Forum rowerowe

• Jesteśmyna

* * * * * 1 głosy

[schroniska górskie] wasze ulubione

57 odpowiedzi w tym temacie

#1 detonator

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 58
  • 1018 postów
  • Imię:Paweł

Napisano 13 listopad 2010 - 21:22

Witam

Tak sobie wspominam tegoroczne górskie eskapady i postanowiłem zapytać Was, o wasze ulubione schroniska w górach.
Nie koniecznie muszą to być schroniska, która "zaliczyliście" rowerem-mogą być zdobyte "z buta" :icon_wink: a no i nie muszą to być typowe schroniska, mogą to być bacówki, bazy namiotowe itp.

Ja po górach, poruszam się prawie tylko rowerem, więc w głównej mierze zaliczyłem je rowerowo.

Lecimy beskidami ( tylko tam się dotychczas poruszałem ) :

Beskid Śląski: tam jestem najczęściej, jednak ciężko o dobre schronisko. Większość dużych i zatłoczonych a jeśli już miałbym wybrać, to będzie to chyba schronisko na Skrzycznem. Najbrzydsze jest schronisko na Przysłopie.

Beskid Żywiecki: tu najlepsze jest na Hali Krupowej, Krawców Wierchu, Hali Rysiance i Bacówka na Rycerzowej. Najbrzydsze na Hali Miziowej.

Gorce: schronisko na Maciejowej o Starych Wierchach. Fajna jest też baza namiotowa na Lubaniu. Najbrzydsze-Turbacz

Beskid Sądecki: Schronisko na Hali Łabowskiej. Najbrzydsze na Jaworzynie Krynickiej i Przehybie.

Beskid Wyspowy: Schronisko na Luboniu Wielkim

Beskid Makowski: Schronisko na Kudłaczach.

Beskid Mały: Schronisko na Leskowcu.

Z tych schronisk i wielu innych w jakich byłem, najładniejsze jest chyba na Hali Krupowej w Beskidzie Żywieckim.

Ciekaw jestem Waszych opinii na temat schronisk, ewentualnie uwag i porad.

Aha, zapomniałem dodać- w każdym schronisku zawsze próbuję żurku i najlepszy jest na Hali Łabowskiej w Beskidzie Sądeckim :)
Takie zboczenie z tym żurkiem... :)

Pozdrawiam

BESKIDY ALL-MOUNTAIN I NIE TYLKO

Zapraszam do galerii

Rowery

• admin

#2 tajemniczyjogurt

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 4
  • 137 postów
  • Imię:Tomek (HH2)
Garaż Rower

Napisano 14 listopad 2010 - 09:11

Wyświetl postUżytkownik detonator dnia 13 listopad 2010 - 21:22 napisał

Aha, zapomniałem dodać- w każdym schronisku zawsze próbuję żurku i najlepszy jest na Hali Łabowskiej w Beskidzie Sądeckim :)
Takie zboczenie z tym żurkiem... :D

Ja mam podobnie - na zmianę jem naleśniki i pierogi. Najsmaczniejsze pierogi jadłem w Samotni (Karkonosze), Pod Łabskim Szczytem (Karkonosze) i w bodajże Sowie (Góry Sowie). Na rowerze odwiedziłem tylko dom turysty na Ślęży i schronisko pod Wieżycą (oba Masyw Ślęży) i pod względem menu odradzam dom turysty - herbata z automatu, a dania głównie z mikrofali, a ceny są podawane za 100g :blink:

Użytkownik tajemniczyjogurt edytował ten post 14 listopad 2010 - 09:12

#3 Czyzby

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 7
  • 280 postów
  • Imię:Maciej
Garaż Rower

Napisano 14 listopad 2010 - 10:28

Żurek z żura dla żura ? :blink:

Potwierdzam recenzję kol. tajemniczyjogurt dot. pierogów w Samotni, Pod Łabskim Szczytem oraz w Sowie. :) Tak na marginesie, to jedne z moich ulubionych miejsc na piesze oraz rowerowe wędrówki (Karkonosze, Góry Sowie).
Czyżby
That Others May Live...

#4 kubeq

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 2
  • 142 postów
  • Imię:Kuba

Napisano 14 listopad 2010 - 10:36

Samotnia - dawno nie byłem ale b. ładne miejsce, chyba moje ulubione.
Pod Łabskim - przepiękne widoki, trochę za mało ławek ale też fajnie, świetne pierogi :D

Dziwię się, że jeszcze nikt nie wymienił Chatki Górzystów :) na Hali Izerskiej, też bardzo fajne miejsce na odpoczynek, wiele dobrego słyszałem o tamtejszym serem smażonym z surówkami aczkolwiek gdy zawitałem tam w tym roku, wziąłem wielgachnego naleśnika z jagodami za 7zł, pyszności :blink:

Użytkownik kubeq edytował ten post 14 listopad 2010 - 10:38

#5 Eastern

Maniak

• Użytkownik
  • 218 postów

Napisano 14 listopad 2010 - 11:15

Cytat

Najbrzydsze na Hali Miziowej

lolololololololol

Dołączona grafika

Jedno z najlepszych i najnowocześniejszych schronisk w Europie. Bufet wygląda jak jakaś biznesowa sala konferencyjna. Na całym obszarze schroniska darmowy internet, pokoje podobno jak w 4gwiazdkowym hotelu (kolega nocował). Spać nie spałem, byłem tylko przelotowo, jednak już na drugi rok bezapelacyjnie z noclegiem :blink:. Nie wiem tylko gdzie mi każą rower trzymać :). Jedynym minusem są ceny (z resztą jak wszędzie), ale tutaj naprawdę opłaca się zapłacić.

Rowery

• admin

#6 mrsandman

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 107 postów

Napisano 14 listopad 2010 - 12:34

Ja polecam jedzenie w schronisku na Luboniu Wielkim, żurek był hitem ostatniej wycieczki z koła turystycznego:) Poza tym jest tam bardzo miła obsługa, można posiedzieć, pogadać, napić się piwka. Pozdrowienia dla nich:)

W Beskidzie małym klimatycznym miejscem jest chata pod Potrójną, można korzystać z kuchni, pożyczać naczynia, kubki.
Poza tym przyjemnie jest na Leskowcu (lane piwko zdaje się 5-6zł) i Magurce. Schronisko na Hrobaczej w sumie nic nie oferuje.
Dołączona grafika

#7 detonator

Stały bywalec

• Użytkownik
  • 1018 postów

Napisano 14 listopad 2010 - 12:53

Eastern no właśnie ja nie lubię takich dużych, pełnych ludzi i wygód schronisk. Wolę małe, skromne i przede wszystkim ciche.
A i widoki z miziowej nie urzekają mnie :)

Zapraszam do galerii

#8 Eastern

Maniak

• Użytkownik
  • 218 postów

Napisano 14 listopad 2010 - 13:33

Cytat

Poza tym przyjemnie jest na Leskowcu (lane piwko zdaje się 5-6zł)

Najbardziej hardcorowa jest tam toaleta, polecam spróbować się wypróżnić :)
Ale poza tym schronisko fajne :)

#9 Rulez

Emeryt

• Użytkownik
  • Reputacja: 171
  • 9774 postów

Napisano 14 listopad 2010 - 13:43

Cytat

Eastern
Jedno z najlepszych i najnowocześniejszych schronisk w Europie. Bufet wygląda jak jakaś biznesowa sala konferencyjna

Tak, tylko, że wszyscy jedzą zaraz obok, w starym bufecie :
http://img193.images.../pilskopl12.jpg

Użytkownik Rulez edytował ten post 14 listopad 2010 - 13:47

#10 detonator

Stały bywalec

• Użytkownik
  • 1018 postów

Napisano 14 listopad 2010 - 14:08

Wyświetl postUżytkownik mrsandman dnia 14 listopad 2010 - 12:34 napisał

Ja polecam jedzenie w schronisku na Luboniu Wielkim, żurek był hitem ostatniej wycieczki z koła turystycznego:) Poza tym jest tam bardzo miła obsługa, można posiedzieć, pogadać, napić się piwka. Pozdrowienia dla nich:)

W Beskidzie małym klimatycznym miejscem jest chata pod Potrójną, można korzystać z kuchni, pożyczać naczynia, kubki.
Poza tym przyjemnie jest na Leskowcu (lane piwko zdaje się 5-6zł) i Magurce. Schronisko na Hrobaczej w sumie nic nie oferuje.

Schron na Luboniu Wielkim jest bardzo ciekawy architektonicznie a i widoki na Szczebel i cały Beskid Makowski są fajne.
Co do Leskowca-jest duże ale jakiś klimat ma. Widoczki tylko marne.

Zapraszam do galerii

#11 mrsandman

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 107 postów

Napisano 14 listopad 2010 - 23:09

Co do nieco słabszych schronisk, to będzie Schronisko Opaczne koło Jałowca. Z tego co pamiętam to jedzenie było tam przeciętne i dość drogie. Ale samo miejsce urokliwe a właściciele mili. Na Szyndzielni spotkałem sporo niedzielnych głośnych turystów ale nieco dalej na Błatniej jest według mnie lepiej i bardziej klimatycznie.
Dołączona grafika

#12 detonator

Stały bywalec

• Użytkownik
  • 1018 postów

Napisano 15 listopad 2010 - 12:46

mrsandman co do Szyndzielni i Klimczoka to faktycznie jest tam sporo zawsze sporo turystów, szczególnie tych głośnych :yes:

Z drugiej strony nie ma się co dziwić, bo bliskość dużej aglomeracji i łatwy dojazd, powodują spory napływ takich, często pseudoturystów.

Czy ktoś może słyszał o rewelacyjnych naleśnikach z borówkami na Turbaczu ?? Podobno są tam specjałem. Już kilka osób mi to mówiło ale ja jeszcze nie miałem okazji spróbować bo zawsze panował tam spory tłok.

Zapraszam do galerii

#13 Pixon

Stary wyjadacz

• Mod Team
  • Reputacja: 75
  • 4465 postów
  • Imię:Łukasz
Garaż Rower

Napisano 15 listopad 2010 - 13:48

Tatry:
Schronisko na Hali Ornak i Schronisko w Starej Roztoce
Tempo!! I tak cały tydzień życie idzie jak na spidzie

Kolarstwo to jedna z najtrudniejszych dyscyplin sportu. Nawet najgorszy kolarz jest wciąż wybitnym sportowcem...

...Nadjeżdzają znienacka. Zawsze cicho, zawsze szybko. Atakują człowieka przyzwyczajonego do zwracania uwagi na odgłsy jezdni. Budzą popłoch, bo dokąd uciekać z ... chodnika. Rowerzyści

Dołączona grafika

#14 detonator

Stały bywalec

• Użytkownik
  • 1018 postów

Napisano 15 listopad 2010 - 15:18

Fajna jest też baza namiotowa pod Rotundą w Beskidzie Niskim. Obsługa pierwsza klasa i ogólnie klimat fajny.

Zapraszam do galerii

#15 borowka

Maniak

• Zasłużony user
  • Reputacja: 6
  • 432 postów
  • Imię:Mikołaj

Napisano 15 listopad 2010 - 16:41

detonator zgodzę się z tobą w 1000000000000% jesli chodzi o schronisko na hali krupowej. Byłem tam, widoki przepiękne: z jednej strony Beskidy a z drugiej Tatry, no po prostu git majonez! Samo schronisko małe, lecz przytulne. Trochę wysokie ceny w bufecie, ale kto tym się przejmuje? :laugh:
Flota Gdynia
Dołączona grafika

#16 detonator

Stały bywalec

• Użytkownik
  • 1018 postów

Napisano 15 listopad 2010 - 17:41

Na Hali Krupowej za nocleg płaciłem 35 zł czyli raczej standard. Żurek coś koło 7,5 zł za dość duży talerz, czyli też nie najgorzej.
Schronisko w środku jest ładne. Duży kominek, obrazy na drewnianych ścianach i taka ogólna przytulność :laugh:

Zapraszam do galerii

#17 Kaspro

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 3
  • 117 postów
  • Imię:Marek

Napisano 15 listopad 2010 - 17:53

Pierogi na Hali Krupowej są naprawdę legendarne czy z buta czy rowerem zawsze tam warto wpaść, ale co do widoków to dla mnie Samotnia jest de best zwłaszcza widok z okna kibelkowego na południowa cześć.

#18 Loki997

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 1
  • 108 postów

Napisano 15 listopad 2010 - 23:06

Jedno z najlepszych schronisk z jakich miałem przyjemność korzystać / spać / jeść i bawić się klimatycznie to schronisko na rycerzowej.
Kolejne to na Leskowcu bardzo dobre żarcie i z rowerem nie ma problemu na nocleg i jeszcze fajne na hali rysiance dobre żarcie ale trochę ludzi się tam kręci.

#19 MarcinGoluch

Master

• Elita
  • Reputacja: 17
  • 2151 postów

Napisano 16 listopad 2010 - 11:22

To ja tak trochę zlotowo:

W Sowich schronisko Orzeł pierwsza klasa. Świetny właściciel (pozdrowienia dla Michała Dominiaka ;) ), fajna kuchnia i świetny punkt wypadowy.

Zlot II przemilczę bo schronisko Pod Durbaszka pozstawiało wieeeeeele do życzenia.

#20 edghaar

Świeżak

• Użytkownik
  • 48 postów

Napisano 16 listopad 2010 - 14:07

Wyświetl postUżytkownik Kaspro dnia 15 listopad 2010 - 17:53 napisał

Pierogi na Hali Krupowej są naprawdę legendarne czy z buta czy rowerem zawsze tam warto wpaść, ale co do widoków to dla mnie Samotnia jest de best zwłaszcza widok z okna kibelkowego na południowa cześć.

Pierogi swietne, ale kiepsko sie po nich jeździ (bo sie koła ślizgają?).
enduro69.pl
do sprzedania ramka scott reflex 15". tanio, qrde!