Forum rowerowe

• Jesteśmyna

- - - - -

[Amortyzator] SR Suntour Raidon LO AIR 100mm

41 odpowiedzi w tym temacie

#21 fankus

Amator

• Użytkownik
  • Reputacja: 5
  • 84 postów
  • Imię:Radek

Napisano 30 lipiec 2011 - 21:57

Wyświetl postUżytkownik Piksel dnia 20 czerwiec 2011 - 19:51 napisał

Od dwóch tygodni ujeżdżam raidona 2011 air.Amor był tani i jest raczej przejściowy, więc cudów nie oczekiwałem.Po pierwsze ciśnienie pod moimi 50kg napompowany do 100psi w ogóle się nie ugiął.Teraz mam 50psi i jest ok, jest miękki, ale nie dobija go.Nie jest on czuły na małe nierówności, jak tora kolegi, ale daje rade.Największym minusem jest tłumienie powrotu, amor bardzo wolno powraca, co nie za bardzo pasuje do mojego stylu jazdy.Na razie na raidonie przejechałem 513km, złapał minimalny luz, ale na razie nie jest on wyczuwalny w czasie jazdy.Na raidonie mam zamiar przejechać jeszcze około 3-4k k, a później kupić magure menję.Jeszcze jedna sprawa uszczelki, nie są najwyższej jakości i puszczają trochę syfu do środka, przez co się delikatnie zaciera.Blokada działa całkiem fajne, ale zakres regulacji kompresji nie jest zbyt duży.Podsumowując tani amorek, dla osób bez szczególnych wymagań.Najbardziej niepokoi mnie luz, ale to tylko jeden sezon, więc się przemęczę.

Polecam wersję LOD, czyli z ustawieniem odbicia. Miałem 2008 i faktycznie żółwiowato odbijał. Złapał luzy, odesłałem na serwis i wymienili mi na nowego 2011 LOD. Przy odkręconym na maksa Rebound działa o wiele szybciej niż model 2008 także zdecydowanie warto dołożyć do LOD sf11.

Rowery

• admin

#22 rs8

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 231 postów

Napisano 10 sierpień 2011 - 20:49

Jakie opinie o Raidonie lo air z 2010r?

#23 timex550

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 12
  • 320 postów
Garaż Rower

Napisano 23 październik 2011 - 15:29

Ja mam Raidon'a LO Air z 2009 r. Pracuje bardzo ładnie (w porównaniu z oryginalnie włożonym XCT V3). Mam jednak pewne pytanie - ważę 75 kg, amor nabity na ok. 55 PSI. Teraz jest dość zimno <10 stopni i po chwili na mrozie Raidon robi się twardszy. Czy jeśli wypuszczę trochę powietrza, to amorek będzie lepiej pracował w niskiej temperaturze? Czy może jednak powinienem trochę go dopompować, bo jest za mało "nabity"?

#24 Piksel

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 44
  • 1206 postów
  • Imię:Adam

Napisano 23 październik 2011 - 19:24

55 psi na 75 to stanowczo za mało.Ja ważę 50kg i mam napompowanego 50psi.Generalnie ten widelec na zimnie nie będzie optymalnie pracował.Jak wypuścisz powietrze, to go będzie miękki, ale tępy.Mój ma przejechane 3200km i lekko mnie już drażni.Pomijam wagę, ale uszczelki ma do kitu, byle kałuża i twardnieje.Przy niskich temperaturach robi się strasznie tępy.Generalnie na zimę szykuję się na zmianę amora.

„Ból jest przemijający, a skutki rezygnacji pozostają na zawsze.” - Lance Armstrong.

Dołączona grafika

#25 Piksel

Stały bywalec

• Użytkownik
  • 1206 postów

Napisano 13 listopad 2011 - 18:59

Testu ciąg dalszy, przebieg niecałe 4000km.Powiększył się luz :/ podczas jazdy jeszcze go nie wyczuwam, ale podczas hamowania już bije.Trochę się zawiodłem na tak chwalonym amorze.Amor nie miał jakoś szczególnie ciężko 5 miesięcy, 4tys, trochę błota, parę maratonów, piaski jury i jeździec 55kg.Na razie jeszcze będę na nim jeździł, bo nie mam kasy, a w zimę może kupie coś innego.

„Ból jest przemijający, a skutki rezygnacji pozostają na zawsze.” - Lance Armstrong.

Dołączona grafika

Rowery

• admin

#26 kudlatty

Maniak

• Użytkownik
  • 374 postów
  • Imię:Kuba
Garaż Rower

Napisano 13 listopad 2011 - 19:06

Cytat

Czy jeśli wypuszczę trochę powietrza, to amorek będzie lepiej pracował w niskiej temperaturze? Czy może jednak powinienem trochę go dopompować, bo jest za mało "nabity"?
Nie upuszczajcie powietrza gdy jest zimno! Wręcz przeciwnie dopompujcie, ponieważ na zimnie szczególnie gazy zmniejszają swoją objętość, a twardnieje, ponieważ olej staje się gęstszy :icon_wink:
Dołączona grafika

#27 timex550

Maniak

• Użytkownik
  • 320 postów
Garaż Rower

Napisano 20 grudzień 2011 - 14:44

Miałam napisać wcześniej, ale nie miałem jakoś weny.
Do rzeczy. Zgodnie z poradami nabiłem mojego Raidon'a. Akurat do 100 PSI. Pierwsze odczucie zdecydowanie na plus. SAG wynosi teraz ok.15 mm, a nie 40. Amor wreszcie stał się czuły. Wybiera nawet mniejsze nierówności. Odniosłem nawet wrażenie, że szybciej powraca (ale może mi się tylko wydaje). Przejechałem z tak nabitym Raidon'em ok. 170 km. Nareszcie jestem w 100% zadowolony z zakupu. Działa lepiej niż przypuszczałem. Po 2,5h jazdy w niskiej temperaturze (7oC) trochę go zmuliło, ale dalej działał przyzwoicie. Za te pieniądze polecam jak najbardziej.
Mowa tu oczywiście o wersji Raidon'a LO Air z 2009 r.

#28 rs8

Maniak

• Użytkownik
  • 231 postów

Napisano 27 grudzień 2011 - 21:26

A testował ktoś raidona ale na 2012 rok? Bo taki nabyłem nówka z gwarancja i manetka za 400zł :D

#29 Piksel

Stały bywalec

• Użytkownik
  • 1206 postów

Napisano 27 grudzień 2011 - 23:01

Mój na razie test zakończył.Przy przebiegu 4500km coś się zepsuło w tłumiku najprawdopodobniej.Amor po paru ugięciach blokuję się.W tym tygodniu wysyłam go na gwarancję.Może jak będę miał szczęście dostanę nowego, wtedy bym go sprzedał, dołożył i kupił coś innego.Zobaczymy.Ogólnie to strasznie słaba jakość, jak nawet 5tys. km nie przejechał.

Użytkownik Piksel edytował ten post 27 grudzień 2011 - 23:05

Dołączona grafika

#30 timex550

Maniak

• Użytkownik
  • 320 postów
Garaż Rower

Napisano 28 grudzień 2011 - 13:41

rs8 Skoro już kupiłeś to przetestuj i sam napisz co i jak. Jestem ciekawy jak wychodzi porównanie roczników.

Piksel Nie ma co się spodziewać cudów - Raidon to najtańszy amor powietrzny na rynku. Za tą cenę chyba nie jest źle. Poza tym sam napisałeś, że to tylko amor przejściowy. Jak dla mnie Raidon to doskonały wstęp w świat amorków powietrznych dla początkujących bikerów.

Użytkownik timex550 edytował ten post 28 grudzień 2011 - 13:41

#31 Piksel

Stały bywalec

• Użytkownik
  • 1206 postów

Napisano 29 grudzień 2011 - 18:57

timex550 masz rację, ale awaria po 4500km raczej dobrze o nim nie świadczy.Teraz przyszedł czas na coś z wyższej półki :)

Dołączona grafika

#32 Piksel

Stały bywalec

• Użytkownik
  • 1206 postów

Napisano 07 luty 2012 - 14:22

Raidon jednak zostaje na trochę dłużej.Dzisiaj przestawiłem mu skok na 80mm.Poprzez większe ściśnięcie tłumika szybciej wraca oraz działa płynniej.Same plusy, jeśli komuś wystarczy skok 80mm(zresztą po co więcej w rowerze xc).Oficjalnie ogłaszam także, że modele 2011 mają rozbieralne tłumiki i jeśli komuś przeszkadza zbyt silne tłumienie może zmienić olej.W tej chwili oprócz wagi nie mam na co narzekać w Raidonie.

Dołączona grafika

#33 timex550

Maniak

• Użytkownik
  • 320 postów
Garaż Rower

Napisano 07 luty 2012 - 16:14

Piksel Może pokusiłbyś się o zrobienie poradnika, ze zdjęciami, jak zmienić w Raion'ie skok.
Aha, no i druga sprawa. Czy po przestawieniu skoku na mniejszy odczuwasz zwiększenie progresji?

#34 Piksel

Stały bywalec

• Użytkownik
  • 1206 postów

Napisano 07 luty 2012 - 18:14

Progresja trochę się zwiększyła, ale nie na tyle aby przyćmić zalety jakimi są szybszy powrót i płynniejsza praca, lepiej reaguje też na małe nierówności.
Poradnik mogę zrobić, ale za jakiś czas, jak będę robił mu serwis.Jeśli wystarczy Ci sam opis to mogę Ci go napisać.
P.S. Timex spojrzałem na twojego Treka i wydaje mi się, że masz zaburzone geo, ze skokiem 80mm byłoby o wiele lepiej

Użytkownik Piksel edytował ten post 07 luty 2012 - 18:18

Dołączona grafika

#35 timex550

Maniak

• Użytkownik
  • 320 postów
Garaż Rower

Napisano 07 luty 2012 - 18:45

Piksel Na początku też myślałem, że coś z geo nie tak u mnie. Ale uwierz mi - o niebo lepiej się prowadzi z amorkiem 100mm.
A o taki poradnik się pytam, bo może się komuś (np. mi :D) przyda. Nie spieszy się z tym. Na razie nie widzę potrzeby zmiany skoku. Tak jak jest jeździ mi się bardzo dobrze. Niedługo nowy mostek i kera, więc trochę się pozycja zmieni.

#36 timex550

Maniak

• Użytkownik
  • 320 postów
Garaż Rower

Napisano 08 luty 2012 - 09:10

Przepraszam, że post pod postem.

Piksel Do zmiany skoku w Raidon'ie używa się podkładek? I tu moje pytanie - skąd wziąć dodatkową podkładkę, żeby zmienić skok na 80mm? Bo na większe wartości nie ma problemu - wystarczy wyciągnąć podkładki.
I jeszcze coś - czy zmiana skoku w Raidon'ie odbywa się tak samo jak tutaj na filmiku "Converting travel of Epicon 07/08"?

#37 Piksel

Stały bywalec

• Użytkownik
  • 1206 postów

Napisano 25 luty 2012 - 13:39

Taki byłem zadowolony, że oczywiście musiało się coś stać.Dzisiaj byłem na błotnej przejażdżce.Amor zesztywniał, przymulił się i stracił płynność pracy.Wyczyszczenie goleni i psiknięcie brunoxem nie pomogło.Domyślam się co się stało syf dostał się pod uszczelki i się zatarło.Muszę teraz trochę zaprzeczyć swoim poprzednim postom, ale wydaje mi się, że płynniejsza praca była efektem smarowania, a nie zmniejszenia soku.Szybszy powrót jest z tym związany, ale płynność nie.Oczywiście mogę go rozebrać przeczyścić, przesmarować, ale przy intensywnej jeździe musiałbym to robić co tydzień...Chyba nie mam na to nerwów.Poważnie myślę nad jego sprzedażą.

Dołączona grafika

#38 tadelka

Amator

• Użytkownik
  • 63 postów
  • Imię:tadelka

Napisano 17 marzec 2012 - 19:40

Chlopaki, od wczoraj jezdze na raidonie. Zupelnie nie znam sie na amorkach, stad pytanie do Was :) Czy to jest normalne, ze ten amor lekko ugina sie bedac wylaczony? Czy to jest wada, czy trzeba dopompowac czy cokolwiek? Maz ma epicona i tez tak ma... Jest na to jakas rada? Czy tak ma po prostu byc?

#39 adii22

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 79
  • 1035 postów
  • Imię:Adrian
Garaż Rower

Napisano 30 marzec 2012 - 13:58

Jeżeli to nie więcej niż powiedzmy 1cm - 1.5cm to jest całkowicie w normie :)
Kross Level A2 + Mod + Fox

#40 tadelka

Amator

• Użytkownik
  • 63 postów
  • Imię:tadelka

Napisano 30 marzec 2012 - 14:57

Wyświetl postUżytkownik adii22 dnia 30 marzec 2012 - 13:58 napisał

Jeżeli to nie więcej niż powiedzmy 1cm - 1.5cm to jest całkowicie w normie :)
No wlasnie jakos tak :) Ugina sie szczegolnie przy ostrzejszym wjezdzaniu na kraweznik czy na jakas przeszkode. Dzieki za odpowiedz :) Myslalam, ze juz rozwalilam nowy amorek, ale skoro te typy tak maja to oki :)