogrzewamy koszulkę aż się cała ładnie zaciśnie na zawleczce
- wkładamy zawleczkę w zacisk, może iść lekko ciężko zwłaszcza przez sprężynkę klocków (dlatego musi być dłuższa bo inaczej nie przejdzie)
- jak już cała przeszła, rozcinamy nadmiarową końcówkę i obcinamy 2mm za obudową zacisku
- rozginamy zawleczkę i gotowe
Klocki mniej latają, bo jest mniejszy luz na zawleczce i sama zawleczka nie hałasuje.
Radiatory nadal czasami poobijają się o zacisk, ale w stosunku do tego co było wcześniej to prawie nic
Pierwotnie myślałem żeby zamiast koszulki termokurczliwej dać tam rurkę gumową, ale odpada bo się guma spalić może od radiatorów.
Napisano 20 listopad 2011 - 23:55
Użytkownik tomke1 dnia 09 sierpień 2011 - 05:33 napisał
Za 700 w Polsce kupisz tylko hamulce SLX, bez tarcz i adapterów, nie wiem co masz obecnie ale pamiętaj że nowy system IceTech najlepiej działa gdy masz klocki metaliczne z radiatorami i tarcze na aluminiowym pająku.
Napewno nie kupuj nowych SLX w wersji ekonomicznej z klockami żywicznymi i bez radiatorów, szkoda na taki zestaw kasy, bo i tak potem klocki szybko będą do wymiany.
W niemczech (bike-discount.de) kupisz komplet hamulców za 150Euro + tarcze SLX SM-RT67 160mm za 22Euro jedna to już jednak daje niecałe 800 złotych z przesyłką, czyli więcej niż założyłeś.
No i przewody nie skrócone, albo zrobisz to sobie sam, albo musisz liczyć się z dodatkowymi kosztami skrócenia.
W polskich sklepach jednak można na skrócenie liczyć w cenie
Witam, temat spadł mi, jak z nieba. Właśnie chcę kupić te hamulce.
Czy mógłbyś mi dokładniej wyjaśnić o co chodzi z tym pająkiem? Chciałbym mieć tarcze z przodu 180, z tyłu 160. Czy to jest tylko kwestia tarczy i adaptera, czy również zacisku? Przepraszam za takie banalne pytania, ale jestem laikiem.
Rowery
Napisano 21 listopad 2011 - 15:50
Ogólnie przez to masz niższą wagę i większą sztywność. Czyli można to spokojnie zaliczyć jako zaletę i się tym nie przejmować
Co do kwestii samego rozmiaru tarczy to tak, jest to tylko kwestia tarczy i adaptera. Wystarczy, że te dwa elementy dobrze dobierzesz, pod ten sam rozmiar i będzie git. Zacisk tutaj nie ma znaczenia.
Jeśli chodzi o adapter to trzeba pamiętać, że na tył i przód są inne. Zazwyczaj ten na przód pod 180 mm jest odpowiednikiem 160 mm na tył.
Użytkownik Patryke edytował ten post 21 listopad 2011 - 15:51
Napisano 02 grudzień 2011 - 21:56
Ktoś pytał o moc w stosunku do elixirów. 3 są porównywalne od tego szajsu, nie wspominając o R czy CR, które sprawiają po przesiadce z slxów wrażenie jakby użwało się Code'ów, dane mi było przetestować je wszystkie i porównać już podczas gdy miałem slxy.
Dodam, że ważę, 72 kg, full 17,5, więc wielkiej roboty to one nie mają.
Napisano 05 grudzień 2011 - 09:26
Użytkownik tomke1 dnia 22 sierpień 2011 - 09:16 napisał
To w sumie nie klocki tylko zawleczka i radiatory obijające się o obudowę zacisku.
W górach się tak tego nie czuje ale w lesie albo na bruku mnie to strasznie denerwuje
Napisano 05 grudzień 2011 - 12:18
A co do odczuć rymik'a. To no cóż po pierwsze mogłeś trafić na jakiś padnięty model, albo ja nie odczuwam w moich hamplach takich niedogodności, fakt że moja jazda to XC/AM więc jest różnice w odczuciach mogą być solidne.
Ale jakoś w górach nie czułem strachu czy się zatrzymam, czego nie mogę powiedzieć o wyjazdach jeszcze z mechanicznymi Hayes'ami
Po tygodniu zmieniałem też olej na mineralny Alligatora co też może mieć jakieś delikatne znaczenie.
Teraz rower "jeździ" w domu więc na pytania jak przy niskich temperaturach odpowiedzieć nie potrafię.
Napisano 05 grudzień 2011 - 22:08
A to, że wywodzą się z xtr na 11' to można faktycznie tylko tyle powiedzieć, że się wywodzą, do hamowania trailów im daleko
Napisano 13 maj 2012 - 18:26
Użytkownik tomke1 dnia 05 grudzień 2011 - 12:18 napisał
Własnie mam zamiar dorobić takie śrubki u znajomego tokarza - w zacisku SLX jest gwint M4 jak w XT i to powinno rozwiązać problem dzwonienia. Jesli ktoś będzie chetny mogę dorobić więcej.
Będę to robił ze śrubek imbusowych ze stali nierdzewnej a na końcu będzie zawleczka. Myślę że koszt powinien się zamknąć w okolicach 12PLN za 2szt.
Użytkownik RysStepowy edytował ten post 13 maj 2012 - 18:27
Cannondale HT XTR
Napisano 15 maj 2012 - 13:36
Napisano 16 maj 2012 - 20:06
Inna sprawa to ze moje po skroceniu i odpowietrzeniu tez sie pare tygodni pocily ale od strony klamki a nie zacisku, potem samo przeszlo.
Napisano 17 maj 2012 - 07:09
Napisano 17 maj 2012 - 22:58
Jutro odbieram rower z wlasnie tymi heblami. Kupilem w standardzie takze przewody poszly do skrocenia, stad wizyta w warsztacie gdyz nie mam gratow do przelewania hamulcow.
Machina prawie 15 kilo, wielka kiszka, tacze Aztec 180/180, klocki standardowe, w zapasie metaliczne SSC. Proponowali mi na przod tarcze 203 mm no ale pomyslalem ze to juz przeginka przy mojej raczej nikczemnej wadze - 62kg Jakboziastworzyla.
Przejscie na hydraulike z BB7-ek z klamkami Deore i tarczami Avid 185/185.
Napewno trzeba sie bedzie przyzwyczaic do zdecydowanie mniejszych klamek. Co bedzie dalej sie zobaczy...
Szacunek...
I.
Napisano 18 maj 2012 - 05:47
Napisano 18 maj 2012 - 14:53
Heble wraz ze sprzetem juz w domu. Nieco dziwnie wygladaja na kokpicie, ostatecznie nie jestem przyzwyczajony do zbiornikow na olej, tylko golych klamek mechanikow. Czlek przywyknie
Zmiana klamki faktycznie kolosalna. Bede musial popracowac nad jej odlegloscia od kiery i ogolnie nad ustawieniami. Narazie wszystko jeszcze wydaje mi sie dosc kwadratowe i dziwne. Kolejne - czlek przywyknie...
Co tyczy docierania. To mam wrazenie ze przedni hamulec po jakis 15-20 docisnieciach lapie juz jak nalezy, tylny mniej-wiecej tak samo po jakies 10-15.
Testy w terenie to chyba dopiero za tydzien, bo jutrzejszy wypad niestety skasowany. A szkoda...
Szacunek...
I.
Napisano 18 maj 2012 - 20:34
Napisano 24 maj 2012 - 22:41
Na allegro znalazłem jedną ofertę za bagatela 110zł za komplet na jedno koło...
Jak myślicie, pojawią się tańsze zamienniki?
Swoją drogą do czego służy regulacja w klamce "FREE STROKE"?
Użytkownik stpman edytował ten post 24 maj 2012 - 22:44