Forum rowerowe

• Jesteśmyna

* * * * * 3 głosy

[smarowanie] Zalety i wady olejów do łańcucha

532 odpowiedzi w tym temacie

#521 Crazyk

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 22
  • 896 postów

Napisano 14 maj 2012 - 18:30

ILC - takie rzeczy tylko w erze :) Sam musisz zdecydować na czym Ci najbardziej zależy i wybrać. Ja jeżdżę głównie po suchym i chce jak najmniej zaglądać do napędu dlatego używam czerwonego FL. Napęd ostatnio czyszczę rzadko tylko dolewam odrobinę smaru jak jest sucho. Napęd jest mimo wszystko o dziwo dość czysty przy takim użytkowaniu. Tylko działa głośniej, ale nie przeszkadza mi to ;)

Rowery

• admin

#522 ishi

Amator

• Użytkownik
  • Reputacja: 2
  • 55 postów
Garaż Rower

Napisano 14 maj 2012 - 20:29

Ja korzystam z Finish Line Ceramic Wax (suchy) i jak narazie daje rade. W ostatni weekend latałem w deszczu i raz nasmarowany łańcuch elegancko zniósł hasanie po lesie. Napewno go więcej idzie niż mokrego, bo nie bawię sie z kropelkowniem na każde ogniwo, tylko krece łańcuchcem i leje na niego olej. Syfu za to bardzo mało zbiera i łatwo się myje karcherem.

PS. Na serio kasety sie nie smaruje ? :) ja tam zawsze cos na nią chlupnę

Użytkownik ishi edytował ten post 14 maj 2012 - 20:30

#523 Publius

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 7
  • 451 postów
  • Imię:Karol
Garaż Rower

Napisano 16 maj 2012 - 10:57

A co by miał dać ten smar na kasecie?

#524 ishi

Amator

• Użytkownik
  • 55 postów
Garaż Rower

Napisano 16 maj 2012 - 17:41

tak logicznie smarowanie na styku kaseta-łańcuch ?

#525 mklos1

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 74
  • 1088 postów
Garaż Rower

Napisano 16 maj 2012 - 19:52

Logiczne by było, gdyby łańcuch i kaseta były układem szczelnym. Niestety tak nie jest. Kaseta ma bezpośredni dostęp do wszelkiego rodzaju brudu, dlatego łańcuch i kaseta powinny być suche.

Rowery

• admin

#526 Pavvell

Świeżak

• Użytkownik
  • 38 postów
  • Imię:Paweł

Napisano 18 maj 2012 - 21:28

Po czym poznajecie że smar "daje radę"? Co jest sygnałem do kolejnego smarowania? Skrzypienie?

#527 tommiyacht

Amator

• Użytkownik
  • 68 postów
  • Imię:Tomasz

Napisano 22 maj 2012 - 09:02

wyprowadzcie mnie z bledu bo cos mi nie pasuje. Kupiel Rohloffa w tej buteleczce. i teraz tak, zszejkuje lancuch w benzynie ekstrakcyjnej, po takim zabieg lancuch nalezy powiesic i poczekac az benzynka wyparuje i lancuch bedzie suchusienki. I uwaga, potem odrazu trzeba lancuch nasmarowac aby nie zamienil sie we wszystkie kolory teczy, w porywach niepordzewial itd. i tu mam maly szkopul bo zeby tak sie nie stalo to lancuch trzeba nasmarowac caly, a czytam tu ze rohloffa naklada sie pojedynczo na kazde ogniwo tylko na czesci robocze, po kropelce. No to jak tak zrobie to owszem - lancuch w "srodku" bedzie cacy ale na zewnatrz mi go szlag trafi. to co robic ?

#528 carusec

Świeżak

• Użytkownik
  • 31 postów
  • Imię:carusec
Garaż Rower

Napisano 22 maj 2012 - 16:18

Przeginasz, łańcuch po benzynie wyschnie "w oczach", nasmarujesz po ogniwach, odczekasz 2 godziny i wytrzesz z nadmiaru.
Wycierając "niechcący" smarujesz również inne części, na tyle, że w żaden sposób nie zardzewieje.
Niestety łańcuchy od HG53 w dół są wrażliwe na rdzę i czekanie ze smarowaniem pojeździe w deszczu do następnego dnia z reguły kończy się rdzawymi plamkami na bocznych częściach łańcucha. "Na to się jeździ" jak mawia mój znajomy mechanik.
Pozdrawiam

Użytkownik premier2 edytował ten post 22 maj 2012 - 22:54
regulamin, pkt 2i - Nie cytujemy w całości ostatniego posta przy odpowiadaniu w temacie!

#529 Publius

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 7
  • 451 postów
  • Imię:Karol
Garaż Rower

Napisano 22 maj 2012 - 17:55

Posmarujesz, pojeździsz i plamki same zejdą ;]

#530 carusec

Świeżak

• Użytkownik
  • 31 postów
  • Imię:carusec
Garaż Rower

Napisano 23 maj 2012 - 11:04

Wyświetl postUżytkownik Publius dnia 22 maj 2012 - 17:55 napisał

Posmarujesz, pojeździsz i plamki same zejdą ;]

Już nie zejdą

#531 Tomciaz

Świeżak

• Użytkownik
  • Reputacja: 1
  • 35 postów
Garaż Rower

Napisano 23 maj 2012 - 14:45

Wyświetl postUżytkownik carusec dnia 23 maj 2012 - 11:04 napisał

Już nie zejdą

Jak nie zejdą, jak nie zejdą? Bosha odpali i wszystkie zejdą plamki, sworznie, rolki... :thumbsup:. Osobiście początkowo używałem smaru silikonowego. Szczerze odradzam, zbiera brud jak wariat. Po wypłukaniu w ekstrakcyjnej łańcuch dostał luzów i znacznie się wyciągnął. Zmieniłem jednak specyfik na Brunoxa i wszystko buczy.

Użytkownik Tomciaz edytował ten post 23 maj 2012 - 14:45

#532 akmk

Świeżak

• Nowy użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 10 postów
  • Imię:Artur

Napisano 23 maj 2012 - 15:00

Ja od zawsze używam do łańcucha oleju samochodowego do skrzyni biegów i w moim góralu łańcuch pracuje wyśmienicie nadal po około 12 tyś km i teraz tego samego używam w swoim miejskim rowerku a do łożysk w rowerze oraz do torpedo stosuje też samochodowy do łożysk marki texaco i też nic się nie dzieje od lat.

#533 pw524

Świeżak

• Użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 13 postów

Napisano wczoraj, 19:55

Ja jeszcze wtracę swoje do tematu. Olej Catenera Fluid FT2, jest to wyrób do łańcucha schodów ruchomych. Nie powiem na ile starcza bo ja profilaktycznie co 2-3 jazdy myję i oliwię ale powiem tak.... Lubię jak napęd jest bezgłośny czyli nie wydaje żadnych dzwięków, używając zielonego finischa zaczynałem słyszeć terkotanie łańcucha na blacie po około 60-70km tutaj po około 130 km (tyle najwięcej zrobiłem między czyszczeniami) dalej nic nie słychać.
Mimo że to dość lepki olej brud łapie mniej więcej tak jak zielony finisch. Wadą jest to że trzeba się naprawdę napracować żeby łańcuch był suchy na zewnątrz ponieważ mimo że ten olej jest w miarę rzadki to w zachowaniu przypomina "gluta", strasznie się ciągnie.
Jest zrobiony tak żeby wytrzymać długie przebiegi ( 20-24 godziny pracy na dobę i serwis średnio co 30 dni) i masę brudu z butów (łańcuch chodzi pod stopniami na których się stoi).
Olej podobno kosztuje u dystrybutora (olej firmy KLUBER) 400-500zł za 5L.