Forum rowerowe

• Jesteśmyna

- - - - -

[Rower] Konserwacja na zimę - Jak go zabezpieczyć ??

• Nie możesz odpowiedzieć
112 odpowiedzi w tym temacie

#41 bartekh2o

Świeżak

• Nowy użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 16 postów

Napisano 05 wrzesień 2006 - 07:42

Wyświetl postUżytkownik jurasek dnia 5.09.2006, 08:37 napisał

żeby dojechac do parku z puszystym sniegiem trzeba sie przebic przez zasolone drogi

W mojej mieścinie z początku wogule nie sypią, tylko zgarniają, potem sypią jakąś szlaką, a dopiero na wiosne przy ostatnich mrozach solą ( nie wiadomo czemu :| ) Pozatym 100 m od mojego domu zaczyna sie Karkonoski Park Narodowy, i tam mam lasów i ścieżek pod dostatkiem :)

Rowery

• admin

#42 Dj EGG

Pro

• Użytkownik
  • 134 postów

Napisano 01 listopad 2006 - 11:21

a jak ustawic na zime lancuch i przerzutki jesli z tylu mam odwrotna sprezyne i nie mam spinki?
Max. dzienny: 178,5 km
Max. speed: 78 km/h
Dystans: szczęśliwi kilometrów nie liczą ;)

#43 MeSky

Świeżak

• Nowy użytkownik
  • 31 postów

Napisano 14 listopad 2006 - 21:14

Wyświetl postUżytkownik Biker92 dnia 13.08.2006, 15:12 napisał

Opcjonalnie oddaje też koła do cętrowania chociaż ostatnio sam to zacząłem robić.

Jak centrujesz koła? Naciągiem szprych? :unsure: Czy wg. Was wymagają centrowania koła których obręcze ocierają o kostkę hamulcową przy lekkim naciśnięciu dźwigni? :glare:

A tak wogóle polecacie do konserwacji FINISH LINE czy wystarczy WD-40? Jeśli FINISH LINE to który polecacie? Z tego co wiem są cztery:

- Wet
- Wax
- Dry
- 1-step

#44 hudy

Stały bywalec

• Validating
  • Reputacja: 9
  • 980 postów
  • Imię:Hubert

Napisano 14 listopad 2006 - 21:29

Lepiej kołom jak są proste, ale niewielkie bicia można pominąć bez problemu.
Środek konserwujący, do czego? Nie da się zakonserwować roweru jednym środkiem.

WD-40 nie nadaje się do smarowania czegokolwiek w rowerze. W rowerze nadaję się znakomicie, ale do wypierania wody z napędu po jeździe w deszczu czy generalnie do czyszczenia sprzętu. I nie chodzi tutaj o własności smarujące samego preparatu, tylko o to, że jest rzadki jak woda.
Zostaliśmy kolarzami, bo droga jest naszym celem. Jazda do celu czyni z nas nieszczęśliwych kolarzy.

#45 strider

Maniak

• Użytkownik
  • 535 postów

Napisano 19 maj 2007 - 16:30

Umyć i nasmarować przed zakończeniem sezonu oczywiście tak, ewentualnie przegląd w serwisie.
Niektórzy chyba trochę przesadzają, motocykle garażują czasem cały sezon zimowy i nic im się nie dzieje a rowerowi się stanie :(

Rowery

• admin

#46 Mad Max

Maniak

• Nowy użytkownik
  • 412 postów
  • Imię:Maciek

Napisano 02 lipiec 2007 - 10:32

A co powiecie o tym, że rower powinien wysieć na jakimś haku. Czytałem gdzieś że tanie całą zimę źle wpływa na koła. Lepiej powiesić? Macie jakieś doświadczenie w tej materii?
Jeżeli wszystko jest pod kontrolą to znaczy że jedziesz za wolno

#47 Sintesi

Stały bywalec

• Nowy użytkownik
  • 1163 postów

Napisano 02 lipiec 2007 - 21:55

rower na haku to dobry pomysl! warto tez rozpiac hamulce (jesli ktos ma v brake) i zrzucic przerzutki na najnizszy bieg, aby sprezyna nie byla napieta.

#48 Mad Max

Maniak

• Nowy użytkownik
  • 412 postów
  • Imię:Maciek

Napisano 05 lipiec 2007 - 11:32

Triku z przerzutakami nie znałem, zastosuje się ;) Co do haka, to u mnie Tata załatwił w pracy i pospawali całkiem fajny stojak na dwa rowery, teraz przykręcony do ściany w garażu :D Wyszło całkiem tanio, na pewno taniej niż na allegro.
Jeżeli wszystko jest pod kontrolą to znaczy że jedziesz za wolno

#49 Mathieo

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 2
  • 824 postów
  • Imię:Mateusz

Napisano 30 sierpień 2007 - 10:55

a na zime mozna orwer postawic do góry kołami zamiast normalnie wtedy nie bylo by kłopotu z oponami
Ja, moja szosa i droga ... hallo girl's ziuum ziuum

#50 Niedźwiedź

Master

• Użytkownik
  • Reputacja: 64
  • 1513 postów
  • Imię:Piotrek
Garaż Rower

Napisano 30 sierpień 2007 - 21:32

Jakiego kłopotu z oponami?
Zadam ci bardzo głupie pytanie (...) W jakim miejscu w kole znajduje się dętka?
Fragment autentycznej wiadomości, jaką dostałem przez PW na forum

#51 lucek

Maniak

• Użytkownik
  • 327 postów

Napisano 31 sierpień 2007 - 12:58

jest jeden sposób, żeby nie trzeba kombinować z przerzutkami, oponami itp.- jeździć :P w sumie nie wiem, czemu tam mało ludzi bikuje w zimie. ale w sumie lepiej: zawsze lepiej jeździć po ładnym, świeżym śniegu, niż po rozjeżdżonej brei. :P a z tymi wszystkimi patentami to kombinujecie jak kone pod góre. mój rower stał sobie w piwnicy chyba z 4 miesiące i jakoś żyje.

#52 hirikawa

Pro

• Użytkownik
  • 101 postów

Napisano 03 listopad 2007 - 15:21

lucek >> nie każdy lubi zimę, wodę, wilgoć, lodowate powiewy powietrza w twarz. Ja mam zatoki więc jazda w zime wogól odpada B)

Stąd moje pytanie, co w końcu z tymi amortyzatorami. Spuszczać powietrze czy nie?

Nie wiem czy było wspominane, jeszcze jedną rzecz można na zimę zrobić - rozpiąć VB :P

#53 MarcinKowalczyk

Maniak

• Użytkownik
  • 547 postów
  • Imię:Marcin

Napisano 03 listopad 2007 - 17:48

A łańcuch najlepiej zrzucić z tarcz korby...bo co ma naciągać wózek... Lepiej, żeby wisiał jak już ma być nie ściągany na zime.

#54 STRÓPEK!!!

Świeżak

• Validating
  • 17 postów

Napisano 28 listopad 2007 - 20:15

Wyświetl postUżytkownik hirikawa dnia 3.11.2007, 15:21 napisał

co w końcu z tymi amortyzatorami. Spuszczać powietrze czy nie?

... mam axona sr suntour, może wystarczy go po prostu zblokować zamiast spuszczać z niego powietrze? Czy też najoptymalniej zostawić go takiego jaki jest (napompowany, niezblokowany) no bo w sumie co sie może stać.

#55 nikodem

Master

• Użytkownik
  • Reputacja: 10
  • 1595 postów
  • Imię:Adam

Napisano 28 listopad 2007 - 21:07

Cytat

a jak ustawic na zime lancuch i przerzutki jesli z tylu mam odwrotna sprezyne i nie mam spinki?
zwalasz łańcuch z korby (najmniejszej zębatki) i z tył na 1 i git :huh:
v-max 93km/h
trp max 200km
galeria www.kordus.poznan.pl/tarnovia

#56 MarcinKowalczyk

Maniak

• Użytkownik
  • 547 postów
  • Imię:Marcin

Napisano 01 grudzień 2007 - 18:44

nie blokowac...a powietrze moznaby spuscic jak rower ma stac, tylko nie wlaczac blokady, szczegolnie w suntourze;)

#57 saucio

Pro

• Użytkownik
  • 175 postów

Napisano 01 grudzień 2007 - 22:59

U mnie to wyglądało dość prosto (zależy jak dla kogo).
Rozebrałem cały rower na części, dosłownie wszystko. Została mi sama rama. Później sukcesywnie czyściłem wszystko i wymieniałem jak się do niczego nie nadawało. Poskładałem do kupy ustawiłem tak żeby chodziło jak w zegarku i rower był gotowy do wyjazdu w każdej chwili. Oczywiście przełożenia 1x9, żeby uniknąć naciągania sprężyn. W oponach jest mniej niż normalnie powietrza (2atm zamiast 3,5), amor po pełnym przeglądzie (rozebrany na części pierwsze, na smarowany i poskładany) na pompowany normalnie tak jak do jazdy. Łańcuch smarowany FinishLine Cross Country, piasty w kołach (mam "kulkowe" XT) Finishem teflonowym. Golenie amortyzatora jakimś super śliskim smarem (niestety nie znam nazwy-wynalazek dziadka). Tak robę z każdym rowerem jaki mam w domu i bardzo długo i dobrze chodzą.
Vmax-87km\h (za TIR'em)
56km\h po płaskim bez żadnej pomocy
Od początku lata '05-15000km
Max dzienny-120km

#58 macieksuper

Maniak

• Nowy użytkownik
  • 237 postów

Napisano 02 grudzień 2007 - 16:34

Ja rozbieram 2 razy na sezon. przed zimą i po zimie. mniej więcej jak wyżej kolega, z tym że na golenie amora używam brunoxa którego z resztą polecam bo jest tani i dobry.

#59 hirikawa

Pro

• Użytkownik
  • 101 postów

Napisano 01 styczeń 2008 - 17:27

Z tego co sie dowiedziałem lepiej właśnie zostawiać amortyzator napompowany, by się nie zapadał jak pod ciężarem roweru (co może prowadzić do wycieków)

#60 Edivaren

Świeżak

• Nowy użytkownik
  • 16 postów

Napisano 09 listopad 2008 - 15:10

Mam nadzieję, że nic się nie stanie jeśli zapytam: Czy ściągnięty łańcuch na okres kilku miesięcy należy przesmarować? I gdzie najlepiej go przechowywać?