[Policja] mandat za słuchanie mp3 - Forum Rowerowe - Największe w Polsce. Rowery, sprzęt, akcesoria i testy rowerowe.

Skocz do zawartości

• (3 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3

[Policja] mandat za słuchanie mp3 Oceń temat: -----

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   gofator 

• Świeżak
  • Ikona
  • Wyświetl blog
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 32
  • Rejestracja 18-maj 07
  • Rower:kelly's viper sf
  • Reputacja: 0 Neutralna

Napisano 24 maj 2007 - 20:52

czy dostaliście kiedyś mandat od policji za słuchanie mp3 podczas jazdy na biku. a moze podczas jazdy i rozmowy przez fona... osobiście się z takim czymś nie spotkałem zazwyczaj widząc stróżów prawa ściągałm słuchawki... za dużo nie zarabiam wiec mi szkoda na mandaty... a czy są jakieś punkty karne :PP <lol> dla rowerzystów??
0

#0 Rowerowo

• Grupa Specjalna
  • Reputacja: 0

Napisano --

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Lookas 46 

• PREZES
  • Ikona
  • Wyświetl blog
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Root Admin
  • Postów 7214
  • Rejestracja 28-czerwiec 04
  • Rower:KTM
  • Imię:Łukasz
  • Reputacja: +34 Doskonała

Napisano 24 maj 2007 - 20:53

Mandat za słuchanie mp3 na rowerze ... Żartujesz czy pytasz poważnie ?
"Tylko bogatych stać na kupowanie tandety, bo mogą ją kupować w nieskończoność;
Ja jestem biedny, żeby kupować tanio." John Davison Rockefeller
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   amoniak 

• Master
  • Ikona
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Mod Team
  • Postów 2539
  • Rejestracja 24-listopad 04
  • Rower:trzy maszynki są :)
  • Imię:Marek
  • Reputacja: +14 Dobra

Napisano 24 maj 2007 - 20:54

Głośne słuchnie MP3 podczas rowerowania tudzież głośne słuchanię radio w samochodzie
POWINNO BYĆ karane surowym mandatem
strzelać do lewaków
"Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa."
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Blue 

• Stary wyjadacz
  • Ikona
  • Wyświetl blog
  • Grupa Elita
  • Postów 3659
  • Rejestracja 04-sierpień 04
  • Rower:MTB-Nox/Szosa-Żółta

Napisano 24 maj 2007 - 21:15

Jest tak- jezeli nie bedą do ciebie dochodziły odgłosy z zewnatrz to mozesz miec problem. Slyszalem o sytuacji, jak podjechali i krzykneli do delkwenta, ten zjechał i się zatrzymał, stwierdzili że jakby nie zareagował to by dostał mandat. Ale ile w tym prawdy to nie wiem :D.
Dołączona grafika
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Niedźwiedź 

• Maniak
  • Ikona
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 662
  • Rejestracja 14-kwiecień 06
  • Rower:AuthorKineticCustom
  • Imię:Piotrek
  • Reputacja: +4 Neutralna

Napisano 24 maj 2007 - 21:16

Punktów karnych nie ma na pewno, przecież nie ma dokumentu, który mogliby Ci zabrac za punkty karne.

A co do mp3 to powinny być mandaty. Możesz nie usłyszeć trąbiącego na Ciebie kierowcy czy nadjeżdżającej karetki. Poza tym dużo bezpieczniej jest słyszeć czy coś nadjeżdża za plecami.
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Rulez 

• Emeryt
  • Ikona
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 7628
  • Rejestracja 24-kwiecień 06
  • Rower:Stumpjumper
  • Imię:Paweł
  • Reputacja: +66 Doskonała

Napisano 24 maj 2007 - 21:21

He, He , dokumentu może nie ma , ale Sąd może wydać zakaz prowadzenia rowerów - proste ???
0

#0 Rowerowo

• Grupa Specjalna
  • Reputacja: 0

Napisano --

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Sintesi 

• Stały bywalec
  • Ikona
  • Wyświetl blog
  • Grupa Nowy użytkownik
  • Postów 1163
  • Rejestracja 11-listopad 06
  • Rower:Nail Trail

Napisano 24 maj 2007 - 21:29

gdybys przez glupote/przypadek wylegitymowal sie prawem jazdy to bys sie z nim pozegnal.
czytalem o pijanym jadacym na rowerze na jakiejs wsi. zatrzymala go policja, a on pokazal im prawo jazdy z wiekszoscia uprawnien. gosc pracowal jako kierowca naczepy cysterny do przewozu materialow niebezpiecznych. nie wiem jak dalej potoczyly sie jego losy, ale pewnie stracil prace.
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Troll 

• Świeżak
  • Ikona
  • Wyświetl blog
  • Grupa Nowy użytkownik
  • Postów 29
  • Rejestracja 07-maj 07
  • Rower:Schwinn Moab Elite

Napisano 24 maj 2007 - 21:32

Prawo nie zabrania "wtykania" sobie do uszu różnych rzeczy :P Patrz zestawy słuchawkowe w samochodzie do rozmawiania przez komórkę.
Jest tak jak napisał Blue, muszą docierać odgłosy z zewnątrz i tyle.

Wczoraj podjechałem ze słuchawami "na uszach" do 2 policjantów żeby spytać o drogę, grzecznie mi wyjaśnili a ja śmignąłem dalej :)
I nawet krocząc jasną doliną dobra się nie ulęknę...

My bike:
http://img244.images...schwinn1pw0.jpg
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   MarcinGoluch 

• Master
  • Ikona
  • Grupa Mod Team
  • Postów 1988
  • Rejestracja 02-luty 06
  • Rower:IbisMojo BLUE SET :)
  • Reputacja: +7 Neutralna

Napisano 24 maj 2007 - 21:35

Nie trzeba wcale wylegitymowac sie prawkiem zeby je stracic. Wystarczy ze policja sprawdzi w wydziale komunikacji i otrzymamy kwit zeby sie wstawic z prawkiem.
A wyobrazasz sobie zeprzejezdzasz przez skrzyzowanie ze sluchawkami na uszach a z boku wyjezdza pojazd uprzywilejowany ktorego nie slyszysz. Tak za sluchanie mp3 na rowerze jest mandat w wysokosci do 150zl(?) jak dobrze pamietam.
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   bartek_1990 

• Maniak
  • Ikona
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 622
  • Rejestracja 28-czerwiec 06
  • Rower:Poison Zyankali

Napisano 24 maj 2007 - 21:38

Jak sie robi na maksa głośność, to wiadomo, ze nie będzie słychać, ale jak sobie dasz np na 1/3, żeby cos tam w tle grało, to raczej nie bedzie to przeszkadzac u usłyszeniu czegos tam...
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Mefisto 

• Maniak
  • Ikona
  • Wyświetl blog
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 577
  • Rejestracja 08-kwiecień 06
  • Rower:Rockrider 5.2+

Napisano 24 maj 2007 - 21:54

za samo słuchanie mandatu nie dostaniesz (chyba, że trafisz na Policjanta imbecyla - ciężkow będzie? :) ale w takiej sytuacji po prostu mandatu nie przyjmuj). Możesz natomiast go dostać za słuchanie muzyki na tyle głośno, że nie usłyszysz wezwania do zatrzymania się. Sam czasami słucham muzyki ale chyba będę musiał skończyć z tym paskudnym nawykiem :P
Dołączona grafika
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   drynda 

• Amator
  • Ikona
  • Wyświetl blog
  • Grupa Nowy użytkownik
  • Postów 95
  • Rejestracja 16-kwiecień 05
  • Rower:V6

Napisano 24 maj 2007 - 21:56

Wyświetl postUżytkownik MarcinGoluch dnia 24.05.2007, 21:35 napisał

Nie trzeba wcale wylegitymowac sie prawkiem zeby je stracic. Wystarczy ze policja sprawdzi w wydziale komunikacji i otrzymamy kwit zeby sie wstawic z prawkiem.
A wyobrazasz sobie zeprzejezdzasz przez skrzyzowanie ze sluchawkami na uszach a z boku wyjezdza pojazd uprzywilejowany ktorego nie slyszysz. Tak za sluchanie mp3 na rowerze jest mandat w wysokosci do 150zl(?) jak dobrze pamietam.

Jest do tego jakiś konkretny paragraf ?

ps. co do prawka to znajomemu kazali oddać prawo jazdy którego nigdy nie miał, także chyba nie zawsze sprawdzają w wydziale komunikacji, tylko automatycznie dopisują punkt w wyroku ;)
Dmax - 252,68 km | Vmax - 60,21 km/h
Zapowiada się dłuuuuuuuga przerwa w jeżdżeniu
Wędkarstwo
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Shogun 

• Maniak
  • Ikona
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 690
  • Rejestracja 26-czerwiec 05
  • Rower:Author Reflex '05
  • Imię:Patryk

Napisano 24 maj 2007 - 22:07

Trzeba by dokładnie w kodeksie poszperać, żeby potem nie było niespodzianek. Sam niedawno odmówiłem przyjęcia mandatu za brak światła przedniego i mam w sądzie teraz sprawę, na szczęście komendant znajomy i najprawdopodobniej skończy się na grzywnie 50zł i 4pkt karne. Z panami policjantami nigdy się nie wygra, bo nawet jak będziesz się z nimi sądził to powiedzą co będą chcieli, a bez wiarygodnych świadków/dowodów nie masz szans.
Dołączona grafika
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   GZA20 

• Stały bywalec
  • Ikona
  • Grupa Nowy użytkownik
  • Postów 1258
  • Rejestracja 05-maj 06
  • Rower:GT
  • Imię:Jacek
  • Reputacja: +2 Neutralna

Napisano 24 maj 2007 - 22:08

Ze słuchaniem zbyt głośnej muzyki wiąże się artykuł (art. 86 kodeksu wykroczeń) mówiący o tym, że kto nie zachowuje należytej ostrożności powoduje zagrożenia w ruchu drogowym i podlega karze.

Natomiast jest to ciężkie do zweryfikowania, gdyż należałoby ustalić pewną granicę głośności, przy której należy się kara, także przypadki ukarania raczej należą do rzadkości.
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Blue 

• Stary wyjadacz
  • Ikona
  • Wyświetl blog
  • Grupa Elita
  • Postów 3659
  • Rejestracja 04-sierpień 04
  • Rower:MTB-Nox/Szosa-Żółta

Napisano 24 maj 2007 - 22:10

Wyświetl postUżytkownik Shogun dnia 24.05.2007, 22:07 napisał

Sam niedawno odmówiłem przyjęcia mandatu za brak światła przedniego.

A złapali Cię w dzień czy w nocy?
Dołączona grafika
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   pinio 

• Amator
  • Ikona
  • Wyświetl blog
  • Grupa Nowy użytkownik
  • Postów 89
  • Rejestracja 24-maj 07
  • Rower:scott scale 70

Napisano 25 maj 2007 - 07:32

Jazda na rowerze ze słuchawkami w uszach to głupota. Nie słyszysz nadjeżdżającego z tyłu auta, a gdy chcesz ominąć dziurę w jezdni robisz gwałtowny zwrot kierownicą i...... leżysz po kołami martwy. Inna sprawa, że mam kumpla, który od wielu lat nie rozstaje się ze swoim sprzętem grającym. Kiedyś nosił na uszach słuchawki od walkmana, dziś mp3 ..... i jest głuchy jak pień.
Każdy lekarz wam to powie.
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Troll 

• Świeżak
  • Ikona
  • Wyświetl blog
  • Grupa Nowy użytkownik
  • Postów 29
  • Rejestracja 07-maj 07
  • Rower:Schwinn Moab Elite

Napisano 25 maj 2007 - 08:38

Dyskusja jest właśnie o tym, że można słuchać nie powodując zagrożenia dla siebie i innych i wtedy mandat nie wchodzi w grę. Za zbyt głośne słuchanie radia w samochodzie też można dostać, a przecież prawie każdy kierowca ma włączone. Kwestia zdrowego rozsądku.

A co do używania słuchawek, trzeba umieć używać a nie katować się zawsze na full. Bez komentarza i gratuluje koledze głupoty.
I nawet krocząc jasną doliną dobra się nie ulęknę...

My bike:
http://img244.images...schwinn1pw0.jpg
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Schwefel 

• Loża szyderców
  • Ikona
  • Grupa Root Admin
  • Postów 9723
  • Rejestracja 01-kwiecień 05
  • Rower:Sonix & OK@SS
  • Reputacja: +192 Doskonała

Napisano 25 maj 2007 - 09:16

Wyświetl postUżytkownik Niedźwiedź dnia 24.05.2007, 21:16 napisał

Możesz nie usłyszeć trąbiącego na Ciebie kierowcy czy nadjeżdżającej karetki.

Szczerze to mam w d**pie trąbiącego kierowcę bo musiał sobie ulżyć na rowerzyście. Karetki jeszcze mi się nie udało nie usłyszeć, może to kwestia dobrego słuchu albo umiejętnego posługiwania się słuchawkami.

Wyświetl postUżytkownik pinio dnia 25.05.2007, 07:32 napisał

Jazda na rowerze ze słuchawkami w uszach to głupota. Nie słyszysz nadjeżdżającego z tyłu auta, a gdy chcesz ominąć dziurę w jezdni robisz gwałtowny zwrot kierownicą i...... leżysz po kołami martwy. Inna sprawa, że mam kumpla, który od wielu lat nie rozstaje się ze swoim sprzętem grającym. Kiedyś nosił na uszach słuchawki od walkmana, dziś mp3 ..... i jest głuchy jak pień.
Każdy lekarz wam to powie.

Jak chce ominąć dziurę to omijam i mam gdzieś kierowcę za mną bo raz, że jest za mną a dwa, że musi zachować odstęp 1m ode mnie. Ja też się nie rozstaję ze swoją mp3 i nie wydaje mi się żebym był głuchy więc nie gadaj głupot.
Schwefel photoblog

"Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"
0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   Mefisto 

• Maniak
  • Ikona
  • Wyświetl blog
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 577
  • Rejestracja 08-kwiecień 06
  • Rower:Rockrider 5.2+

Napisano 25 maj 2007 - 09:48

Wyświetl postUżytkownik Schwefel dnia 25.05.2007, 10:16 napisał

Szczerze to mam w d**pie trąbiącego kierowcę bo musiał sobie ulżyć na rowerzyście.
Nie wiem czy wiesz ale sygnału dźwiękowego nie używa się tylko w celu "odreagowania" na kimś ale czasami też ostrzeżenia kogoś przed czymś (np. ostrzeżenie rowerzysty wyjeżdżającego z drogi podporządkowanej o tym, że jedzie samochód po głównej). Tylko nie mówi mi proszę, że zawsze jesteś ostrożny, zawsze uważasz, i nigdy nie wymusiłeś pierwszeństwa bo cmentarze są pełne tych co mieli pierwszeństwo.

Cytat

Jak chce ominąć dziurę to omijam i mam gdzieś kierowcę za mną bo raz, że jest za mną a dwa, że musi zachować odstęp 1m ode mnie.
ROTFL! No tego jeszcze nie słyszałem (chociaż - o zgrozo! - widziałem :angry: ). Nie wiem czy kiedyś kierowałeś samochodem ale z tego co napisałeś mogę wnioskować, że nawet nie jeździłeś jako pasażer. Samochód ma zachować 1 metr od Ciebie, ale kierowca samochodu jadącego 50/90km/h ma znacznie mniej czasu na reakcje niż Ty jadący 25-30km/h. Jeżeli jest on kilka metrów za tobą, zobaczy, że gwałtownie wjeżdżasz mu pod koła nie będzie miał czasu na reakcje i utrzymanie swojego ustawowego 1m odstępu. Przy najbardziej optymistycznym splocie wypadków uda mu się zjechać na lewy pas (i tam się z kimś/czymś zderzyć). A zachowanie szczególnej ostrożności wcale nie oznacza nieustannego uważania czy jakiś samobójca przypadkiem nie zechce mu wskoczyć pod koła, bo wtedy byśmy w ogóle nie mogli już jeździć samochodami.
Dołączona grafika
0

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   frondziak 

• Maniak
  • Ikona
  • Wyświetl blog
  • Grupa Nowy użytkownik
  • Postów 249
  • Rejestracja 27-czerwiec 05
  • Rower:Schwinn

Napisano 25 maj 2007 - 10:17

Jako liberał uważam ze słuchanie mp3 nie powinno być karane jak ktoś chce spowodować wypadek albo zginąc to droga wolna. Ale uważam ze słuchanie nie poprawia bezpieczeństwa rowerzysty. Jednak słuch jest ważnym zmysłem dla prowadzącego rower. To tak jak założyc by na twarz okulary spawacza :twisted:
Przykład: wracalem samochodem z pracy. W miejscu, w którym nie było przejscia dla pieszych wjechał na droge koleś na rowerze. Nie zauwazył samochodu ani nie usłyszał. Gdyby była wieksza szybkość samochodu koleś zostałby potrącony. Pierwsza myśl była ze szkoda że koleś nie został potrącony. Jak by go zabolało coś to długo by pamietał tę lekcje.
Dołączona grafika