Napisano 27 wrzesień 2010 - 12:07
Witam!
Test zapoczątkowany już dawno, ale postanowiłem dorzucić trochę od siebie na temat tych opon. Mam je od początku sezonu 2008 w tym czasie zaliczyły kilka maratonów (w tym Trophy), kilka wyścigów XC i kilka tysięcy kilometrów spokojniejszych przejażdżek. To na początek. A teraz konkrety.
Opony dotarły do mnie w paczce, nie posiadały żadnego pudełka jak choćby Schwalbe, po prostu opasane gumką dwie gumy. Z wyglądu normalne, ładny boczny napis z nazwą, rozmiarem, ciśnieniem i systemem zabezpieczającym gumy. Dodatkowo na obwodzie opony rozmiar, zakres używanych cisnień i rotacja. Wszystkie wystarczające informację. Niestety nie mam wagi, ale oponki są bardzo lekkie, kewlar w miejsce stali zdecydowanie obniża masę. Założenie opony na obręcz dziecinnie łatwe. Opona ładnie się prezentuje, klocki wyraźnie wystające o nieregularnej wysokości. Napompowane do 45 i 60psi. Teraz jazda.
Pierwsze wrażenia pozytywne. Opory toczenia na asfalcie trochę mniejsze niż się spodziewałem. Hałasuję standardowo jak każda terenówka na twardym. W zakrętach trzyma się pewnie, choć trzeba mieć świadomość, że to terenowa opona i nie warto szaleć na asfalcie. Wjazd w teren i tutaj zaskoczenie, piach (suchy - kopny) potrafi ją bardzo spowolnić. Stabilność nie jest najlepsza, zakręcanie praktycznie niemożliwe. No ale po piasku pojawiają się leśne ścieżki i tutaj opona pokazuję na co ją stać. Trzymanie zadanego toru idealne, żadnych uślizgów w zakrętach, niepewności czy myszkowania. Jedzie się jak po szynach. Kolejne zaskoczenie to łachy piachu w lesie, po pierwszych doświadczeniach miałem lekkie obawy, jednak opona ponownie mnie zaskoczyła, jeśli piasek jest wilgotny, lub jest stosunkowo zbity opona trzyma sie bardzo dobrze. Najczęściej w lasach taki typ piasku spotkamy. Przyszła pora na deszcz, błoto i glinę. Tutaj super, opona sprawuje się wyśmienicie, oczywiście w błocie czy na glinie trochę myszkuje i potrafi sprawdzić umiejętności kierującego, ale oczyszczanie z błota perfekcyjne. Kolejna sprawa to korzenie i kamienie. Tutaj mam mieszane uczucia. Śmiga świetnie, ale potrafi czasami "spaść" z przeszkody.
Podsumowując, świetna opona w teren. Deszcz, błoto jej nie straszne podobnie jak przeszkody terenowe występujące w naszych lasach. Trzeba mieć świadomośc jej drobnych ograniczeń i wtedy nie spotka nas żadna niemiła niespodzianka.
Pozdrawiam!
MTB TROPHY 2008 FINISHER