Forum rowerowe

• Jesteśmyna
Sezon zimowy - narciarstwo, snowboard

- - - - -

[odpowietrzanie]Zestaw do odpowietrzania Avida Juicy 3/5/7-Zrób to sam

191 odpowiedzi w tym temacie

#41 kezcuzj

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 1
  • 206 postów
  • Imię:Janek

Napisano 27 styczeń 2010 - 11:31

Czy można mieszać DOTy? Pytam się, gdyż mam Avidy J5 i nie wiem dokładnie jakim DOTem (4 czy 5.1) są one teraz zalane, a do odpowietrzania chcę użyć 5.1. Czy jak się one wymieszają to może się coś stać, czy lepiej spuścić stary płyn i zalać na nowo nowym?
Boimy się tego, czego nie rozumiemy.

http://www.forumrowe...showtopic=52718

Rowery

• admin

#42 Andrew

Master

• Mod Team
  • Reputacja: 208
  • 2698 postów

Napisano 27 styczeń 2010 - 12:49

Możesz mieszać bez obaw, choć ja bym pokusił się o wylanie całego starego płynu, bo na pewno wchłonął on już trochę wody i ma gorsze parametry.

#43 Timon92

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 16
  • 975 postów

Napisano 30 styczeń 2010 - 10:01

Dołączona grafika

Wiem, że po angielsku nazywa się to "hose barbs" jednak nie wiem jak to będzie po polsku i nie wiem czego właściwie szukać.

Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Podobne ale jeszcze nie to.
Zamienię sprężynę Solo Air na U-turn (Rock Shox Tora)

#44 banditxc

Amator

• Użytkownik
  • 96 postów
  • Imię:Adrian

Napisano 01 luty 2010 - 05:00

Tutaj jest cos podobnego :
Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

tylko gwint jest za duzy. Jutro przejde sie do sklepu wedkarskiego/zoologicznego byc moze uda sie zakupic :-)

#45 Timon92

Stały bywalec

• Użytkownik
  • 975 postów

Napisano 12 luty 2010 - 20:37

Domowy sposób nie działa w połączeniu z Elixirami, przy klamce powstaje nieszczelność bo nakrętki są zbyt szerokie żeby docisnąć prawidłowo uszczelkę. Wytoczyłem specjalne tulejki które są niemal identyczne z Avidowskimi. Oringi 3x1,5 albo 3x2 powinny być dobre. Do zacisku włożyłem oring 2x1, jego zaletą jest to, że można go tam zostawić na stałe i nie trzeba nakrętki na śrubie.

Kupiłem strzykawki z gumowym tłokiem, okazało się że na końcu jest gwint taki sam jak przy Avidowskich. Wiecie skąd skombinować przewód z taką końcówką? Przy zestawie do kroplówki takiego nie miałem ale musi mieć jakieś inne medyczne zastosowanie.

Rowery

• admin

#46 banditxc

Amator

• Użytkownik
  • 96 postów

Napisano 18 luty 2010 - 18:27

W koncu udalo mi sie zrobic wlasny zestaw do odpowietrzania moich formul. Zestaw dziala idealnie bez zadnych wyciekow :-)

Zastosowalem :
* strzykawka 20 ml z gumowym tloczkiem
* barylka shimano - lekko spiłowany gwint
* opaska termokurczliwa
* nakretka
* wezyk
* uszczelka

Dołączona grafika

Użytkownik banditxc edytował ten post 18 luty 2010 - 18:28

#47 michalbike

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 10
  • 494 postów
  • Imię:Michał

Napisano 18 luty 2010 - 20:42

Jestem w trakcie budowania zestawu do odpowietrzania hamulców, brakują mi dwie rzeczy, z czego bez jednej nie zrobię nic. Mianowicie, zjeździłem już pół Poznania po sklepach rowerowych i w żadnym nie mieli na zbyciu śrubek 'baryłkowych'. Za każdym razem proponowali, bym zajrzał w sezonie, bo wtedy na serwis trafiają, stare, zużyte części. No a w sezonie to już na późno, ponieważ hamulce należy odpowietrzyć przed sezonem. No i mam prośbę, pytanie, jako, że mieszkam w dużym mieście, to może znajdzie się osoba, która miałaby na zbyciu dwie sztuki takich śrubek? Za piwko czy inny drobiazg, zawsze można się dogadać :)

PS. W sumie, niekoniecznie musi być to osoba z Poznania, choć tak by było korzystniej, bo uciekają koszty wysyłki. No ale jeśli znajdzie się ktoś uczynny, z nadmiarem, takich gadżetów, to chętnie skorzystam, w końcu wysyłka pocztą, listem, nie należy do ekstremalnych wydatków w porównaniu z oryginalnym zestawem Avid'a :P

#48 redrabbit

Amator

• Użytkownik
  • Reputacja: 5
  • 93 postów

Napisano 18 luty 2010 - 20:55

michalbike chcesz to mogę Ci sklepać taki zestaw z pasującymi końcówkami (nie są to śruby baryłkowe), uszczelniony o-ringami. Jutro postaram się wstawić zdjęcie, żeby wszystko było jasne :). Pzdr!

#49 michalbike

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 10
  • 494 postów
  • Imię:Michał

Napisano 18 luty 2010 - 21:27

Miło z Twojej strony, chętnie zobaczę na fotkach :) Choć brakują mi tylko właśnie te śrubki, bo mam i strzykawki, i wężyki od kroplówki, uszczelki też się znajdą. Hamulce jakie posiadam to Avidy Juicy 7. No ale zaczekajmy do zdjęć :P

#50 redrabbit

Amator

• Użytkownik
  • 93 postów

Napisano 19 luty 2010 - 19:30

Takie zestawy robię.

Dołączona grafika

Z doświadczenia wiem, że klejenie igielitu do tej śrubki baryłkowej nie zdaje egzaminu. Fartem udało mi się raz odpowietrzyć układ. Przy drugim wkręceniu połączenie puściło <_< . Dlatego przesiadłem się na coś trwalszego. Ten zestaw jest aktualnie na allegro, ale nie widzę przeszkód by przygotować Ci drugi. Dla forumowiczów taniej :). Pzdr!

#51 banditxc

Amator

• Użytkownik
  • 96 postów

Napisano 19 luty 2010 - 19:56

Fajne koncowki :-) Nie wiem jakiego uzywales wezyka do poprzedniego zestawu z barylkami ze musiales kleic a i tak nie przynioslo to zamierzonego efektu. Ja w swoim zestawie nic nie kleilem tylko zostal wezyk wcisniety na sile i nie na zewnatrz barylki jak widze ze wiekszosc tak robi tylko do wewnatrz. Dzieki temu uklad jest w 100% szczelny a opaske termokurczliwa zastosowalem tylko ze wzgledu na dluzsza zywotnosc takiego zestawu przy wkrecaniu-wykrecaniu i dziala znakomicie. Odpowietrzalem nim kilka razy , sobie i kolegom i wszystko smiga bez problemu :-)
I patrzac na Twoje strzykawki to zdecydowanie lepiej sprawuja sie z gumowymi tloczkami. Roznica jest wrecz ogromna przy "wyciaganiu" powietrza z ukladu.

#52 redrabbit

Amator

• Użytkownik
  • 93 postów

Napisano 19 luty 2010 - 20:26

Wciskałem tak jak ty do wewnątrz grubszy wężyk niż ten kroplówkowy i dotatkowo smarowałem łączenie klejem. Z zewnątrz śruba baryłkowa ma 4 jakby kliny więc najpierw trzeba by było je zeszlifować by zapewnić szczelne połączenie. Nie wiem jakim cudem Tobie to trzyma, ale mnie tak jak napisałem przetrwało jedno odpowietrzenie. Co do strzykawek, wiem, że z gumowym tłoczkiem są lepsze ale obdzwoniłem 20 aptek w Gdańsku + kilka sklepów medycznych i nie mieli. W niektórych nawet musiałem tłumaczyć co to jest za strzykawka :stupid: więc się w końcu poddałem i kupiłem plastiki stały się chyba teraz standardem. Pzdr!

#53 Timon92

Stały bywalec

• Użytkownik
  • 975 postów

Napisano 20 luty 2010 - 10:49

Ja kupiłem 50ml z gumowym tłokiem. Nigdzie nie znalazłem mniejszych. Produkuje je Polfa.

#54 banditxc

Amator

• Użytkownik
  • 96 postów

Napisano 20 luty 2010 - 16:32

Ja nawet mialem 60 ml ale byly Ogromne wiec troche poszukalem i udalo mi sie zakupic 20 ml :-) . Heh mialem taka sama sytuacje gdy wchodze do apteki i pytam sie czy posiadaja strzykawki z gumowymi tloczkami ? E.. Hmm.. nie mamy nic takiego.. hehe

#55 creative1989

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 8
  • 1158 postów

Napisano 12 marzec 2010 - 21:44

Czy śrubka klamki i zacisku przy odpowietrzaniu w Juicy 3 jest identyczna jak w 5tkach i 7mkach?

Tam gdzie kończy się XC i kończy się DH... zaczyna się Enduro

#56 Rulez

Emeryt

• Użytkownik
  • Reputacja: 170
  • 9773 postów
  • Imię:Paweł

Napisano 12 marzec 2010 - 21:58

Ja nie wiem po co te kombinacje, ja wykręcam dolną śrubkę do odpowietrzania, wciskam króciec strzykawki poluzowuję górną śrubę odpowietrzającą (pod zbiorniczek wciskam kawałek szmaty, żeby płyn nie ubabrał koła) wyciskam Dota ze strzykawki, a kiedy wypłynie górą, zakręcam górną srubkę, następnie wyjmuję strzykawkę i zakręcam dolną śrybkę. :wub:
1 strzykawka + kawałek szmaty, bez wężyków zaciskaczy i innych dupereli.

Użytkownik Rulez edytował ten post 12 marzec 2010 - 22:00

#57 redrabbit

Amator

• Użytkownik
  • 93 postów

Napisano 12 marzec 2010 - 22:40

Wyświetl postUżytkownik creative1989 dnia 12 marzec 2010 - 21:44 napisał

Czy śrubka klamki i zacisku przy odpowietrzaniu w Juicy 3 jest identyczna jak w 5tkach i 7mkach?

Nie do końca. W j3 śrubka przy klamce jest ta sama jak przy zacisku, w j5 & j7 śrubka do odpowietrzania przy klamce jest taka sama jak w j3 ale za to przy zacisku jest już inna (jeśli chodzi o kształt). Gwint wszędzie ten sam.

Rulez, według mnie tym sposobem idealnie ich nie odpowietrzysz, zawsze podciśnienie więcej bąbelków wyciągnie :wub:, ale tak też może wystarczyć, ja tam wolę jeździć ze świadomością, że mam porządnie to zrobione. Na krzywe koło przymknę oko, ale na miękką klamkę nie! :thumbsup:
Pzdr!

Użytkownik redrabbit edytował ten post 12 marzec 2010 - 22:49

#58 gruber69

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 4
  • 193 postów
  • Imię:Tomek

Napisano 12 marzec 2010 - 23:01

Co się tyczy końcówek wkręcanych do klamek...
W Łodzi w sklepie Dynamo dostałem w poprzednim sezonie do swoich tektro za 5 zeta. I to z uszczelka
Fakt, że trzeba było się potargować. W serwisach mają sporo takich rzeczy tylko trzeba trafić na kogoś skłonnego do współpracy.

#59 Rulez

Emeryt

• Użytkownik
  • Reputacja: 170
  • 9773 postów
  • Imię:Paweł

Napisano 12 marzec 2010 - 23:30

Cytat

Rulez, według mnie tym sposobem idealnie ich nie odpowietrzysz, zawsze podciśnienie więcej bąbelków wyciągnie
Dobrze, że to według Ciebie, bo już się bałem ... :D

Użytkownik Rulez edytował ten post 12 marzec 2010 - 23:32

#60 redrabbit

Amator

• Użytkownik
  • 93 postów

Napisano 13 marzec 2010 - 11:40

Wyświetl postUżytkownik Rulez dnia 12 marzec 2010 - 23:30 napisał

Dobrze, że to według Ciebie, bo już się bałem ... ;)

Nie za bardzo wiem co masz na myśli. Tworząc podciśnienie bąbelki powietrza poszerzają się przez co są bardziej "skłonne do wychodzenia". Twoja metoda była by dobra do napełnienia układu płynem, jednak po tej czynności i tak należałoby odpowietrzyć ukł. bo nie pozbywasz się powietrza z zacisku (kanaliki prowadzące do tłoczków), przy założeniu oczywiście, że to powietrze się tam zgromadzi. Wtłaczając płyn nie pomagasz im "uciec", jak jest to możliwe przy naprzemiennym pompowaniu i tworzeniu podciśnienia. Jeszcze jedna sprawa. Załóżmy, że masz bąbel powietrza w przewodzie. Tłoczysz płyn strzykawką i zanim ten bąbel dopłynie do zbiorniczka wyrównawczego, płyn znajdujący się wcześniej na drodze bąbelek-zbiornik zapełni zbiornik i wybije Ci przez korek co będzie oznaczało, że układ masz odpowietrzony? Chyba, że przy odpowietrzaniu wypychasz cały stary płyn zastępując go nowym, ale wtedy musiałbyś wiedzieć ile mieści płynu układ (lub wtłaczasz naddatek), bo chyba po kolorze nie rozpoznasz, czy wybiło już nowy płyn czy jeszcze stary ;) -to jednak również nie odpowietrzy idealnie (może wciąż źle interpretuję Twoją metodę?). Oczywiście trochę tutaj wyolbrzymiam, bo nie sądzę by bąbelek powietrza który utknął w kanaliku zacisku miał znaczny wpływ na działanie układu hamulcowego, może nawet go nie odczujemy, ale proszę Cię nie pisz, że znalazłeś lepszy sposób na odpowietrzanie od producenta :voodoo:, a jeśli delikatnie dajesz mi do zrozumienia, że "myślę inaczej" to proszę abyś poparł to argumentami.
Pzdr!

Użytkownik redrabbit edytował ten post 13 marzec 2010 - 11:45