[opona] Continental X-King
Napisano 08 luty 2011 - 06:58
Posiada już ktoś tę oponę i może podzielić się opiniami na jej temat? Za wszelkie wpisy będę wdzięczny.
Pozdrawiam
Rowery
Napisano 10 marzec 2011 - 11:11
Napisano 27 kwiecień 2011 - 08:08
o właśiwościach w terenie na razie nic nie napisze, ale zpodam pare szczerółów: mam 2,0 Supersonic i 2,2 Race Sport, na kołach XT wb mnie nie różnia sie specjalnie szerokością i wysokością,
Supersonic 2,0 -waga katalogowa 440g, rzeczywista 402 g,
Race Sport 2,2 - waga katalogowa 490g, rzeczywista 517 g,
Supersonic uszczelnił sie na mleczku i trzyma ciśnienie, RS po kilku godzinach nie było powietrza w oponie, obie opony poddały sie dopiero jak zapodałem kompresor , pompka stacjonarna nie dała rady...
zdjęcia porównawcze w galerii
pozdr
dlaczego pieprzone pierożki są takie dobre a pieprzone życie juz takie nie ?!
Rowery
Napisano 01 maj 2011 - 14:10
Napisano 02 maj 2011 - 08:27
moje testy jeszcze trwają, nie miałem Racingów ale w porównaniu z Rocket Ronem są zdecydowanie szybsze, praktycznie nie słychać jak się toczą nawet po asfalcie i X-king 2,0 jest trochę szerszy oraz wyższy od RoRO 2,1, zakładałem na obręczach ZTR a także na kołach XT, wersja Supersonic.
pzdr
dlaczego pieprzone pierożki są takie dobre a pieprzone życie juz takie nie ?!
Napisano 02 maj 2011 - 08:38
Dobrze sprawdzic jakie przeswity pozostana na widelkach.
Napisano 03 maj 2011 - 11:29
Wiec tak, póki co mam na nich przejechany Bike Maraton Wrocław, Skandię w Chodzieży, trening po bezdrożach góry Świętej Anny (trasa Zdzieszowickiego maratonu) i okoliczny lasek z trasą XC (Czechowice w Gliwicach). Nawierzchnie po jakich przyszło mi jeździć to głównie twarde ubite ścieżki, szutry, piasek o różnej głębokości i troszkę błota.
Na asfalcie są b.szybkie jak na taki typ opony, z piaskiem radzą sobie bardzo przyjemnie - zarówno płytszym jak i głębszym. Szuter również nie jest problemem, jedynie przy kamieniach wielkości takich z podsypek kolejowych nie czułem się najpewniej. Błoto, póki nie jest gliną, albo mazią o konsystencji plasteliny nie powoduje nadmiernej utraty przyczepności. Gliną zapychają się momentalnie, i nie chcą się zbyt łatwo z niej oczyścić.
Zauważyłem, że opona mocno zmienia swoją charakterystykę w zależności od ciśnienia. Różnica rzędu 0,2 bara jest już zauważalna.
Jeśli porównać do moich poprzednich opon - Rocket Ron EVO 2.1. Nieco szybsza, generalnie minimalnie lepiej przyczepna, jednak w zakrętach nieznacznie ustępuje pozycji Schwalbe.
Napisano 13 czerwiec 2011 - 13:07
Mam pytanko - czy miałeś okazję pojeździć na Race King 2.2 i porównać do XK.
Sam mam komplet RK2.2 i zastanawiam się na d zakupem XK 2.4 jako kierunkowej. Z tego co przeczytałem w sieci to jedyny słuszny rozmiar jeśli komuś pasowało 2.2 w RK.
Masz jakieś doświadczenie?
pozdrawiam
placek
Napisano 23 czerwiec 2011 - 16:30
Napisano 03 lipiec 2011 - 17:24
Niestety nie mam możliwości porównania do RK, a jednak wielu ludzi interesuje własnie to bezpośrednie porównanie. Zastanawiałem się między tymi dwoma modelami, ale X-King jest najbardziej uniwersalny. A nie chce mi się ciągle zmieniać opon...
Napisano 03 lipiec 2011 - 22:55
Postanowiłem spróbować XK 2.4 RS. śmigam od tygodnia na niej jako kierunkowej i RK 2.2 SS na tyle.
Na jednym z konkurencyjnych forów napisałem krótką reckę więc jeśli nie jest to sprzeczne z regulaminem to przeleję tu swoje spostrzeżenia?
Napisano 12 lipiec 2011 - 10:42
w systemie bezdetkowym
zaczynajac od konca - moim zdaniem te opony nie sa do tego systemu stworzone. Wielokrotnie podczas wypadow rowerowych musialem zawracac z flakiem na oponie z powodu rozszczelnienia. Probowalem na prawde wielu sposobow (ulozenia na boku, kompresor, zmiana mleczka) za kazdym razem wczesniej czy pozniej dochodzilo do rozszczelnienia, czy tez na skutek dziury do wyplyniecia mleka i powolnego spadku cisnienia. Wydaje mi sie ze black chili nie lubi mleka. W koncu moja cierpliwosc sie skonczyla i wrocilem do systemu detkowego: detka Eclipse standardowo napompowana do 3 Bar.
jazda na asfalcie i ubitej ziemi
tutaj opona spisuje sie super, male opory toczenia, cicha, dobrze sie na niej przyspiesza, ale pod jednym warunkiem, ze nie ma rozsypanego na twardej nawierzchni nawet niewielkiej ilosci piasku (problemy w zakretach ale o tym pozniej).
jazda na kamieniach
tutaj tez nie narzekam, czy to szutr czy kocie lby opna przewidywalna podczas prostej jazdy, gorzej w zakretach
bloto
z malym blotem nie zauwazylem wiekszych problemow, pewniej sie trzymaja od Race Kingow, troche gorzej od Rocket Ronow, na duzym blocie i glinopodobnej nawierzchni nie wyprobowywalem
zakrety
to moje najwieksze zastrzezenie, byc moze dla tego, ze mialem kilka powaznych wywrotek w tych sytuacjach na tych oponach
wytrzymalosc opony
w tej chwili opona tylna nadaje sie do wyrzucenia. w trakcie jazdy pozbylem sie parunastu klockow, bieznik jest znacznie zuzyty, generalnie laduje w koszu i z niego nie wraca
PODSUMOWUJAC
Opona stosunkowo uniwersalna, nadajaca sie na male bloto, szutr, mokra trawe, stosunkowo cicha i szybka na twardych podlozach, wymagajaca dobrej techniki szczegolnie w zakretach. Niestety w tuningu bezdetkowym moze przysporzyc wielu niespodzianek.
Z powodu niespodzianek z uszczelnieniem opony w systemie bezdetkowym oraz braku spodziewanej stabilności w zakrętach, a co za tym idzie braku poczucia bezpieczenstwa na treningach i maratonach, opona jest skreslona z mojego menu opon.
pozdrawiam
Użytkownik dooogie edytował ten post 12 lipiec 2011 - 10:44
Napisano 12 lipiec 2011 - 13:27
Napisano 03 sierpień 2011 - 15:23
Może powiesz jaki rodzaj jazdy "uprawiasz" i jakie opony są w twoim zbiorze.
Napisano 03 sierpień 2011 - 21:11
Napisano 13 sierpień 2011 - 11:11
Użytkownik Eskulap dnia 03 sierpień 2011 - 15:23 napisał
Może powiesz jaki rodzaj jazdy "uprawiasz" i jakie opony są w twoim zbiorze.
Opony: mieszam w zależności od warunków, NoNi 2.25 Evo, RoRo 2.1 Evo, RaRa 2.1 Evo, Race King 2.2, Barro Mud
Napisano 05 październik 2011 - 22:31
Napisano 08 październik 2011 - 09:54