[ serwis ] Rock Shox Revelation U-TURN AIR
Napisano 21 luty 2012 - 16:44
Rowery
Napisano 22 luty 2012 - 12:15
Mam revelation 409 u-turn prawie od roku. Od samego początku nie mogę uzyskać maksymalnego skoku 140 mm. nawet ze spuszczonym powietrzem wchodzi na 117-120mm. Nigdy w nim nie grzebałem myślałem, że może po jakimś czasie się wszystko dotrze i będzie korszytał z całego zakresu, tym czasem bez zmian. Mój pomysł na to, to zadużo oleju, ale może jest mozliwa jakaś jeszcze przyczyna. W sun tourze rux-ie też miałem problem. Miał 130mm a uginał się na 30 - 35, tak samo przy całkowicie spuszczonym powietrzu. Odwróciłem go do góry nogami i przez wentyl spuściłem olej, tak by miał te 130. W revelation jednak tak nie da rady. Rozumiem, że to może być też jakieś działanie przeciwko dobijaniu, ale ukradzione 20 mm skoku które nigdy nie było wykorzystane to bez przesady. Poza tym pare razy zdarzyło się na prawde nieźle przygrzmocić ale nawet wtedy nie przekroczył 120. Macie może jakieś pomysły?
Napisano 22 luty 2012 - 12:59
Użytkownik roy2152 dnia 22 luty 2012 - 12:15 napisał
Mam revelation 409 u-turn prawie od roku. Od samego początku nie mogę uzyskać maksymalnego skoku 140 mm. nawet ze spuszczonym powietrzem wchodzi na 117-120mm. Nigdy w nim nie grzebałem myślałem, że może po jakimś czasie się wszystko dotrze i będzie korszytał z całego zakresu, tym czasem bez zmian. Mój pomysł na to, to zadużo oleju, ale może jest mozliwa jakaś jeszcze przyczyna. W sun tourze rux-ie też miałem problem. Miał 130mm a uginał się na 30 - 35, tak samo przy całkowicie spuszczonym powietrzu. Odwróciłem go do góry nogami i przez wentyl spuściłem olej, tak by miał te 130. W revelation jednak tak nie da rady. Rozumiem, że to może być też jakieś działanie przeciwko dobijaniu, ale ukradzione 20 mm skoku które nigdy nie było wykorzystane to bez przesady. Poza tym pare razy zdarzyło się na prawde nieźle przygrzmocić ale nawet wtedy nie przekroczył 120. Macie może jakieś pomysły?
Spuszczonym, czyli z pozytywnej i negatywnej masz zero, widelec jest rozprostowany na maxa i nie uzyskujesz 140?
Zakladajac, ze masz jak wyzje to normalnym jest , ze uzyskasz od 130 do 135 -realnie co zmierzysz.
20mm roznicy, to proponowalbym wylac sobie olej z prawej lagi od gory, czyli z tlumika MC i zmierzyc ile jest ml. Sprawdzic mozesz z jakiegos manuala.
Ja w noweczce ze 150mm na maksymalnie rozprostowanym i scisnietym z moca wlasnego ciala jakies 105kg uzyskalem 144-145mm, a tak na lekko 140, dobijajac go na chama to jakies 147mm i tyle....Po to sa gumowe odbojniki, aby w teorii byl skok zakladany a realnie wychodzi ciut mniej.
Jest to taka glupawa konstrukcja z tym air u-turnem , ze po spuszczeniu skok jest troche mniejszy niz w analogicznym duail air'u bez u-turna.
Napisano 22 luty 2012 - 14:16
Napisano 22 luty 2012 - 15:53
Rowery
Napisano 22 luty 2012 - 21:38
Napisano 03 kwiecień 2012 - 15:14
Czy jest jakaś różnica w serwisie systemu Air U-Turn, a Dual Air (tzn bez regulacji skoku)?
Napisano 03 kwiecień 2012 - 15:39
Tuba w środku jest gwintowana i trzpień który w nią wchodzi także.
Dodatkowo masz pokrętło U-Turn ze sprężynkami oraz kulkami.
Ogólnie, wielkiej komplikacji nie ma
BESKIDY ALL-MOUNTAIN I NIE TYLKO
Zapraszam do galerii
Napisano 04 kwiecień 2012 - 10:34
pacjent: RS revelation 426 dual air u-turn 110-140
jak poradzic sobie z tym własnie stukaniem i luznym skokiem (ok 2mm) ?
konieczny bedzie serwis (gwarancyjny w tym przypadku, amor ma przejechane od nowosci moze 50km po asfalcie - testy po swapie) czy jest szanasa aby usunac to samemu? nigdby nie rozbierałem amortyzatora a odsyłanie i czekanie to pewnie ze 3tyg jak nic. Stukanie pojawia sie zarowno na zablokowanym i otwartm amorze, przy roznych cisnieniach i innych ustawieniach.
filmik:
http://www.youtube.c...yv...detailpage
bede wdzieczny za odp.
Napisano 04 kwiecień 2012 - 15:57
Prawdopodobna przyczyna, to zespół sprężyny powietrznej.
2 mm to nie jest dużo, a stukanie może powodować odbojnik w komorze negatywnej.
Osobiście oddał bym do serwisu, bo po tak małym przebiegu jest to negatywny objaw, aczkolwiek, jeśli masz trochę zdolności manualnych i dodatkowo będziesz posiłkował się niniejszą instrukcją oraz tym co jest na stronie Sram'a, to możesz się za to zabrać samemu.
Profilaktycznie sprawdź dokręcenie wszystkich śrub, szczególnie tych dolnych.
BESKIDY ALL-MOUNTAIN I NIE TYLKO
Zapraszam do galerii
Napisano 05 kwiecień 2012 - 20:49
Jak wiadomo jeśli ciśnienie w komorze negatywnej jest wyższe niż w pozytywne to zasysa widelec i go obniża. Czyli zwiększając znacząco ciśnienie w negatywnej można obniżyć widelec jednocześnie zwiększając jego czułość.
Pytanie: Czy to jest bezpieczne i ma sens? Czy nie uszkodzimy sprężyny powietrznej jeśli będziemy mieli powiedzmy różnicę ciśnień 50 Psi?
Napisano 07 kwiecień 2012 - 23:15
Lepiej już dołożyć tulejkę redukcyjną.
Napisano 08 kwiecień 2012 - 18:52
Cytat
Napisano 10 kwiecień 2012 - 11:22
jak sie dowiem co mu dolegało to napisze.
tutaj film jeszcze raz bo w poprzednim poscie cos nie tak poszło:
RS revelation 426 u-turn - YouTube