Dane techniczne:
Producent: Avid
Model: Juicy Three
Cena: 310zł/szt (ja dałem tyle za kpl
Waga: 404g (realnie 426g przód, 440g tył)
Ilość tłoczków: 2
Zastosowany płyn: DOT 4
Zastosowane tarcze: 2x160mm
Przebieg: ponad 2000km
Kupione okazyjnie trójki za 329zł komplet nówki miały być świetnymi hamplami, które pod względem siły czy modulacji nie ustępują Juicy 5 a nawet 7! Dlatego czym prędzej je zamontowałem w rowerze co było banalnie proste. Parę zipów, imbusy 4mm/5mm i mamy zamontowane oraz wyregulowane tarczówki. Z przodu zacisk przymocowałem bezpośrednio do widelca - mocowanie Post Mount to świetne rozwiązanie, nie wiem czemu wciąż z tyłu jest rzadkością. Przewody okazały się idealnie dopasowane do mojej, dość sporej ramy (20").
Pierwsze wrażenia (w porównaniu do vaek zamontowanych seryjnie) to wreszcie hamuje
Po 2000km trochę się zmieniło...są po prostu słabe, seryjne klocki żywiczne praktycznie już są zjechane, w ciągu najbliższego tygodnia zakupię coś porządniejszego. Jestem trochę zawiedziony, mam tylko nadzieję, że nowe klocki dadzą im w końcu porządnego kopniaka
Jeżeli chodzi o teorię J3=J5=J7 niestety ale tak nie jest. J3 są znacząco słabsze od J5 (już nie mówiąc o J7) choć możliwe, że to wina klocków. Ale za kwotę, jaką można było je dostać czyli nieco ponad 3 stówki są jak najbardziej warte wydania każdej złotówki
Dokładna rozpiska wagowa:
Zacisk + Przewód (80cm) + Płyn + Klamka - 284g
Zacisk + Przewód (145cm) + Płyn + Klamka - 320g
Adapter PM>IS 160mm - 24g
2x Tarcza G2CS 160mm - 218g
Z hamulców, na jakich miałem okazję jeździć (J5, J7, XT, Saint, Stroker Ryde) tylko Hayesy mogę sklasyfikować niżej, bo po co mi ich spora siła jak nie mogę jej dozować...

Tak więc moja ocena to:
6/10 (nie patrząc na cenę) i stosunek cena/jakość 9.5/10

Rower