"Titanium" ma stosunkowo niewiele wspólnego z tym modelem korby. wszystkie jej części wykonane są z aluminium.
Korbę zakupiłem po przeglądaniu informacji netowych i wymianie zdań z IvanemMTB
Korba ta ma dla mnie trzy atuty: waga, wkład suportu z łożyskami ceramicznymi i kolor. Zalet tych raczej nie muszę uzasadniać
Z pudełka:
Korba waży 740 gramów. Anoda jest niebieska ale inny odcień niż na np wkładzie Accenta, łącznikach mojej ramy czy innych elementach. ramiona mają namalowane pasy w kolorze białym, do tego napisy również tego koloru.
Zębatlo sa aluminiowe, ale co zaskakujące - śruby od małej tarczy są STALOWE. nie wiem czemu. Od razu napiszę że dzięki zlotowi korba schudła o 10 gram - zgubiłem na zlocie dwie śrubki od małej tarczy i kupiłem nowe - tym razem aluminowe
Zębatki alu wycinane cnc. "Wspomagacze" nie wyglądają jakoś super efektownie - co do działania - informacje niżej.
Wkład suportu ma łozyska ceramiczne - gdybam że kulki są ceramiczne a bieżnie stalowe, być może dobrej jakości. miejsca mocowania klucza do suportu są tak splanowane że miski zwężają sie ku środkowi wkładu w kierunku na zewnątrz. zapewne oszczędza to wagę ale też powoduje zmniejszenie gniazd dla klucza.
Korby są wykonane w innej technologii niż np shimano - to odkuwany płat aluminium, wybrany od strony wewnątrznej.
Mocowanie pedałów to patent stronglight: możliwość ustawienia długości korby za pomocą mimośrodowych elementów - proste i efektywne.
Korba prawa ta z zębatkami jest połączona z cienkościenną osią. Korba lewa osadzana jest na rozszerzającym się wielowypuście i mocowana za pomocą pojedyńczej śruby ze zintegrowanym ściągaczem.
Diabeł tkwi w szczegółach i pewnie stąd waga niższa niż zestaw xtr.
Praktyka:
Przy montażu wkładu trzeba bardzo uważać by klucz nie zeskoczył albo nie przesunął się - grozi to "objechaniem" miski w okolicy wypustów na klucz. tak mi się stało - na szczęście nie na tyle by coś uszkodzić. Trzy podkładki jak w systemie shimanowskim. Mimo standaryzacji odległość tarcz od ramy jest ciut inna niż w xtr i konieczna jest korekta ustawienia przerzutki przedniej.
Jazda: waże około 75 kilo, styl jazdy - zlotowicze mogą ocenić jaki jest. Wg mnie dosyć stonowany. Korba jest sztywna bo nie ociera o przerzutkę łańcuch. Zmiana biegów tylko odrobinę słabsza niż w shimano xtr.
Po pierwszych kilometrach dociągnąłem korbę. Śruba mocująca jest aluminiowa z gniazdem imbusa 8mm.
Wrażenia po dwóch tygodniach:
1. Zgubiłem ściągacz do korby.... Wykręcił się co pawie pewne - sam. Jego brak nie przeszkadza w eksploatacji, uniemożliwia demontaż korby.
2. Na zlocie zgubiłem... dwie śrubki od małej tarczy.
3. Białe wzory na korbach nie trzymają specjalnie mocno. Dobrze że nie schodzi niebieska anoda...
Podsumowanie:
na razie jest to co tygrysy lubią najbardziej - cisza przy kręceniu. Jakość zmiany biegów dobra. Optyka - gust rzecz względna. Mnie się podoba
Dalsze informacje wraz z pojawieniem się ciekawych spostrzeżeń.
aha - no i pochwała dla sklepu "grawitacyjny" z rzeszowa. Bardzo dobry kontakt ze sprzedawcą, mailowy i telefoniczny. Wyczerpujące informowanie o produkcie, troska o zadowolenie klienta, chęc pomocy w sytuacjach trudnych- jak ta ze ściągaczem. Mam wrażenie troski o klienta - a to dziś rzadkość...

Rower