Forum rowerowe

• Jesteśmyna
Sezon zimowy - narciarstwo, snowboard

- - - - -

[odtłuszczanie tarcz] Co jest dobre, a czego nie polecacie?

115 odpowiedzi w tym temacie

#41 tomczer7

Świeżak

• Nowy użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 12 postów

Napisano 19 czerwiec 2009 - 08:59

ta atrcza to no name. przy hamowaniu slychac metaliczny dźwięk. czy to normalne? wydaje mi się że w poprzedniej tarczy nie było takieo dźwięku... dzisiaj sprobuje zalozyc tarcze w druga strone i zobaczymy co sie stanie.
p..s
zrby odtluscic tarcze plynem do naczyn wystarzy przetrzec ja szmatka z plynem i splukac?

albo wlozyc doo miski z goraca woda i plynem na 30min a potem wytrzec do sucha?

Rowery

• admin

#42 pawel1315

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 20
  • 1147 postów
  • Imię:Paweł

Napisano 19 czerwiec 2009 - 11:46

Tarczy nie zakładaj w obydwie strony, bo może ci się pogiąć.
http://www.forumrowe...showtopic=53314

Z tym płynem do mycia naczyń, no to najlepiej gdy jest rozrobiony z wodą. W tedy lepiej wszystko robi, niż sam koncentrat. Chyba, że ściągasz tarcze, wkładasz do miski, pucujesz samym płynem a następnie dokładnie samą wodą. Na rowerze nie wygodnie dozować płyn a następnie dokładnie czyścić tarcze wodą.

#43 davess1

Amator

• Użytkownik
  • 99 postów
  • Imię:dawid

Napisano 24 czerwiec 2009 - 14:15

no to teraz mam sprawdzone dwie metody, benzyna ekstrakcyjna i wypalanie, zdecydowanie to drugie wygrywa, po przetarciu benzyną tarcz i klocków efekt dość mizerny, do tego trochę pisków.. po wypaleniu w piekarniku w temp około 250' na kilkanaście min, hamulce działają perfekcyjnie. :)
cannondale feel it.

#44 DominikM

Stały bywalec

• Elita
  • Reputacja: 43
  • 1050 postów
  • Imię:Dominik

Napisano 24 czerwiec 2009 - 14:20

Bremtec - nic lepszego moim zdaniem nie ma na rynku - do serwisu zamawialiśmy sobie raz na jakiś czas po 10 puszek, bo przy okazji idealnie nadaje się do zakładania chwytów :)

http://sklepy.allegro.pl/item657950144_nor...cz_bremtec.html
Małe porównanie lampek rowerowych i rozwiązań DIY
Dołączona grafika Light-Test.info- Testy oświetlenia rowerowego i czołówek

#45 MieszkoI

Świeżak

• Użytkownik
  • 33 postów
  • Imię:Kamil

Napisano 02 lipiec 2009 - 15:50

Witam... chciałbym wypalić klocki od hamulca tarczowego, ale nie chcę nic zepsuć.
Mam wyjąć klocki (taka metalowa podstawka a na niej twarda wykładzina[jak kamień ;) ] i od razu wsadzić je do piekarnika 250 stopni na kilkanaście minut?Mam włożyć do wypalania to co jest w załączniku? Czy lepiej najpierw przetrzec je rozcieńczalnikiem(a może tylko wodą?) a dopiero potem włożyc do piekarnika?
A tak poza tym to co właściwie daje wypalanie klocków hamulcowych?

Załączone pliki

• Załączony plik  klocek.JPG   7,27 KB   192 Ilość pobrań

Rowery

• admin

#46 davess1

Amator

• Użytkownik
  • 99 postów
  • Imię:dawid

Napisano 03 lipiec 2009 - 09:50

tak wyjmujesz te metalowe z okładziną,
nie musisz od razu, hehe, ale wsadzasz do piekarnika na te kilkanaście min, ja wsadziłem na około 20min w 250'C, klocków nie przecieraj benzyną, w międzyczasie kiedy klocki się wypalają przetrzyj benzyną ekstrakcyjną (do kupienia w różnych majsterkowiczach za kilka zł) tarcze, dokładnie, potem wyjmij klocki, jak się ostudzą przetrzyj je szmatką w celu usunięcia 'sadzy', po tym zabiegu najlepiej je oszlifować papierem ściernym drobnoziarnistym, po szlifowaniu składasz do kupy i tyle.;)
[nie wiem czy to jest perfekcyjne wykonanie, ale ja tak zrobiłem i działa ;)]

wypalenie klocków usuwa oleistą ciecz, która utrudnia Ci hamowanie. :)
cannondale feel it.

#47 Przemi06

Świeżak

• Użytkownik
  • 36 postów

Napisano 25 lipiec 2009 - 09:10

Witam , chciałem dziś odtłuścić tarczę,i przetrzeć papierkiem ściernym klocki i mam takie pytanie . Moje hamulce to tarczówki hydrauliczne , czy aby wyciągnąć klocki muszę rozbierać cały hamulec czy wystarczy że wyciągnę tą zawleczkę trzymającą klocki i one same wypadną ? Czy później będę miał jakiś problem by założyć z powrotem klocki ?

#48 Patryke

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 22
  • 776 postów
  • Imię:Patryk

Napisano 25 lipiec 2009 - 09:41

Tylko nie rozbieraj hamulca :)
Jak masz tą zawleczkę do się domyślam, że masz Avidy?
Tak, powinieneś wyjąć tą zawleczkę, ale nie wypadną tylko będziesz musiał je wyjąć.
Dołączona grafika

#49 Przemi06

Świeżak

• Użytkownik
  • 36 postów

Napisano 25 lipiec 2009 - 09:59

Posiadam Shimano M485 , ale jak wyciągnę klocki płyn nie będzie wyciekał ? Ostatnio się bawiłem rozebrałem hamulec na części pierwsze i oczywiście mądry Przemek nacisnął klamkę i zalał całą tarczę a później jeszcze klocki zapowietrzyłem cały układ i rower wylądował na gwarancji w serwisie ... Teraz wrócił "naprawiony" mam wątpliwości co do siły hamowania i strasznie piszczy przy hamowaniu . I teraz kupiłem rozpuszczalnik acetonowy żeby wyczyścić tarczę i papier ścierny(240) żeby trochę przytrzeć klocki mam nadzieję że ten okropny trzask trochę osłabnie . Hamulec naprawili ale chyba nie pokusili się o wymianę klocków bądź też o odtłuszczenie tarczy :/ ale myślę że sobie poradzę na spokojnie wszystko zrobię.

#50 pawel1315

Stały bywalec

• Użytkownik
  • 1147 postów

Napisano 25 lipiec 2009 - 13:17

Po wyciągnięciu klocków żaden płyn nie będzie wyciekał, bo tam są tłoczki, które te klocki poruszają. Aby wydostał się płyn musiałbyś wyciągnąć tłoczki lub rozkręcić zacisk. Tarcze najlepiej wytrzeć jakimś specyfikiem do odtłuszczania tarcz, a klocki zjedź lekko papierem i będzie dobrze ;) Potem trochę pośmigaj i powiedz jak się jeździ.

#51 Przemi06

Świeżak

• Użytkownik
  • 36 postów

Napisano 25 lipiec 2009 - 13:30

No w tej chwili wyczyściłem tarcze rozpuszczalnikiem acetonowym iiiii cisza jak makiem zasiał ;) muszę teraz zobaczyć czy te klocki się dotrą bo siła hamowania mnie jeszcze nie zadowala ale jest teraz cicho w ogóle nie ma pisków przy hamowaniu :D jutro się odezwę czy klocki się dotarły czy musiałem je ścierać .

#52 Przemi06

Świeżak

• Użytkownik
  • 36 postów

Napisano 26 lipiec 2009 - 15:17

A więc lipa ,kilka razy wyhamowałem i znów okropne skrzypienie . . . Spróbuje jeszcze te klocki na chwilę wrzucić do piekarnika jak to nic nie pomoże kupię jakieś nowe . Aha zauważyłem taką rzecz . Wyczyściłem tarczę rozpuszczalnikiem acetonowym i jest sucha jak pieprz ale jak pohamuję to znów cała jest tłusta . . . nie jestem pewien czy to wina klocków(które na 100% zalałem płynem hamulcowym) czy może gdzieś jest jakiś wyciek ? Czy w ogóle da się odtłuścić klocki ? Z tego co zauważyłem to tarczę da się odtłuścić ale mam problemy z tymi klockami . . .

#53 Miecho87

Master

• Elita
  • Reputacja: 50
  • 1986 postów
  • Imię:Mieszko

Napisano 26 lipiec 2009 - 16:00

Tak klocki da się odtłuścić - przez wypieczenie ich. I zrób to bo dokładnie jak piszesz tarcza czysta i się brudzi od klocków. Tylko nie zapomnij jeszcze raz tarczy odtłuścić w czasie wypiekania klocków.
A wy, lowelki, jedźcie!

AllSaints!

#54 Przemi06

Świeżak

• Użytkownik
  • 36 postów

Napisano 26 lipiec 2009 - 16:05

W ogóle czytam że te tarczówki mają fabryczną wadę ale nikt mi nie wymienił tych hamulców a rower wrócił 2dni temu z serwisu właśnie w sprawie hamulców go reklamowałem ... no ale cóż sprzedawcy są dla nas mili i uprzejmi tylko wtedy gdy chcemy kupić u nich rowerek a później olewka totalna i brak szacunku dla kupującego . . . Polskie realia ... Dobra jutro rano zajmę się tym wypiekaniem i oczyszczę raz jeszcze tarczę i lekko szmatą między tłoczkami . Popołudniu napiszę czy coś pomogło .

#55 polonez15

Świeżak

• Użytkownik
  • Reputacja: 2
  • 24 postów
  • Imię:Marcin

Napisano 26 lipiec 2009 - 16:46

Hmmm mam podobnie u siebie z M485... szkoda nerwów walczyć z tym...

#56 Przemi06

Świeżak

• Użytkownik
  • 36 postów

Napisano 27 lipiec 2009 - 09:26

Rozumiem że Tobie też te m485 strasznie piszczą ? Ja powiem tak że dopóki nie zacząłem się nimi bawić i nie wylądowały zalane w serwisie chodziły jak brzytwy . . . Więc zapytacie po co się bawiłem ? A no dlatego że tarcza zaczęła stukać o klocki i chciałem temu zaradzić no ale cóż nie podołałem zadaniu :P dziś ostatnia próba zabawy jak nic nie da się zrobić kupie najpierw klocki a jak to nic nie da wymienię tarczę a na koniec jak i tak będzie tak piszczeć sprzedam cały komplet dołożę i kupię jakieś nówki .

#57 creative1989

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 8
  • 1158 postów

Napisano 31 lipiec 2009 - 13:20

Mam mętlik w głowie- co sie lepiej sprawdzi, taki odtłuszczacz BREMTEC czy płyn do mycia silników?

Tam gdzie kończy się XC i kończy się DH... zaczyna się Enduro

#58 BIGAlus

Amator

• Użytkownik
  • Reputacja: 2
  • 63 postów
  • Imię:Alex

Napisano 08 sierpień 2009 - 23:04

Chyba Bremtec...

Czy jest to możliwe, że po zalaniu klocków benzyną ekstrakcyjną (rozpuszczalnikiem ekstrakcyjnym) nie potrafię wyhamować z 30 km/h na przestrzeni 10 metrów?
Mongoose Teocali Elite, a na half-pipe Wigry 2...

#59 pawel1315

Stały bywalec

• Użytkownik
  • 1147 postów

Napisano 09 sierpień 2009 - 01:26

Może tak być, ponieważ benzyna ekstrakcyjna jest jakby tłusta, przez co klocki się ślizgają. Ja po odtłuszczeniu benzyną zahamowałem kilkanaście razy (ale tak porządnie) i wszystko wróciło do normy.

#60 Schwefel

Loża szyderców

• Admin
  • Reputacja: 248
  • 11106 postów
Garaż Rower

Napisano 09 sierpień 2009 - 01:37

Dokładnie benzyna jest tłusta o czym już wielokrotnie na tym forum pisałem. Do czyszczenie klocków to najlepiej nadaje się piekarnik i papier ścierny, choć mocna zalane klocki żywiczne można od razu wywalić do kosza bo bardzo chłoną olej.
Schwefel photoblog

"Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"