Forum rowerowe

• Jesteśmyna

* * * * * 1 głosy

[schroniska górskie] wasze ulubione

57 odpowiedzi w tym temacie

#41 yamaha1

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 22
  • 114 postów
  • Imię:Łukasz

Napisano 13 styczeń 2012 - 11:48

Jak łaże z buta najgorsze schronisko to na MOKU nawet już się tam nie zatrzymuje pełno klapkowiczów , Polecam Murowańca fajnie i klimatycznie, z rowerkiem i psiakiem lubie stefankę zawsze bez problemu mogę tam z nimi wejść tak jak pod barania, Jak byłem ostatnio na Markowych szczawinach to się przeraziłem jak zobaczyłem to coś nowoczenego, pamietam jak się w goprówce spało to było coś a tam teraz luXusy. Na słowacji zaś zawsze wszędzie klimatycznie . A i mile widziane są psiaki również na rycerzowej (jak ktoś jeździ z psiakiem super sprawa można też nocować z psem w soblówce na priv).

Rowery

• admin

#42 supersam

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 7
  • 377 postów
  • Imię:Jakub
Garaż Rower

Napisano 15 styczeń 2012 - 11:30

Schronisko na Rysiance, ceny są ok. Najlepszy widok z rysianki i z okna pokoju na tatry :thumbsup:

Użytkownik supersam edytował ten post 15 styczeń 2012 - 11:32

#43 pilon

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 11
  • 619 postów
  • Imię:Kuba

Napisano 30 styczeń 2012 - 00:23

Schronisko w Pasterce - jest przekosmiczne, klimat jest nie do powtórzenia, polecam wszystkim, szczególnie w czerwcu - zobaczyć burzę walącą w Szczeliniec, mając piwko w ręku i gorącego grilla obok - bezcenne :) Obiekt po remoncie - miód, jak w hotelu i pubie jednocześnie :)

Użytkownik pilon edytował ten post 30 styczeń 2012 - 00:26

"Zapinaj, zapinaj... Co to za życie bez zapinania?" | Nothing sweet about me... | You can't manufacture a miracle...

#44 Salvin

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 5
  • 270 postów
Garaż Rower

Napisano 30 styczeń 2012 - 08:30

Zgadzam się,
Pasterka to najpiękniejsze schronisko na końcu świata jakie można sobie wyobrazić :)

#45 alkor

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 6
  • 222 postów
  • Imię:Joanna

Napisano 30 styczeń 2012 - 09:41

Jak Panowie lubią końce świata i to takie prawdziwe- bez wifi;] to polecam Łupków.
Swoją drogą strasznie smutne są wpisy podkreślające jakie to schroniska nowoczesne- bufety jak sale konferencyjne, jak hotele, puby.

Nic tak nie niszczy klimatu gór jak takie miejsca i ludzie takim podejściu...

Rowery

• admin

#46 Salvin

Maniak

• Użytkownik
  • 270 postów
Garaż Rower

Napisano 30 styczeń 2012 - 10:04

Zbaczając troszkę z tematu to jeszcze bardziej dzikie od Bieszczadów są na ten moment Góry Bialskie zwane notabene Sudeckimi Bieszczadami :). Szczególnie Puszcza Śnieżnej Białki robi niesamowite wrażenie.

#47 detonator

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 58
  • 1018 postów
  • Imię:Paweł

Napisano 30 styczeń 2012 - 10:10

W tym roku planuję pokonać Główny Szlak Sudecki, więc trochę się naoglądam tych chwalonych przez Was rejonów ale mimo, że w Sudetach nie byłem, to nie sądzę żeby były bardziej dzikie góry niż Bieszczady i Niski :)

BESKIDY ALL-MOUNTAIN I NIE TYLKO

Zapraszam do galerii

#48 Salvin

Maniak

• Użytkownik
  • 270 postów
Garaż Rower

Napisano 30 styczeń 2012 - 10:28

Sudety jako tako nie są dzikie, ba! w niektórych miejsca są nawet bardzo skomercjalizowane. ale są miejsca takie właśnie jak Pasterka czy Góry Bialskie. Gdy znajdziesz się na szlaku właśnie do Puszczy Śnieżnej Białki to zrozumiesz o co mi chodzi :)

#49 pilon

Maniak

• Użytkownik
  • 619 postów

Napisano 30 styczeń 2012 - 18:46

Wyświetl postUżytkownik alkor dnia 30 styczeń 2012 - 09:41 napisał

(...)
Swoją drogą strasznie smutne są wpisy podkreślające jakie to schroniska nowoczesne- bufety jak sale konferencyjne, jak hotele, puby.

Nic tak nie niszczy klimatu gór jak takie miejsca i ludzie takim podejściu...
Nie wiedziałem, że niszczę klimat gór, bo lubię czyste materace, nie pachnące potem i moczem, kuchnie z czystymi szklankami i łazienki z sedesami nie oblepionym włosami łonowymi i wymiocinami... (Bo i takie rzeczy widywałem i wcale nie narzekałem zbytnio). Klimat jest w nas i w postrzeganiu gór i wędrówki, w rozmowach przy ognisku, a nie w standardzie. A PTTKowsko wcale nie musi znaczyć po dziadowsku. Gratuluję tak łatwej oceny czyjegoś wpływu na kształt środowiska i kultury, bazując na paru słowach dotyczących komfortu wypoczynku.
"Zapinaj, zapinaj... Co to za życie bez zapinania?" | Nothing sweet about me... | You can't manufacture a miracle...

#50 tajemniczyjogurt

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 4
  • 137 postów
  • Imię:Tomek (HH2)
Garaż Rower

Napisano 30 styczeń 2012 - 19:28

To, że nie ma sali konferencyjnej i wi-fi nie oznacza, że w takim schronisku materace śmierdzą moczem, a zupa jest z łoniakami. Jeżeli spotkałeś się z taką sytuacją, to proponuję wystosować pismo do PTTK/sanepidu. Można połączyć "skromnny" standard i górski klimat z higieną (np. Samotnia, Sowa, pod Łabskim Szczytem, Igliczna (z tych, w których ostatnio byłem)).

Co do wspomnianych wyżej Gór Bialskich, to nocował ktoś w górskich chatkach (np. Snezna Chata)?

Użytkownik tajemniczyjogurt edytował ten post 30 styczeń 2012 - 19:34

#51 pilon

Maniak

• Użytkownik
  • 619 postów

Napisano 30 styczeń 2012 - 20:16

Oczywiście, że nie oznacza, szczególnie, że nie wspominałem nic o sali konferencyjnej czy wi-fi :) Mnie to do niczego nie potrzebne w schronisku :) Ja tylko porównywałem komfort i jakość "spania" w Pasterce przed i po remoncie. Idąc odwrotnym do mojego tokiem rozumowania, można by stwierdzić, że fatalnie, że wyremontowali i trzeba koniecznie coś podniszczyć by uzyskać klimat gór ;)
Poza tym chyba 7 przypadków nieczystości w historii mojej górskiej zawsze zgłaszałem, spotykałem się w zamian z upustami, przeprosinami czy darmowymi posiłkami. Nie narzekam więc. Zupy z łoniakami nigdy nie dostałem, nie zamieniajmy sedesu z łoniakami w miskę posiłku z łoniakami, pisałem o sedesie, a z niego nie jadam - nie przekręcajmy wzajemnie własnych słów.
Mam już prawie 30 lat, żonę, niedługo - mam nadzieję jeszcze w tym roku - dziecko, więc czasy, kiedy latało mi co przyniosę ze sobą do domku, siadając na schroniskowym sedesie, bezpowrotnie minęły. Odpowiadam nie tylko za siebie w tym momencie. Cenie komfort i zadbane schroniska. Proste. I nie mówię o Pasterce, gdzie zawsze było dobrze. Mówię o przypadkach, a nie regule, gdzie nowszy standard przypadki te eliminuje w pewnym tylko, ale zawsze jednak sporym stopniu.
Wg koleżanki alkor, pomijając różnice krajów i granic, w schroniskach pod Mt. Blanc, W UŁAMKU PROCENTA nie powinno być klimatu wedle polskich wykładników. Nie zgodzę się... To tyle...

#52 tajemniczyjogurt

Pro

• Użytkownik
  • 137 postów
  • Imię:Tomek (HH2)
Garaż Rower

Napisano 30 styczeń 2012 - 20:55

Nie komentowałem faktu remontu Pasterki, nie mówiłem też, że wspomniany tutaj "klimat" to syf, bród, a dach koniecznie musi przeciekać i trzeba coś zniszczyć...

Cytat

Mówię o przypadkach, a nie regule

Cytat

Nie wiedziałem, że niszczę klimat gór, bo lubię czyste materace, nie pachnące potem i moczem, kuchnie z czystymi szklankami i łazienki z sedesami nie oblepionym włosami łonowymi i wymiocinami...
no nie brzmi to tak...

#53 pilon

Maniak

• Użytkownik
  • 619 postów

Napisano 30 styczeń 2012 - 21:06

Widać czasem negatywne wspomnienia potrafią przykryć pozytywne... Mniejsza o to, przepraszam za offtop...

#54 jokulus25

Pro

• Użytkownik
  • 188 postów
  • Imię:Bartek
Garaż Rower

Napisano 30 styczeń 2012 - 21:12

ale to nie musicie od razu kłutni kłótni robić a ogulnie ogólnie to fajnie w górcah górcach jest i takie stare chroniska bez nowoczesności wifi i tak dalej są lepsze :)

Użytkownik Franio edytował ten post 30 styczeń 2012 - 21:43
Ortografia!

#55 alkor

Maniak

• Użytkownik
  • 222 postów

Napisano 30 styczeń 2012 - 21:14

Pilon- nie moja sprawa czy i czemu bierzesz to do siebie.
Ale nie życzę sobie mówienia za mnie co ma 'według mnie' miejsce. Dziękuję.

Wyraziłeś swoje zdanie, ja wyraziłam swoje. I może przy tym zostańmy.

Natomiast żeby nie odchodzić od tematu- na ten moment mogę mówić tylko o schronach, które kiedyś były moimi ulubionymi. Teraz praktycznie wszystkie omijam szerokim łukiem. Nie na takim klimacie się wychowałam i nie takiego w górach szukam.

Użytkownik alkor edytował ten post 30 styczeń 2012 - 21:23

#56 alkor

Maniak

• Użytkownik
  • 222 postów

Napisano 30 styczeń 2012 - 21:45

A chciałam być miła i dlatego napisałam, że 'nie moja sprawa', a nie, jak pierwotnie miało być, 'nie interesuje mnie'. Bo widzę, że ktoś tu bardzo nie lubi jak się ma odmienne zdanie od niego. Ech, jak już masz potrzebę dyskusji- zapraszam na PW, postaram się zmusić i odpisać, ale temat naprawdę nie potrzebuje offtopu. Naprawdę.

//A moda proszę o usunięcie rzeczonego offa.

Użytkownik alkor edytował ten post 30 styczeń 2012 - 21:55

#57 pilon

Maniak

• Użytkownik
  • 619 postów

Napisano 30 styczeń 2012 - 21:55

Nie sądzę, że nasze zdanie zbytnio się różni. Śmiem twierdzić, że filozofię odnośnie gór mamy podobną, ale inaczej ją precyzujemy. Odmienne zdanie zawsze cenię, ponieważ sprzyja rzeczowej dyskusji. Trudno mi natomiast zrozumieć wypowiedzi sugerujące negatywny wpływ postrzegania szczegółów dotyczących standardu, na wygląd ogółu - środowiska geograficznego i kulturowego. To tyle. Jeśli nie było to z twojej strony celowe, to przepraszam za offtop, ale niestety w kontekście wyglądało na nieprzypadkowe. Przepraszam czytelników wątku i dyskutantkę za offtop. Do tematu więcej nie wracam. Nie widzę potrzeby i zasadności kontynuowania tematu na PW. Dziękuję.

#58 mrmorty

Master

• Mod Team
  • Reputacja: 77
  • 1615 postów
  • Imię:Józek

Napisano 30 styczeń 2012 - 22:29

Dobra, dobra, bez fochów, ale też bez jakichś prywatnych wycieczek proszę.
Chcecie prawdziwy meksyk(celowo pisane małą literą) to skoczcie sobie w góry do naszego sąsiada na wschód. Tam schroniska to albo zaniedbane rudery albo tak kiczowato wykończone że wolałem już rudery po wytrzepaniu sienników...
Dołączona grafika