Forum rowerowe

• Jesteśmyna

- - - - -

[amortyzator] Rst F1RST AIR RL

176 odpowiedzi w tym temacie

#121 senjiro

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 47
  • 1288 postów

Napisano 05 grudzień 2010 - 09:47

Wyświetl postUżytkownik Matti95 dnia 05 grudzień 2010 - 09:45 napisał

mam jeszcze pytanie w których rocznikach padała blokada?
A padała w jakimś roczniku w ogóle?

Rowery

• admin

#122 marsman

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 21
  • 929 postów

Napisano 05 grudzień 2010 - 13:09

Wyświetl postUżytkownik Kamil515 dnia 04 grudzień 2010 - 20:43 napisał

Jeżeli śmiga na Foxie to wątpię, żeby chciał wrócić do Firsta :D
opinia znajomych sprzedawców przy okazji zapalonych rowerzystów ( preferują raczej AM/FR ) jest taka że Foxa najbardziej zachwalają ci którzy na nim nie jeżdzili...
kiedyś Boplight miał w ofercie rower z jakimś Foxem. jakiś OEMowy bo od normalnego o tej samej nazwie różnił się brakiem jakiejś regulacji czy coś. koledze po ok 150km w takim czymś pojawił się luz...
może kiedyś sam sprawdzę, puki co jakiś czas jeszcze spędzę z RST :(

#123 Kamil515

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 8
  • 382 postów
  • Imię:Kamil

Napisano 05 grudzień 2010 - 13:16

Mi i mojemu koledze blokada padła w roczniku 2009.

EDIT: mam wrażenie, że trafiłem na okropną serię :(

Użytkownik Kamil515 edytował ten post 05 grudzień 2010 - 13:18

#124 senjiro

Stały bywalec

• Użytkownik
  • 1288 postów

Napisano 05 grudzień 2010 - 13:34

Wyświetl postUżytkownik Kamil515 dnia 05 grudzień 2010 - 13:16 napisał

Mi i mojemu koledze blokada padła w roczniku 2009.
EDIT: mam wrażenie, że trafiłem na okropną serię :D

To trochę dziwne bo miałem ten sam rocznik właśnie i jakoś nie miałem problemów z blokadą. A wiadomo jaka była tego przyczyna? W sumie zarówno RST jak i Manitou robi blokadę na całkowicie sztywno, więc jak się zapomni odblokować amora to mogą być potem kredki :(

#125 Kamil515

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 8
  • 382 postów
  • Imię:Kamil

Napisano 05 grudzień 2010 - 13:40

Nie wiem. Raz odesłałem amora. Wymienili mi tłumik na nowy. Zepsuło się drugi raz. Kupiłem Sida.
first nadal leży sobie w domu. Może kiedyś go wyślę.

Użytkownik Kamil515 edytował ten post 05 grudzień 2010 - 13:40

Rowery

• admin

#126 moojmisiu

Maniak

• Validating
  • Reputacja: 22
  • 606 postów

Napisano 12 grudzień 2010 - 20:58

Wyświetl postUżytkownik senjiro dnia 03 grudzień 2010 - 16:06 napisał

Jeździłem na Suntourze i RST First.

Heh, fajnie ujęte ;)
A na jakim Suntourze? I czy na pewno? Ja rozumiem, że velo i tak dalej, ale bez przesady :)
Miałem styczność i F1rst i Epiconem - ten konkretny RST moją wagą był cokolwiek wiotki, poza tym żadnego z tych amortyzatorów nie wyróżniłbym pod kątem pracy, choć oba pracują lepiej do Axla Platinium Air czy Tory 302.

O padających tłumikach było kiedyś na bikeworldzie - przy zablokowanym widelcu potrzebne było mocne uderzenie i voila.
Mam dwa konta, a admin nie chce dać mi bana... Moje multi to wojtasin :P

#127 senjiro

Stały bywalec

• Użytkownik
  • 1288 postów

Napisano 12 grudzień 2010 - 21:20

Wyświetl postUżytkownik moojmisiu dnia 12 grudzień 2010 - 20:58 napisał

A na jakim Suntourze? I czy na pewno?
Sunturze XCP 75 prawie 3 lata, teraz bawi się nim mój ojciec. Wrzucę Ci nawet fotkę bo widzę że coś nie bardzo dajesz wiare.
Dołączona grafika

#128 matizab

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 113 postów
  • Imię:Mateusz

Napisano 15 luty 2011 - 19:20

witam, kupiłem ostatnio firsta air rl za 400zł nowego (allegro ), na stronie velo jest wyprzedaż po 650 zł- nie rozumiem tutaj rad kolegów typu kup sobie rebe albo sid-a, przyglądałem się ceną amortyzatorów z 2 miesiące i jeszcze się nie spotkałem z nową rebą lub sidem za 400 zł tylko zazwyczaj z ceną 3 razy większą.Używana reba to kolo 800zł (amortyzator to jedna z bardziej pracujących części rowerowych wiec zakup używanego wiąże sie z większym ryzykiem).Firsta można porównywać do tory 302, 318 które są w zbliżonej cenie.

#129 funkad

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 2
  • 296 postów

Napisano 23 luty 2011 - 00:29

Mam kumpla który ma FIRST i spisuje się znakomicie, z kolei mam kumpla, który ma RS TORA 318 SOLO AIR, i mu się tak ładnie sprężyna powietrzna rozsypała, no może to kwestia przypadku, kto wie....

#130 Anokhi

Świeżak

• Użytkownik
  • Reputacja: 2
  • 36 postów
  • Imię:Adam
Garaż Rower

Napisano 26 luty 2011 - 13:10

Witam,
Szukałem ostatnio amortyzator pod v-brake a jako medium ściskane - powietrze. Jest dużo promocji na Firsta ale w większości sa to modele pod tarcze (cyklotur ma za niecałe 600zł). W moim stacjonarnym sklepie jedyne co mieli pod tą kategorię to właśnie Firsta wersja bez manetki. Z ceny 749 zeszliśmy na 700 i tu moje pytanie...
Czy za 700 zł warto kupić ten amortyzator? Znalezienie epicona w wersji pod V-brake też łatwe nie jest a dodatkowo do suntoura jakoś straciłem zaufanie (mój xcr to istna padlina).

Jeżdzę XC i ważę 65-70kg

#131 senjiro

Stały bywalec

• Użytkownik
  • 1288 postów

Napisano 26 luty 2011 - 14:56

Moim zdaniem warto bo w tej cenie i o tej wadze pod v`ki bardzo ciężko będzie Ci znaleźć coś sensownego. Mój First pracował całkiem nieźle i w zasadzie zbyłem się go tylko ze względów wagowych. Najlepiej będzie jak poszukasz na forum opinii na jego temat bo amorek ten często się tu przewija :thumbsup:

#132 Kellysbicycles

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 3
  • 276 postów
  • Imię:Krzysztof
Garaż Rower

Napisano 28 luty 2011 - 17:04

Sorry za OT ale chciałem spytać czy ma ktoś porównanie do Reby? Bo jak już to brał bym First'a Platinium (ze względu na wagę), a w tej cenie Rebe już dostanę (1049zł) A Reba jakoś do mojego chłopskiego rozumu bardziej przemawia ;D

#133 afly

Stary wyjadacz

• Użytkownik
  • Reputacja: 117
  • 3078 postów
  • Imię:Sebastian
Garaż Rower

Napisano 28 luty 2011 - 19:20

Velo | Wyprzedaż | Części i akcesoria | RST | First Platinum RST F1RST PLATINUM (D) za 769zł bez manetki blokady.

#134 senjiro

Stały bywalec

• Użytkownik
  • 1288 postów

Napisano 28 luty 2011 - 19:53

Moim zdaniem First i Reba to dwie różne bajki. Przede wszystkim nie ta półka cenowa. Jak widać ceny Firsta niezbyt odbiegają od tej sugerowanej przez dystrybutora, z Rebą jest inaczej. Ciekawy jest ile za nią w Harfie śpiewają. :confused:

#135 Matti95

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 4
  • 310 postów
  • Imię:Mateusz>Matti :)

Napisano 03 marzec 2011 - 15:02

A jak powiecie z porównaniem RST First Platinum vs RS Recon Race Solo Air? Który waszym zdaniem lepszy? który amorek może pochwalić się lepszą pracą? I czy jest to prawda że first łapie luzy?
Pozdrawiam ;)

#136 senjiro

Stały bywalec

• Użytkownik
  • 1288 postów

Napisano 03 marzec 2011 - 16:05

W innym temacie już była na o tym mowa. RST First i First Platinium miały problemy z luzami wynikające z małej wady fabrycznej, która już zlikwidowano. Co do porównania wagowego to Platinium będzie dużo lżejszy niż Recon. Co do pracy trzeba już pytać kogoś kto jeździł na obydwu amortyzatorach, ale moim zdaniem nie powinno być wielkiej różnicy. Prędzej między Rebą, a Firstem na korzyść Reby oczywiście :icon_wink:

#137 Matti95

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 4
  • 310 postów
  • Imię:Mateusz>Matti :)

Napisano 03 marzec 2011 - 19:03

No właśnie ja jestem posiadaczem recona race 2010r. Myślałem nad firstem, ale bałem się tych górnych goleni 30mm, więc zakupiłem recona ;)

#138 senjiro

Stały bywalec

• Użytkownik
  • 1288 postów

Napisano 03 marzec 2011 - 20:45

A czego tu się bać w goleniach 30mm?:mellow:

#139 marsman

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 21
  • 929 postów

Napisano 04 marzec 2011 - 12:03

mialem kiedyś przez krótki czas Skareba Super ( gdzieś tak 2003/04 ). po przesiadce na Firsta ( w międzyczasie marcok ) właśnie Skareb mi się przypomniał. działanie bardzo podobne.
z RS porównania niemam ale w porównaniu z Durinem SL wypada tak se. jednak cena robi swoje.

niedawno Velo wymieniło mi poprzedniego Platinum ( 2009 ) na nowego ( 2010?? inna manetka i troche większa waga samego amora ). powód-luzy. nowy miał niedokręconą śrube pod jedną z goleni.
ale za to śrubka od pokrętełka tłumienia powrotu przykręcona była na klej :)
w poprzednim była wkręcona na sucho a spotkałem się z przypadkiem że gościowi się ona odkręciła i zgubił pokrętełko.

#140 senjiro

Stały bywalec

• Użytkownik
  • 1288 postów

Napisano 04 marzec 2011 - 12:26

Wyświetl postUżytkownik marsman dnia 04 marzec 2011 - 12:03 napisał

niedawno Velo wymieniło mi poprzedniego Platinum ( 2009 ) na nowego ( 2010?? inna manetka i troche większa waga samego amora )
Ta nowa manetka jest naprawdę super w porównaniu do tej jaka była poprzednio (takie plastikowe badziewie). Po pierwsze działa dużo lepiej, a po drugie dużo solidniej zrobiona :thumbsup: