[GPS] iPhone jako nawigacja rowerowa
Napisano 26 październik 2009 - 15:42
Orientujecie się może, czy którejś z dwóch najpopularniejszych nawigacji GPS na iPhone'a (Navigon lub Sygic) da się używać w czasie jazdy rowerem, czy są to wyłącznie nawigacje "samochodowe"? Chodzi mi zarówno o jazdę po mieście, jak i zjazd z szosy np. na drogę gruntową. Czy jeżeli będę chciał się dostać np. z Katowic do Bielska jakimiś wsiami i opłotkami, to któryś z tych GPS'ów taką trasę mi wyznaczy? Taki odpowiednik (a przynajmniej namiastka) GPMapyTOPO Garmina, tyle że na iPhone'a.
Rowerek
Napisano 26 październik 2009 - 18:33
Ja jestem biedny, żeby kupować tanio." John Davison Rockefeller
Napisano 28 październik 2009 - 19:49
Moj iphone 3g upadal na beton, trawe, piasek, bloto i dziala rewelacyjnie, a obudowa nosi dokladnie takie same slady jak masa moich innych telefonow, ktore zaliczaly upadki...
Oczywiscie wiekszy wyswietlacz latwiej uszkodzic niz mniejszy wyswietlacz, a ze w iPhone wyswietlacz to prawie cala powierzchnia jego frontu, stad problem...
Na upartego, mozna kupic takze "Pancerne" obudowy do iPhone...
Ja na iPhone uzywam Navigona, ma on specialny profil dla roweru i calkiem sprawnie oblicza czas trasy, ktora mamy do pokonania...
Z map mialem na iPhone takze tom-tom, iGo i Sygic, moim zdaniem do samochodu ale takze i na rower najlepszy jest Navigon...
Napisano 29 październik 2009 - 13:48
Odradzam używanie tego telefonu jako nawigacji rowerowej - po prostu szkoda, tym bardziej, że na rynku są inne rozwiązania i wcale nie są kosztowne.
Napisano 29 październik 2009 - 16:25
Pomoge przykladem:
Pytanie - Jakich przypraw dodac do czweronego, slodkiego wina by zrobic dobry grzaniec.
Twoja odpowiedz - Czerwone slodkie wino nie nadaje sie na grzaniec, kup gotowy, to lepsze rozwiazanie.
Mojemukoledze, wujkowi, bratu i reszcie rodziny zrobilo sie niedobrze po czerwonym, slodkim winie zagrzanym z przyprawami, a wczesniej twierdzili ze bedzie dobrze...
Pracuje na detoksie, juz tyle osob po zatruciu takim miksem widzialem u siebie na oddziale...
Przyklad drugi:
Pytanie - Jaka karte graficzna kupic by odpalaly sie na niej plynnie nowe gry w rozdzielczosci 1920x1200
Twoja odpowiedz - Kup konsole, bedzie taniej i lepiej...
Znajomi kupili karty graficzne jakis czas temu, a teraz nowe gry im nie chodza.
Ja mam konsole i wszystko mi chodzi.
Pracuje w sklepie z elektronika, wiesz ile kart graficznych psuje sie klientom...
A teraz serio, moim zdaniem dobrze zamocowany iPhone jest rewelacyjnym rozwiazaniem w kwestji nawigacji do roweru, oczywicie mozna zakupic dedykowane urzadzenie, ale przy podobnej funkcionalnosci minimalny koszt takiego urzadzenia to okolo 300 euro na ebay.
Kolega posiada juz iPhone, potrzebuje programu do nawigacji, polecilem mu najlepszy moim zdaniem program.
Czy kolega, ktory zadal pytanie uzywa swojego telefonu do nawigacji na rowerze, otwierania piwa czy jako wibrator analny, to nie powinno nikogo obchodzic...
Napisano 29 październik 2009 - 17:16
Co do tych dyrdymałów "ty, ja,koledzy" też źle trafiłeś, z pierwszej wersji iphona korzystałem 3 miesiące, obecnie używam 3Gs 32gb oraz G1 na zmianę z F480.
A teraz serio nawet wspawany w rower iphone opakowany w folie bąbelkową w pancernej obudowie nie będzie rewelacyjnym rozwiązaniem do nawigacji rowerowej co najwyżej będzie działającym rozwiązaniem takim samym jak był ipaq - po prostu działał żadna rewelacja. Moja pierwsza wiadomość była odnośnie tego żeby uważał na niego i że nie jest to szczęśliwe rozwiązanie. Tyle ode mnie
Rowerek
Napisano 29 październik 2009 - 17:41
Tak więc ja bym się trochę obawiał o iP. Wolałbym już go chyba wieźć w plecaku i co jakiś czas sprawdzić swoją pozycję.
Napisano 29 październik 2009 - 21:22
Napisano 30 październik 2009 - 00:23
Napisano 03 listopad 2009 - 22:49
Jeden minus to trochę mała czcionka i czasem trzeba się zatrzymać żeby znaleźć nazwę ulicy.
Polecam jednak dobry uchwyt, ja ściągnąłem ze Szkocji link.
Nie ma możliwości żeby telefon wyleciał z tego uchwytu.
Pozdrawiam.
Napisano 24 listopad 2009 - 22:30
Napisano 05 grudzień 2009 - 20:56
Uzywalem Sygica i TomToma (na komorce)- jesli jezdzisz po szosach - to spoko, ale do tych programow nie ma map, ktore zdadza egzamin w terenie. I nie mowie tu o tatrzanskich graniach tylko o szutrowkach, lesnych drogach nawet duzych ale z zakazem wjazdu samochodow. Polne drogi, zupelnie przejezdne dla roweru, na tych mapach prawie nie istnieja. O IPhone sie nie wypowiadam. Jednak wyciaganie go z plecaka i odpalanie softu jak sie zgubisz moze byc meczace i dosc czasochlonne. Jezdzilem w zupelnie nieznanym sobie terenie (lasy, pola, sciezki) z Garminem 705 na kierownicy (+ wspomniana GPmapa TOPO lub UMP Pc PL) i daje glowe to jest r e w e l a c j a! Gdybym go nie mial, pewnie pol dnia bym sleczal nad papierem zanim bym wyruszyl. Nie wiem jak IPhone, ja GP Mape odpalam tez na moim Sony Ericssonie i zanim kupilem Garmina dawala rade calkiem spoko - Problem widze nie w rodzaju "hardware-u" tylko w dostepnosci wygodnego softu i szczegolnie mapy - o ile nie jestes szosowcem (bo ci to maja z gorki).... A zatem: Navigon, Sygic, NDrive czy Tom Tom?
Napisano 26 marzec 2010 - 12:44
Nawigacji wciąż nie wybrałem - na placu boju zostały praktycznie dwie: TomTom i Navigon. Z tego co wyczytałem obydwie mają specjalne tryby dla rowerzystów. Czy ktoś z nich korzystał i może napisać w paru słowach, jak to wygląda w praktyce?
Mieszkam na Górnym Śląsku i tutaj (+ niższe partie Beskidów) chcę się koncentrować na eksplorowaniu okolicy. Interesują mnie mniejsze miejscowości i wiochy, różne zabytki, o których nigdy wcześniej nie słyszałem. 70% drogi asfaltowe 30% gruntowe (pola, lasy itp.). Jak wygląda pokrycie w przypadku obydwu tych nawigacji? Zdaję sobie sprawę, że jak wjadę gdzieś w głuszę, to nawigacja mnie nie poprowadzi, ale jeśli np. zechcę się wybrać z Katowic do Bielska opłotkami, do zamku w Mosznej albo na Górę św. Anny, to TomTom/Navigon dadzą radę?
Napisano 26 marzec 2010 - 13:59
Jak wygląda pokrycie w przypadku obydwu tych nawigacji?
Pokrycie zależy od wgranych map do nawigacji a nie od modelu urządzenia...
Napisano 27 marzec 2010 - 16:59
Napisano 27 marzec 2010 - 23:48
RAFI1784: tego, co napisałeś, absolutnie nie kwestionuję. Chodziło mi wyłącznie o komentarze osób, które korzystają z wymienionych przeze mnie nawigacji i napiszą np. "Navigon ma lepszy interfejs, ale kompletnie nie sprawdza się jako nawigacja rowerowa" albo "Mieszkam na Śląsku, mam TomToma - dojedziesz z nim bez problemów w każde wskazane przez Ciebie miejsce". Tylko tyle.
Napisano 01 lipiec 2011 - 13:46
w sumie można sprawdzić na ich stronie www.Navatar.pl
Napisano 27 październik 2011 - 22:21
samochodowa wskazuje konkretną trasę, na rowerze nie zawsze najkrótsza trasa jest najfajniejsza, nie martwię się o optymalne spalanie
tak więc wg mnie na rower fajnie sprawdzają się tzw. trackery rejestrujące ślad trasy i zapisujące inne dane takie jak prędkość i przewyższenia (tu przykładzik takiego zapisu w wersji online: http://www.traseo.pl...ywiec-lachowice)
Similar Topics
| Temat | Forum | Autor | Podsumowanie | Ostatni post | |
|---|---|---|---|---|---|
[mapa] Rowerowa Kraina - Karkonosze i Izery |
Wycieczki i ekspedycje rowerowe | morfish |
|
|
|
[Poznań] Grupa rowerowa |
wielkopolskie | Kajmar |
|
|
|
[dyskonty] Lidl, Biedronka, Aldi i innne sklepy - oferta rowerowa - sezon 2013 :)
|
Odzież rowerowa | mrmorty |
|
|
|
[kurtka] tania kurtka rowerowa do 100zł |
Odzież rowerowa | mmiksa |
|
|
|
[Wyprawa Olsztyn-> ?] 2013r może wyprawa rowerowa ? |
warmińsko-mazurskie | dymcio111 |