Forum rowerowe

• Jesteśmyna
Sezon zimowy - narciarstwo, snowboard

- - - - -

[przerzutka przód] Tarcie prowadnicy o plastik

5 odpowiedzi w tym temacie

#1 herrscher

Świeżak

• Użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 33 postów
  • Imię:Kris

Napisano 10 marzec 2010 - 22:27

Witam,
Mam dość nietypowy problem. Otóż po wyregulowaniu przerzutki z przodu (według instrukcji), wrzucając łańcuch na największy bieg, prowadnica ociera o plastikową tarczę. W związku z tym nasuwa mi się pytanie:
Czy prowadnica znajdująca się na najwyższym biegu powinna wystawać ponad tę plastikową tarczę, czy może powinna być schowana za nią?
U mnie sytuacja wygląda następująco - prowadnica w połowie wystaję ponad tarczę trąc dolną częścią (prowadnica wyregulowana równolegle do zębatek):
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Rowery

• admin

#2 Schwefel

Loża szyderców

• Admin
  • Reputacja: 248
  • 11105 postów
Garaż Rower

Napisano 10 marzec 2010 - 22:59

Wywal tą osłonkę i po problemie.
Schwefel photoblog

"Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"

#3 spons92

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 11
  • 138 postów
  • Imię:Paweł

Napisano 10 marzec 2010 - 23:11

Odległość łańcucha od zewnętrznej części prowadnicy nie powinna być większa jak jakieś 1-2mm (przy najmniejszym trybie na kasecie i największym na korbie), zaś odległość pomiędzy dolną krawędzią prowadnicy a największą tarczą z przodu powinna wynosić jakieś 2-3mm.
Przyglądając się swojej przerzutce i Twoim zdjęciom, zdaje mi się, że producenci korb i przerzutek tak robią te części, żeby zewnętrza część prowadnicy była mniej więcej w jednej płaszczyźnie z osłoną. W końcu prowadnica musi wystawać trochę poza zębatkę bo inaczej nie dało by się zmienić biegu na najwyższy.
Spróbuj może podnieść nieco całą przerzutkę o te kilka milimetrów i pomyśl, czy ta osłona faktycznie jest Ci potrzebna.

#4 bogus92

Stary wyjadacz

• Użytkownik
  • Reputacja: 28
  • 3776 postów
  • Imię:Bartosz, Boguś

Napisano 10 marzec 2010 - 23:25

Podnieś nieco przerzutkę lub odkręć tą osłonkę.
Accent El Niño by bogus92

#5 Puklus

Stary wyjadacz

• Użytkownik
  • Reputacja: 127
  • 3557 postów
  • Imię:Kamil

Napisano 10 marzec 2010 - 23:45

Jak podniesiesz przerzutkę to ja rozregulujesz - może działać jak działała ale wcale nie musi najlepiej odkręć osłonę bo ona tam jak w moście dziura potrzebna.

Rowery

• admin

#6 wikrap1

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 25
  • 765 postów
  • Imię:Wiktor

Napisano 11 marzec 2010 - 10:37

Na zdjęciach tego dokładnie nie widać, ale myślę, że spokojnie możesz podnieść jeszcze przerzutkę, wyregulować dociągając linkę i w drogę. Jeżeli jednak nie będzie dobrze pracować, to musisz to wielkie plastikowe...:icon_mrgreen: tą osłonkę przypiłować, albo wywalić.

Jeżeli nie jeździsz w długich, luźnych spodniach, to nie wahaj się i wywal to.:voodoo::icon_wink:

Użytkownik wikrap1 edytował ten post 11 marzec 2010 - 10:38