[opony] Continental Mountain King Supersonic
Napisano 20 sierpień 2008 - 21:13
zlapalem do tej pory tylko jednego kapcia - nie licze jazdy przez szklo bo to nie jest adekwatne.
uzywalem roznych opon roznych firm: kevlarow i drutowek, opon zjazdowych i do xc, wazących pol kilo i poltora kilo.
jezdze na cisnieniu rzędu 1.5 atmosfery w obu oponach. trakcja jest świetna, ochrona przed przebiciami równiez. nie mogę tego powiedziec np o nobby nicu 2,4 czy innych oponach schwalbe ktore mialem. mimo swej filigranowej konstrukcji radzi sobie ona przynajmniej tak dobrze jak inne wczesniej uzywane przeze mnie ale o wiele pancerniejsze opony.
zastanawiam sie nad wyborem wersji 2.2 - ale to po prostu dosyc wąska opona....
zeby nie bylo: z continentali uzywalem exprorerów, verticali, gravity, diesli. mk nie oferuje mniej niz tamte przy swietnej masie.
z zakupem jednego kompletu na sezon na pewno jednak trzeba sie liczyc
Rowery
Napisano 26 sierpień 2008 - 09:22
Podstawową zaletą tych jest według mnie trakcja i przyczepność. Na podjazdach nigdy nie zdarzyło mi się prowadzić z powodu braku przyczepności tylnego koła. Opony rewelacyjnie hamują, nie zdarzyło mi się zablokować przedniego koła na zjazdach, o zablokowanie tyłu też trudno (na wszystkich wcześniejszych oponach często blokowałem tył).
Opony rewelacyjnie skręcają, już założenie MK tylko z przodu pozwala bardziej pochylać rower i ciaśniej skręcać. Różnica jest kolosalna.
W błocie opony również dają radę, co prawda czasem się ślizgają podczas zjazdów, ale da się to kontrolować. Bardzo dobre czyszczenie (nie wiem jak w bardzo gęstym błocie - nie jeździłem). Nie dają rady jedynie na mokrych korzeniach, ale tu chyba żadna opona nie da rady.
Co od razu rzuca się w oczy to, jak wiele osób już pisało, słaba trwałość opon. Trudno mi się wypowiedzieć jak szybko się ścierają z powodu stosunkowo małego przebiegu. Jednakże po kilkudziesięciu kilometrach w trudnym terenie w górach klocki opony napędowej są wyraźnie nadwyrężone. Niby nic poważnego ale pokazuje, że masę i własności jezdne okupiono niższą trwałością. Na razie żadnych gum. Jeździłem z ciśnieniem 3,3-3,5.
Napisano 19 wrzesień 2008 - 10:52
Też rozglądam się za jakimiś względnie lekkimi oponami w granicach 500-550g na koło i właśnie te 2 opcje wydają się najrozsądniejsze, czyli Supersonic 26x2.2 (460g) albo RR 26x2.25 (520g). Na Ralphach 2.25 trochę pojeździłem i prawdę mówiąc nie zachwyciły mnie zbytnio (porównywałem bezpośrednio do Albertów 2.25) no ale za to w miarę lekkie są a do tego dostępne w białym kolorze
Conti MK niestety nie miałem okazji przetestować, jeździłem tylko kiedyś na Vaporach (słabe trzymanie) oraz Verticalu 2.3 z przodu (ogromne opory toczenia) więc o oponach tej firmy mam zdanie podobne jak o oponach Kendy (czyli niezbyt dobre) ale może jednak ten model jest wart przetestowania...
Napisano 20 wrzesień 2008 - 10:18
poczekaj chwile
jak tam pokretla w amorach ? krecisz nadal czy juz znalazles odpowiednie ustawiania
Napisano 20 wrzesień 2008 - 23:23
Właśnie zamontowałem Alberty, 2.25 z przodu i 2.10 z tyłu (akurat były pod ręką), ale jak uda mi się dostać to w przyszłości będą śmigały Racing Ralphy 2.25 w kolorze białym
Więc teraz Alberciki będą ujeżdżane, a maxxisy mało śmigane oddam w dobre ręce
Co do amorków to kręcenia w nich nie ma za wiele, raczej najprostsze z dostępnych wersji. Póki co ustawiłem na ok 25% sag-u z przodu i z tyłu i śmigam po okolicznych lasach. Może uda się niedługo gdzieś w góry podskoczyć na weekend, to pobawię się tam nieco z ustawieniami.
Rowery
Napisano 20 wrzesień 2008 - 23:54
To jest test MK - wracamy do tematu
Pozdrówko nawracające
Napisano 22 wrzesień 2008 - 11:20
Niestety w mojej opinii oferują słabą ochronę przeciw przebiciom. O ile w turystycznych wyjazdach nie złapałem ani jednej kichy, to zrekompensowałem statystyki na maratonach. Startowałem na nich w dwóch edycjach w tym roku, i na każdej miałem "przyjemność" zabawy z wymianą dętki - w obu przypadkach po kamienistych zjazdach. Na przyszły sezon rozważam przejście MK na Tubeless, wtedy zdam kolejną relację. Jeśli taki system się sprawdzi, to będą to imo. najlepsze oponki na mokre, górskie warunki.
Napisano 22 wrzesień 2008 - 11:56
Napisano 30 wrzesień 2009 - 13:12
Mimo wszystko uważam, że dla lekkiej (względne pojęcie) osoby, to jest to genialna opona w teren.
Napisano 08 kwiecień 2010 - 22:48
Użytkownik Mentos dnia 22 wrzesień 2008 - 11:56 napisał
Jak się jeździ/jeździło na nowym kole?
Tam gdzie kończy się XC i kończy się DH... zaczyna się Enduro
Napisano 15 maj 2010 - 09:44
Przczytalem caly ten watek i tak mam metlik w glowie..
Mam problem z doborem mocnej i przyczepnej opony na dlugie blotnisto-kamieniste podjazdy i zjazdy..do tego multum patykow , kolein po lesnikach itd.
Jednym slowem typowa opona w gory w trudne warunki a nawet bardzo trudne(jesli spadnie deszcz i teren stanie sie praktycznie malo przejezdny)
Zastanawiam sie nad Mountain Kingami 2.2 na przod i tyl oraz
Rocket Ron 2.25 -komplet
i Nobby Nic 2.25.komplet
Moze Conti Explorer 2.1 ?
Badz Geax Gato 2.1 ?
Moze jakas rotacja pomiedzy tymi oponami?
Pomijam wage (no powiedzmy max ok. 600gram ), ktora opcja bedzie najwytrzymalsza -niezawodna?
Conti MK tylko wersja Protection nie SS,czy bedzie chodz troszke wytrzymalsza?
Tylko teren i to trudny,pomijam opory toczenia po szutrze i asfalcie.
Moja waga to 75kg.
Dzieki za sugestie i ewentualne porady,
Krzysiek
Użytkownik bikerboy edytował ten post 15 maj 2010 - 09:51
Napisano 16 maj 2010 - 06:24
Moje Conti MK 2.2 pierwszą jazdę miały wczoraj. Jest to podstawowa wersja zwijana o masie ok. 580 gram/sztuka - czyli nie żadne Protection lub SSonic. Ciśnienie w granicach 2 barów daje naprawdę wiele możliwości w zakrętach, na luźnych kamieniach, błocie, podjazdach - tych kamienistych i mokrych. Z opon jestem zadowolony choć już pierwsza jazda okraszona była syczeniem tyłu. Przyszczypałem oponę do obręczy przy próbie podjechania pod stromy podjazd dla wózków mam z dziećmi. Straciłem równowagę a koło znalazło się gwałtownie pomiędzy dwoma betonowymi wylewkami podjazdu. Możliwe, że winna była dętka Bontragera, która na rowerowej wadze ma mniej niż 200 gram i ma cieniutkie ścianki. Zmieniłem na cięższą a jak pogoda pozwoli to będę katował mk'i po każdym terenie. Jak dla mnie, jeżdżącego wcześniej na Miśkach Country Trail 1.9 zmiana na lepsze. Polecam.
Napisano 16 maj 2010 - 16:09
sorry za ot
Napisano 14 czerwiec 2010 - 18:13
Proszę, napiszcie - jak Mountain Kingi (2.2) sprawują się z przodu na luźnawej nawierzchni? (zwłaszcza rozjeżdżona glina z piaskiem) Będę jej używał tam, gdzie moja SBE nie daje rady, dość rzadko. Czy dobrze trzyma na zakrętach przy dużych prędkościach? (fajnie byłoby usłyszeć porównanie z High Roller'em)
Użytkownik Brooce edytował ten post 14 czerwiec 2010 - 18:14
Napisano 22 sierpień 2011 - 06:49
Napisano 18 wrzesień 2011 - 11:31
Gdyby tak jezdzić tylko w terenie oponki były by idealne lecz po zrobieniu klkuset km w tym sporej części po drogach asfaltowych stwierdzam iż użycie tylnej opony następuje bardzo szybko , szczególnie środkowej części , trójkąciki bierznika sie zdzierają a co gorsze niektóre odpadają kawałkami :/
Kupując kolejny komplet opon będę miał dylemat czy ponownie kupić MK czy może szukać czegoś u Schwalbe