Forum rowerowe

• Jesteśmyna

- - - - -

[opony] Kenda Karma 2.0

247 odpowiedzi w tym temacie

#221 marsman

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 21
  • 929 postów

Napisano 01 listopad 2011 - 12:45

Karmy mają szerokość taką jak podaje producent więc 2' będzie dość szeroką oponą. Charybdis 2' to realnie ok 1,8'...

Rowery

• admin

#222 adii22

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 79
  • 1035 postów
  • Imię:Adrian
Garaż Rower

Napisano 06 styczeń 2012 - 11:48

Mój problem tyczy się w sumie także i tych opon, dlatego piszę tutaj :)
Mianowicie, z tyłu mi się kończy Kenda Karma, troszkę przeżyła, jest zszyta w jednym miejscu, podklejona, zjechany bieżnik prawie. Powiedzmy jeszcze z tysiąc kilometrów by może zrobiła, ale nie trzyma już jakbym sobie tego życzył, po prostu idzie w odstawkę i będzie na zapas, do drugiego rowerka, czy też gdziekolwiek. Generalnie z Karm jestem zadowolony, biorąc pod uwagę ich cenę. Nie są to najszybsze opony (powiedzmy 4/5), nie jestem też zadowolony z trzymania bocznego na błocie i... asfalcie, ale w innych przypadkach jest powiedzmy na 3,5/5. Potrzebuję opony na tył, albo.. przód, powiedzmy +-50zł, waga nie więcej niż 600g realnie (czyli katalogowe do 550g +-20g). Dobrze by było, jakby to była szybka oponka, wtedy może być ciut cięższa. Szerokość myslę że 2,0" wystarczy.
I teraz tak, mam do wyboru (na miejscu) Geax Aka, Conti Race King, jakieś podstawowe Kendy, Authory, Conti Speed King... No i przez internet Kendę Karmę.
Szukam jednej opony, ale doradźcie jakbyście postąpili:
- bądź co bądź, karma ma lepsze trzymanie boczne niż RK, więc na tył RK a na przodzie karma zostaje
- AKA wygląda na szybką, ale wagowo nie wyrywa siodełek ze sztyc, karma z przodu + AKA na tył
- Speed King.. tak jak wyżej.
- Nowa Karma na przód, a tę, co mam teraz z przodu wysłać na tył.
Oczywiście inne opony i propozycję wchodzą w grę :)
Gdzie będzie używane? Myślę, że określenie XC wystarczy, czasami góry, ale to z głową, na ile sprzęt i umiejętności pozwoją. Moja waga w granicach 65kg. Nie powiem, skłaniam się ku RK ze względu na trwałość, ale wagowo.. hmm, drucianka mnie nie rajcuje pod tym względem, ale to szybka zaś opona. Z drugiej zaś strony Karmy żółwiami nie są, ale ciągnie do czegoś innego, co może się okazać lepsze :)

A jako, że to dział związany z testami, napisze swoje odczucia po paru tysiącach kilometrów na Karmach (hmhmhm, 4 tysiące? bliżej 5k? nie wiem dokładnie :) ). Wersja Karm to 2.0" zwijanki.
Więc tak, na przodzie nie są najgorsze, nie są to szybkie opony, ale bardzo przewidywalne i przy odrobinie techniki możemy wykorzystać ich świetną przyczepność na szutrowych podjazdach czy korzenistych sekwencjach przy wspinaniu się :)
Z tyłu.. tutaj dużo od ciśnienia zależy, dużo bardziej niż z przodu. O ile przednie zachowują się w zasadzie podobnie przy niskim jak i wysokim ciśnieniu, to tylna na niskim uprawia sport inny niż my - łapie węże :) Choć tutaj może winę ponosić moja obręcz, dość wąska - Mach1EXE. Im niższe ciśnienie, tym większy czołg się robi, klei się do podłoża, ale wbrew pozorom pomaga tylko na mokrym, na sucho lepszą przyczepność mają.. na wysokim ciśnieniu. W górach się przekonałem o tym, gdzie było sporo sypkich podjazdów, Karma się tam czuła jak u siebie. Tył nie zrywał przyczepności (pewnie, jak się mocno depło, to kolega za mną mógł wyciągać sobie z oczy żwir :D, ale normalnie wspinając się nic złego się nie działo ) , na kamieniach czuła się świetnie, ale przy wyższych prędkościach na ściółce, liściach panikuje i nie lubi się składać - nie zapycha się, ale ślizga. A jeśli byłoby mokro... ło panie, wolę nie mówić. Wszyscy na błoto narzekają na tych oponach. Owszem, ale są bardzo przewidywalne nawet w błocku.
Moja ocena? 3,5/5, biorąc pod uwagę cenę/wagę/jakość 4.5/5 :)

Polecam :thanks:

Użytkownik adii22 edytował ten post 06 styczeń 2012 - 11:49

Kross Level A2 + Mod + Fox

#223 Crazyk

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 22
  • 896 postów

Napisano 06 styczeń 2012 - 11:55

Jak dla mnie Karma to opona o słabym trzymaniu bocznym, typowo na tył, więc lepiej się jeszcze zastanów nad tym wsadzaniem jej na przód.. :P

#224 adii22

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 79
  • 1035 postów
  • Imię:Adrian
Garaż Rower

Napisano 06 styczeń 2012 - 12:06

Wiesz co, RK ma jeszcze mniejsze trzymanie na tył :) Chyba że iść jeszcze inaczej, i na przód wjechać z Panaracer Fire XC, tyle, że to klocek... ale wówczas może zrobić Ghetto w rowerku... ?
Kross Level A2 + Mod + Fox

#225 afly

Stary wyjadacz

• Użytkownik
  • Reputacja: 117
  • 3078 postów
  • Imię:Sebastian
Garaż Rower

Napisano 06 styczeń 2012 - 16:22

Osobiście myśle teraz o rozwiązaniu dla siebie przód: Schwalbe Nobby Nic, a tył: Kenda Karma. Mam dwie karmy, i wagę ~85kg, trzymanie przedniej opony przy ciśnieniu 2,5bar`a jest dla mnie fatalne...

Rowery

• admin

#226 Franio

Master

• Mod Team
  • Reputacja: 66
  • 1678 postów
  • Imię:Sebastian

Napisano 06 styczeń 2012 - 18:08

Panowie, mam 2x Kendy Karmy po ok. 3 tysiącach km i 2x nowe Schwalbe Racing Ralphy Evo. Co radzicie? Dać RaRa na przód, a drugiego sprzedać i kupić np. Saguaro na tył? A może po prostu RaRa na przód, a Karma na tył? Pytam, bo jak założę Ralphy, to już ich nie sprzedam jako nieużywane.

#227 Patryke

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 23
  • 790 postów
  • Imię:Patryk

Napisano 08 styczeń 2012 - 21:47

Wyświetl postUżytkownik adii22 dnia 06 styczeń 2012 - 12:06 napisał

Wiesz co, RK ma jeszcze mniejsze trzymanie na tył :) Chyba że iść jeszcze inaczej, i na przód wjechać z Panaracer Fire XC, tyle, że to klocek... ale wówczas może zrobić Ghetto w rowerku... ?
Właśnie jestem sezon po przesiadce z Karm na kevlarze na Conti RK SS 2.2 i powiem szczerze to masakrycznej różnicy nie odczułem. Nawet się zdziwiłem jak ładnie trzymają RK, wiadomo szału nie ma co się spodziewać - po prostu trzeba znać jej granice, ale ogólnie RK naprawdę dają radę. Według mnie są szybsze od Karm mimo znacznie większego balona i bardzo ładnie się prowadzą w suchych, lekko mokrych warunkach.
Dołączona grafika

#228 Andrew

Master

• Mod Team
  • Reputacja: 234
  • 2988 postów

Napisano 08 styczeń 2012 - 23:01

Geax AKA - opona fatalna. Bardzo niepewna, w ogóle nie trzyma, nawet na asfalcie. Błyskawicznie się ściera. Po 250km starłem 20% bieżnika.

Na mokrym asfalcie/chodniku jestem w stanie mielić kołem przy przełożeniu 32x16. Użycie hamulca w zakręcie kończy się pięknym wirażem i glebą.

W terenie nie radzi sobie w ogóle. Błyskawicznie zapycha się czymkolwiek, co czyni z niej slicka.

#229 rezos

Amator

• Użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 60 postów

Napisano 22 styczeń 2012 - 22:07

Karma to dobra opona na tył, na przód niekoniecznie chociaż w rozmiarze 2.2 wygląda już lepiej. Kumpel jeździł mając z przodu 2.2 i był zadowolony. Ma ona znacznie większe klocki.

#230 Luk33

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 3
  • 137 postów

Napisano 14 marzec 2012 - 16:45

Nigdzie w necie nie znalazłem zdjęcia przedstawiającego kende karme 2.0 i 2.2 na jednym zdjęciu (możliwe, że źle szukałem).
Dzisiaj do mnie oponki dotarły, więc wklejam.
http://c.wrzuta.pl/w...karma_2.0_i_2.2

#231 jaraczz

Świeżak

• Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 29 marzec 2012 - 22:12

Hej jestem świeży w temacei i niedługo skonczy mi sie tylnia oponka. Szukam jakiej oponki i właśnie ta Karma jakoś wpadła mi w oko.
Polecacie czy proponujecie kupić coś innego ??

#232 premier2

Master

• Mod Team
  • Reputacja: 45
  • 2060 postów
  • Imię:Przemek
Garaż Rower

Napisano 29 marzec 2012 - 23:29

proponuję przeczytać ten wątek od początku i sprecyzować pytanie. Skąd mamy wiedzieć, gdzie, ile i jak jeździsz i jaką kwota na zakup dysponujesz? Chyba, że kupujesz tylko ze względów wizualnych...

#233 jaraczz

Świeżak

• Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 30 marzec 2012 - 21:33

Właśnie tak czytam i czytam i nie mogę dojść do dobrego wniosku kasa na opone to tak max 100 zł.
Jeżdze głównie po ubitym terenie jak i asfalcie jak naraize żadko kiedy jeźdze po jakims ekstremalnym terenie czy lesie.
głownie to trasy asfaltowe czasmi jakieś rozdroża czy zwir itp

#234 Crazyk

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 22
  • 896 postów

Napisano 30 marzec 2012 - 21:38

To Karma powinna dać radę, trzymanie boczne nie powala, ale idzie się przyzwyczaić :P

#235 Rangerover

Świeżak

• Użytkownik
  • Reputacja: 9
  • 23 postów

Napisano 31 marzec 2012 - 07:54

Użytkownik jaraczz dnia 30 marzec 2012 - 21:33 napisał

Właśnie tak czytam i czytam i nie mogę dojść do dobrego wniosku kasa na opone to tak max 100 zł. Jeżdze głównie po ubitym terenie jak i asfalcie jak naraize żadko kiedy jeźdze po jakims ekstremalnym terenie czy lesie. głownie to trasy asfaltowe czasmi jakieś rozdroża czy zwir itp

Te opony są do tego właśnie stworzone, idealne na suche warunki i lekki teren. Lepszych w tej cenie nie dostaniesz.

#236 alkor

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 6
  • 222 postów
  • Imię:Joanna

Napisano 31 marzec 2012 - 09:08

A ja tak sobie dopiszę- to pierwsza opona, w którą udało mi się coś wbić;] patyk mianowicie.

#237 aristo111990

Świeżak

• Nowy użytkownik
  • 1 postów
  • Imię:Pawel Piotr
Garaż Rower

Napisano 03 kwiecień 2012 - 10:22

witam,

Karmy 2.2 juz czekaja na mniej.
Zalezalo mi na kevlarze, chcialem Kharismy Front+Rear, ale w 2.1rozmiarze dostepne sa tylko bezdetkowe, wiec pozostalem przy Karmie.

Zobaczymy w najblizszm czasie jak beda sie spisywac.
Z moich obecnych Nobby Nic 2.25; opona tylna:Schwalbe Racing Ralph 2.25jestem srednio zadowolony. Na szybkich zjadzach szutrowych mam strach w oczach, opona strasznie wynosi na zewnatrz, co przy rozmiarze 2.25 jest co najmniej dziwne.
Wkrotce podziele sie wrazeniami :)

#238 Luk33

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 3
  • 137 postów

Napisano 06 kwiecień 2012 - 11:20

Ja właśnie ujeżdżam karme 2.0 tył i 2.2 przód. Wymieniłem z przodu na 2.2, bo 2.0 często nie dawała rady przy moich średnich umiejętnościach. Niestety 2.2 kompletnie nie zdała egzaminu. Fakt trzyma bardzo dobrze, przez piach idzie jak burza, ale opory toczenia są nie do przyjęcia - jedzie się tragicznie. W górach pewnie bym nie narzekał, ale na płaskim, ubitym to jest jakieś nieporozumienie. Muszę koniecznie zmienić na coś innego. Co mi pozostaje do 100zł kevlar? Nobby Nic?

#239 marsman

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 21
  • 929 postów

Napisano 06 kwiecień 2012 - 12:26

na płaskie ubite Karma/Nobby Nic?? aleś wymyślil :woot:
http://allegro.pl/ru...2212802167.html

#240 Arkowiec1929

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 1
  • 134 postów
  • Imię:Łukasz
Garaż Rower

Napisano 06 kwiecień 2012 - 16:06

Moja Kenda Karma z tyłu pójdzie zaraz do kosza i tak sobie pomyślałem , że może teraz czas wybrać coś innego.
sporo kapci złapałem ,słabo trzymaly na podjazdach. Jechałem na kumpla race king'ach 2.2 Supersonic i było extra.
Myślicie , że zostać przy karmie czy przejść na zwykłego zwijanego race king'a 2.2 ?
Dołączona grafika