Napisano 14 czerwiec 2005 - 23:05
Rowery
Napisano 14 czerwiec 2005 - 23:40
majak napisał:
a ja bym powiedział na odwrót - tylną właśnie kupiłbym najlepszą jaką tylko mozna ( i tak zrobie ) dlaczego :arrow: jadąc w nocy samochody cześciej mijają cie właśnie z tyłu a nie z przodu a w nocy niestety nikt nas nie widzi - przednia lampka, przydtana jest głównie na sciezce rowerowej aby jeden drugiego zlokalizował i nie było czołowego, bo droge i tak widzisz przecie - chyba ze smigasz lasem ale wtedy to te lampki są za słabe
na tył mam zamiar kupić taka
http://www.velo.com.pl/cateye/cateye_lampy...teyelamp_17.htm
albo robioną przez GF której w necie nigdzie nie moge znaleźć - wg katalogu skiteam widocznosc 1600m
taka jak ta treka tylko jest biała i jest na tył
LINK
w ski-team sa po 99zl - minus moje5%
Ja jestem biedny, żeby kupować tanio." John Davison Rockefeller
Napisano 15 czerwiec 2005 - 18:56
Napisano 15 czerwiec 2005 - 19:33
polecam wszystkim- niedługo wklepie testa ale najpierw musze dorwać ojca bo zakosił cyfrówke :x
Napisano 16 czerwiec 2005 - 07:50
miesiac chyba szukalem. troche przeplacilem (190 pln) ale trudno, nie widzialem tego w zadnym innym sklepie.
ps: lookas chce zobaczyc te czerwona masakre
Rowery
Napisano 16 czerwiec 2005 - 14:59
yak napisał:
Napisano 16 czerwiec 2005 - 23:59
Napisano 17 czerwiec 2005 - 07:38
żaroweczka halogenowa + dobrze naładowane akumulatory = oświetlona droga
(a nie tylko oswietlony rower)
HL270 / 2XR20aku cateye
prawda -duża krowa a R20 nie lekkie
lecz w nocy blachosmrody (kto ta nazwe wymyslił) migaja bym długie wyłaczył
kieruje ja wtedy do ziemi
pozdro nocnym jeźdźcom
Napisano 17 czerwiec 2005 - 10:40
DuzyMarek napisał:
Jak mówiłem, z aku u mnie nie ma problemów a ładowarka ładuje 3-4h komplet 4 aku. A to że pięć aku wchodzi, no cóż, będę musiał doładować dodatkowo 2. Jednak co do "problemu" ładowania to nie jest to aż taki kłopotliwy proces. Po tym jak yak'u tak bardzo się rozczarował (w końcu wydał sporo kasy) to jeśli kiedykolwiek miałem jakieś wątpliwości, halogen-dioda, teraz już nie mam. Pewnie jakbym miał więcej funduszy to na kierownicę założyłbym jakąś "elektrownie".
Lookas 46 napisał:
majak napisał:
a ja bym powiedział na odwrót - tylną właśnie kupiłbym najlepszą jaką tylko mozna
Całe szczęście drogi traktuję jak odcinki dojazdowe na ośki :twisted: Jeśli jednak miałbym po drogach wieczorami jeździć więcej pewnie zrobiłbym tak jak radzisz.
#50 Gość_dominikk_*
Napisano 11 lipiec 2005 - 19:38
Mój model, ma jeszcze wejście na ładowarke, ale jej nie kupiłem. Aha wchodzi do niej 5 AA.
#51 Gość_dominikk_*
Napisano 11 lipiec 2005 - 19:49
Nie jestem pewien czy to jest wejście na ładowarkę czy dynamo.
Napisano 07 listopad 2005 - 19:43
Napisano 07 listopad 2005 - 20:29
Gość napisał:
Działa gdzieś 4-5h na maksymalnej jasności, później zaczyna gasnąć. Ale są to moje osobiste odczucia, według mnie wszystko zależy od baterii/akumulatorów. Ja testowałem na niej 5 komplety aku i 4 komplety baterii. Z mojego testu wynika, że najdłużej pociągnie na Duracell plus, a wsród akumulatorów najlepiej wypadły Energizer 2500 mAh.
"Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"
Napisano 07 listopad 2005 - 20:54
Schwefel, dzięki za odp...
Napisano 11 listopad 2005 - 01:13
"Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"
Napisano 11 listopad 2005 - 01:40
A tak pozatym, ave Metka \m/
#58 Gość_Lightning_*
Napisano 12 listopad 2005 - 18:33
Od kiedy w lesie jadąc na włączonym światełku oberwałem gałęzią w twarz nie używam juz lampek bateryjnych...
Przerobiłem moją starą i zepsutą (czytaj przy zjeżdzaniu z krawężnika upadła na asfalt, otworzyła się i centralnie zablokowanym od hamulca przednim kołem przejechałem między połówkami - po bebechach) na mocowanie dla 2-ch żarowek - MR11(mały reflektor halogenowy stosowana np na wystawach sklepowych 35mm) i MR16(większy brat - 50mm).Wsadziłem też do niej 4 diody "białe"(niebieskawe), bo zżerają naprawde mało prądu, są super widoczne, lecz mają wade - tragicznie oświetlają. Oczywiście zasilanie mojej nowej lampki z akumulatora - 7ah 2,5kg, bo idealnie (co do mm) wchodzi w ramę mojego rowerka. Zapewne po napisaniu masy połowa z Was dostała zawału, lub ewentualnie zemdlała, ale ja mój rower używam przede wszystkim jako środek transportu i potrzebowałem jakiegoś napawde jasnego światła. Aktualnie mam tam włożone 10W 30* MR11 i 20W 60* MR16 (ale zmienie na węższą, bo świeci aż za szeroko). Lampka ta ma 2 wady - Pierwszą to na pewno znacie (choć wcale aż tak mnie to nie spowalnia, bardziej przy hamowaniu przednim łatwiej mi unosi tylne koło), zaś 2-ga to taka, że nie można używać 20w na ciemnej ulicy, bo kierowcy migają, badź wogóle świeca długimi
Dodam tylko, ze koszt takiej lampki to troszkę ponad 50 zł (wliczając koszty przesyłki, bo za cenę akumlatora kupionego w sklepie Wawie byłem w stanie złożyć całą lampkę z częsci z netu). Oczywiście trzeba jeszcze mieć czym łądowac akumuator - ja ładowarkę miałem za friko (od jakiegos starego urządzenia), zas prostownik samochodowy jest za mocny. Jak ktoś zainteresowany, to pokaże fotki
Napisano 12 listopad 2005 - 18:57
Dawaj te fotki
A tak pozatym, ave Metka \m/
#60 Gość_Lightning_*
Napisano 12 listopad 2005 - 23:01
żarówy z oprawkami - chyba 6zł
przełącznik - wykosztowałem się 3 złote..
kabel jak to kabel znalazł się w domu, tak samo 2 minijacki z radia - zabytku na gniazda i samolotowe słuchawki (dwujackowe) jako wtyczka.
4 diody miałem w domu, bo chciałem podświetlić wodę w kompie, ale wyglądało to conajmniej kiczowato.
Chwilowo nie ma żadnego opakowania na akumulator, które zrobie z jakiegoś wytrzymałego materiału (by go nie zabłocić tak, jak to dziś zrobiłęm), tymczasowo trzyma się w ramie przy użyciu kawałka złożonej gazety
A zdjęcia? Zrobiłem trochę pare dni temu, ale w składziku i kiepsko wyszły, jednak dam jakieś.
Dam je w kolejnym poście (by mi się ten post nie skasował przez przypadek)