Użytkownik kenjisan dnia 16 maj 2011 - 16:57 napisał
Aha nie lubię czarnych ram bo widać kurz a błoto już mniej
Taki urok...ale już się przyzwyczaiłem i nie zamienił bym go na czerwono/białego poprzednika.
Zakupione jakiś czas temu oponki Schwalbe (cały przekrój od Furiousa do Grubasa) przetestowałem w różnych konfiguracjach.
Na ile to było na płaskim możliwe...Ale ciągle nie znalazłem idealnego "allgrounderów".
Najbliżej jest zestaw przód Nobby Nic 2,25 i tył Racing Ralph 2,1, choć też nie bez wad...
Wziąłem jeszcze na próbę taki set ze Speca:

Eskar na przód wygląda na takiego co mu się klocek na ściance nie położy, czego nie lubie przy szybkiej jeździe. A Fast Track...hm, nie było Purgatory w tym rozmiarze, więc jest jako napędowy. Jestem dobrej mysli
Dopracowuje jeszcze sylwetkę (wygodnie jest, ale chciałem po prostu mniej wyścigową pozycję) i jak powiedział Czesław Mozil, podobało mi się jest wow, ale odpadasz Syntace
Po 1 - wznios 6' jest dla mnie zbyt zachowawczy
przymierzyłem parę innych zestawów od 50 do 90 z zwniosami od zera do 10' i wyszło mi że ideałem będzie 75mm z wzniosem 10 może nawet 12.
Po 2 - Syntace ma niezbyt dokładnie zmierzone rozmiarówki, 75 to tak naprawdę 80mm
Widać różnicę na focie:

Po 3 - jak się przyjrzeć to Syntace wygląda jednak bardzo skromnie, szerokość chwytu do kiery wygląda jak żywcem z 25,4, nie budzi to zaufania, choć też nie wątpie że te zabawy robili dla żartów...
TEST VR3 wytrzymka
Natomiast ciekawe, że dla f99 podają rekomendowaną max szerokość kiery do 610, to dla f109 takiego wskazania brak...
Anyway, wskakuje super uniwersalny mostek Speca Pro Set II 75mm 12'.
W komplecie dostaje się 3 odpowiednio splanowane tuleje, które umożliwiają montaż ze opadem/wzniosem od -8' do +16'.
Od razu okazało się, że i 12 to mi mało i godną endurowatą pozycję zająłem na +16'
Szczerze gdyby była to wziąłbym od razu zestaw z jeszcze większymi kątami, ale po prostu brak...To samo z wersją S-Works, nie do dostania w 75mm. Choć oprócz malowania, tytanowych śrubek i karbonowej kopułki (średni pomysł w mtb) nie różnią sie specjalnie.
Pro Set II w 75mm wraz z jedną z tulejek ważył całe 150g. Ale po przełożeniu TI śrubek z Syntace zrobiło się 137
Niemniej jednak poszło zapytanie do dystrybutora Syntace czy ściągnie wersję f109 75mm z wniosem 17', bo coś takiego figuruje w katalogu...
Byłoby i lekko i z godnością za fajerą
Mam też pierwsze doświadczenia z dociąganiem ZTRów
Po pierwszej jeździe na tyle jedna szprycha kompletny luz, dociągnąłem.
Po drugiej prawie wszystkie od strony tarczy grały o oktawę niżej niż powinny
Odpowiedź: "każde nowe koło należy po kilku przejazdzkach naciągnąć (szprychy, nyple układają się) później ten problem znika".
Koło proste (sprawdzone), więc nie mam powodu żeby sądzić że będzie inaczej.

Rower