Forum rowerowe

• Jesteśmyna

- - - - -

[Rower] Konserwacja na zimę - Jak go zabezpieczyć ??

112 odpowiedzi w tym temacie

#101 marpok

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 7
  • 187 postów
  • Imię:mariusz

Napisano 04 grudzień 2011 - 11:29

Wyświetl postUżytkownik marcinBB dnia 04 grudzień 2011 - 11:17 napisał

co do pkt11,ma to sens,po wymyciu kasety nie jest zabezpieczona przed ogniskami korzji,a po lekkim natluszczeniu jest zabezpieczona,a zeby piach i syf sie nie lepil trzba lekko natluscic
hyhyhyhy co Ty wypisujesz??? :blink: :wallbash:

Rowery

• admin

#102 marcinBB

Amator

• Użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 69 postów
  • Imię:marcin

Napisano 04 grudzień 2011 - 11:35

smiech,smiech,smiech-o co ci chodzi o ja nie wiem?zamiast korzji ma byc korozji...

#103 marpok

Pro

• Użytkownik
  • 187 postów

Napisano 04 grudzień 2011 - 11:39

Chodzi o to ze to co wyprawiasz z ta kaseta to dziala raczej przeciwnie do zamierzonego przez Ciebie celu ;)

#104 marcinBB

Amator

• Użytkownik
  • 69 postów

Napisano 04 grudzień 2011 - 11:43

smiech,smiech,smiech-o co ci chodzi bo ja nie wiem?zamiast korzji ma byc korozji...hmm,moze chodzi ci o ten piach,faktycznie,z tego co napisalem mozna wnioskowac ze dzieki olejowi piach sie nie przykleji do koronek...mialem na mysli ze gdy lekko natluscimy koronki to piach nie bedzie sie jakos specjalne przyklejal do nich

dlaczego nie mozna edytowac postów???

Wyświetl postUżytkownik marpok dnia 04 grudzień 2011 - 11:39 napisał

Chodzi o to ze to co wyprawiasz z ta kaseta to dziala raczej przeciwnie do zamierzonego przez Ciebie celu ;)
rozjasnij mnie nieco bo nie zaskoczylem jak to dziala;p?

#105 Lookas 46

The Doctor

• Admin
  • Reputacja: 118
  • 7898 postów
  • Imię:Łukasz
Garaż Rower

Napisano 04 grudzień 2011 - 11:50

Ja swój zabezpieczam tak jak widać na zdjęciach :P

KTM Team LC Prime (2007) - Garaż - Forum Rowerowe - doświadczenia, rowery, dyskusje sklepy rowerowe, giełda rowerowa
"Tylko bogatych stać na kupowanie tandety, bo mogą ją kupować w nieskończoność;

Ja jestem biedny, żeby kupować tanio." John Davison Rockefeller

>>>>IV ZLOT FORUM JUŻ W LIPCU- ZAPRASZAMY<<<<

Rowery

• admin

#106 marpok

Pro

• Użytkownik
  • 187 postów

Napisano 04 grudzień 2011 - 11:53

Kasety sie nie smaruje, ani nie natluszcza, jak nawalisz tam smaru to zadziala to na piach(brud) jak lep na muchy, a Ty piszesz ze zapobiega to osadzaniu piachu

#107 marcinBB

Amator

• Użytkownik
  • 69 postów

Napisano 04 grudzień 2011 - 12:17

tak napislame,ale nie mialem tego na mysli,a w warunkach jakich ja jezdze to na kasecie moze byc nawe miód i bedzie czytsa;p

#108 marpok

Pro

• Użytkownik
  • 187 postów

Napisano 04 grudzień 2011 - 12:54

To moze na przyszlosc pisz to co masz na mysli czyli to co chcesz napisac, nikt tu raczej jasnowidzem nie jest :icon_wink: ...tak swoja droga to nadal nie widze celowosci Twoich zabiegow z ta kaseta nawet jakbys jezdzil w super sterylnych warunkach.

#109 marcinBB

Amator

• Użytkownik
  • 69 postów

Napisano 04 grudzień 2011 - 14:22

Mozna powiedziec ze jezdze w sterylnych warunkach,wkoncu na asflacie nie ma ton piachu?nie?
co do pisania obiecam sie poprawic!

co do kasety,temat jest o konserwacji,na wiosne kaseta jest myta benzyna,natluszcznie ma w czasie postoju zapobiec korozji!

#110 dovectra

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 17
  • 547 postów
  • Imię:Radek
Garaż Rower

Napisano 04 grudzień 2011 - 16:42

zima w mieście = zabity napęd
choć byś smarował do bólu, albo nie
a konserwować można i masłem

Użytkownik dovectra edytował ten post 04 grudzień 2011 - 16:43

Cube 28 i 1/2

#111 Luigi

Amator

• Użytkownik
  • Reputacja: 4
  • 91 postów
  • Imię:Michał

Napisano 07 styczeń 2012 - 15:05

Mój rower stoi od początku grudnia w "szałerku". Może nie jest tam najcieplej, ale lepsze, to niż mroźny chlewek. Zrobiłem mały przegląd i nasmarowałem wszystko, przed schowaniem go tam. Po tym przeglądzie przejechałem jeszcze jakieś 60 km, bo pogoda jeszcze dopisywała i wtedy go odstawiłem. Już nic przy nim nie robiłem, bo były dość suche warunki przy nim. Jedynie spuściłem trochę powietrza z kół i przykryłem cały rower prześcieradłem. Pewnie na początku marca go wystawię i zacznie się przygoda na nowo.
"Gdy jedziesz swoim rowerem, musisz pamiętać o tym, że koła się kręcą"

#112 lukas85

Maniak

• Użytkownik
  • 507 postów
  • Imię:Łukasz

Napisano 28 styczeń 2012 - 11:43

O tym jak zima niszczy napęd utwierdziłem się ostatnio przy czyszczeniu napędu (kompletne alivio o przebiegu ok 4 kk z czego ponad połowa w zimę) w rowerze zimowym. Zauważyłem, że posiadam stary łancuch srama, który ma ok. 1000 km przebiegu. Pomyślałem, że założę go do napędu jako 3 łańcuch, by odciążyć pozostałe. Porównałem go długością ,,na oko'' z pozostałymi dwoma łańcuchami i mimo, że mają tyle samo ogniw, były dłuższe od srama o prawie centymetr.....
Mam zamiar na tym przejechać ok 10kk, musi się udać...

#113 GhostRider

Świeżak

• Użytkownik
  • 9 postów
  • Imię:Andrzej

Napisano 10 luty 2012 - 21:17

Wyświetl postUżytkownik marpok dnia 04 grudzień 2011 - 11:53 napisał

Kasety sie nie smaruje, ani nie natluszcza, jak nawalisz tam smaru to zadziala to na piach(brud) jak lep na muchy, a Ty piszesz ze zapobiega to osadzaniu piachu

Wyświetl postUżytkownik marpok dnia 04 grudzień 2011 - 11:53 napisał

Jakbym zostawił choćby na noc mój rower po jeździe miejskiej, mokry od solanki bez posmarowania, już rano miałbym zardzewiałą kasetę.

Używam do kasety smarowidła w sprayu (shimano) przeznaczonego do zębatek i łancuchów,

Nie zauwazyłem by miało to wpływ na zwiększone osadaznie się na niej zanieczysczeń. Błoto pośniegowe przykleji się do kasety bez wzgledu czy jest natłusczona czy nie

W tym tygodniu w Krakowie warunki są takie, że po jednej jeździe ten preparat zostaje wypłukany i każdego wieczora muszę powtarzać smarowanie. Ale dzięki temu korozji jest mniej.