[Amortyzator]Rock Shox Reba - Dostrojenie
Napisano 28 kwiecień 2007 - 11:01
Mam problem z dostrojeniem pod siebie swojej Reby. Szukałem już na forum i nic o tym nie znalazłem. Kiedyś był jakiś wykres na necie na którym ładnie pokazano co daje więcej w negatywnej, co daje więcej w pozytywnej etc. Wszystkie kombinacje i pod wagę bikera. Ale wtedy odległym marzeniem była Reba więc uznałem że mi to nie potrzebne. Bardzo ładnie można było z tego odczytać jak ustawić amorek pod siebie. Siedzę już od godziny na googlach i nic nie mogę znaleźć ani na polskich ani na zagranicznych stronach. Posiadam Rebe World Cup i ważę obecnie 61Kg. Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
"Ja i mój rower - to jedna z najbliższych relacji intymnych jakich doświadczę w swoim życiu..."
Rowery
Napisano 28 kwiecień 2007 - 11:40
http://www.harfa-harryson.com.pl/new/downl...ckShox-2006.pdf
tam w instrukcji jest napisane jak ustawiać neg. i poz. komorę.
My BIKE: NON
Napisano 28 kwiecień 2007 - 18:58
jak coś znajdę to zaraz się podzielę.
Napisano 28 kwiecień 2007 - 20:06
"Ja i mój rower - to jedna z najbliższych relacji intymnych jakich doświadczę w swoim życiu..."
Napisano 28 kwiecień 2007 - 21:50
Rowery
Napisano 13 maj 2007 - 22:54
ja swoja rebe dmucham
wiecej mozesz poczytac tu:
http://forums.mtbr.c...ad.php?t=183213
oraz tu:
http://forums.mtbr.c...ad.php?t=285311
Napisano 14 maj 2007 - 08:15
1. Pompuję komorę pozytywną, tak aby uzyskać wymagany SAG.
2. Pompuję komorę negatywną, do momentu w którym osiągnę nominalny skok. Wraz z pompowaniem komory negatywnej skok się zmniejsza. Można napompować trochę więcej, wtedy skok będzie mniejszy od nominalnego, ale amor będzie czulszy.
3. Tłumienie odbicia podkręcam do momentu, w którym przestaje poprawiać się komfort jazdy, a zwiększa już tylko bujanie. Najlepiej robić to na jakiejś "tarce" albo innych kocich łbach.
4. Floodgate reguluję wg zaleceń w instrukcji.
Napisano 14 maj 2007 - 10:33
Użytkownik MIC dnia 28.04.2007, 21:50 napisał
do górnych lag jest przy ustawiniu na 100mm 115mm, bo jest jeszcze coś takiego jak prześwit między górną koroną w najniższym położeniu a oponą i musi zapas żeby nie było opcji, że skorzystająć z całego skoku górna korona przychaczy o oponę( z tego powodu masz odboje założne na tłumiki w środku, żeby to się nie stało) Mi się w rebe max. 95mm udało wykorzystać.
Co do floodgate to prosta sprawa wsumie, ustawiasz pokrętło kompresji w pozycje blokada i regulujesz floodgate tak żeby było sztywno, ale żebyś pod silnym naciśnięcjem rąk puscił zawór czyli amor się ugioł!
Co do pozytywna(+), negatywna(-) to wykres to padaka co on ci da. Cały trik polega na tym, że dzięki DualAir robisz co chcesz. ładujesz do + tyle ile napisane(też kwestia sprawdzenia jak ci odpowiada). A komorę - ładujesz tyle samo co + będzie wygodnie, albo 20-35% mniej to będziesz miał bardziej twardo. Komorą - przeciwstawiasz ciśnienie w + i nią regulujesz czułość widelca. Żadne wykresy nie są potzrebne:/
Użytkownik roge dnia 14.05.2007, 08:15 napisał
1. Pompuję komorę pozytywną, tak aby uzyskać wymagany SAG.
2. Pompuję komorę negatywną, do momentu w którym osiągnę nominalny skok. Wraz z pompowaniem komory negatywnej skok się zmniejsza. Można napompować trochę więcej, wtedy skok będzie mniejszy od nominalnego, ale amor będzie czulszy.
3. Tłumienie odbicia podkręcam do momentu, w którym przestaje poprawiać się komfort jazdy, a zwiększa już tylko bujanie. Najlepiej robić to na jakiejś "tarce" albo innych kocich łbach.
4. Floodgate reguluję wg zaleceń w instrukcji.
co do punktu 2 to nie ładujemy to negatywnej tyle, żeby się skok zaczoł zmniejszać to jest niedopuszczalne!!!!!
Napisano 14 maj 2007 - 17:46
Użytkownik ramir dnia 28.04.2007, 18:58 napisał
jak coś znajdę to zaraz się podzielę.
Napisano 14 maj 2007 - 20:52
Użytkownik adamus dnia 14.05.2007, 10:33 napisał
dlaczego? jest jak najbardziej dopuszczalne, tylko trocghe skoku szkoda. ja ustawilem na 115mm, czyli max i zmniejszam negatywna.
Napisano 14 maj 2007 - 20:57
Użytkownik uchmanek dnia 14.05.2007, 20:52 napisał
jeżeli zmniejszasz negatywem to masz w nim większe ciśnienie niż w pozytywnej. A zalecenia są takie, żeby tak nie było. Kiedyś ci uszczelki polecą się nauczysz :wink:
Napisano 15 maj 2007 - 18:49
Użytkownik adamus dnia 14.05.2007, 20:57 napisał
zrodlo rewelacji poprosze. w mojej instrukcji jest napisace cos calkowicie przeciwnego. a z tymi uszczelkami to juz wogle przegiales. temu oringowi, ktory oddziela + od - jest naprawde wszystko jedno z ktorej strony ma wyzsze cisnienie.
Napisano 15 maj 2007 - 19:59
Użytkownik uchmanek dnia 15.05.2007, 18:49 napisał
Poza tym ta uszczelka jest tania jak barszcz i raz na sezon warto ją wymienić dla świętego spokoju.
Napisano 15 maj 2007 - 20:07
Użytkownik uchmanek dnia 15.05.2007, 18:49 napisał
nie będe robił k.... na forum, zastanów się czemu RS nie wpadł na taki genialnie prosty sposób regulacji skoku, zamiast używania all travel:/ Do tego tą wspaniała metodą uzyskujesz zmniejszenie skoku + prace jak kanape i wykorzystywanie prawie całego skoku na byle ######e. Dobra nieważne masz swoją racje ja mam swoja i szkoda forum zasmiecać bo do porozumienia nie dojdziemy:twisted:
Napisano 15 maj 2007 - 20:57
Pozdrawiam.
Napisano 15 maj 2007 - 21:57
nie narzekam na nic. widelec jest czuly i dobrze lapie wszystkie dziury.
Napisano 15 maj 2007 - 23:11
nie no zarcik.ale piszcie ile wazycie. Bo tak to sobie mozna pisac co sie chce. Mozna dodac jaki sag macie i na jakiej zasadzie ustawialiscie tlumienie powrotu i styl jazdy (wiadomo ze lesny jezdziec sobie ustawi tryb kanapowy a ostry jezdziec XC ustawi go twardziej bo mimo ze gorzej bedzie wybieral, wyelminuje sie plywanie amora)
Napisano 12 czerwiec 2007 - 17:02
Moja waga 87kg ile powinienem dac do pozytywnej a ile do negatywnej. Lubie jak jest miekko i amor wybiera male nierownosci.
Napisano 12 czerwiec 2007 - 17:36
co wedlug ciebie znaczy miekko? chcesz czuc sie tak miekko, jak na dmuchanym materacu czy tak miekko, jak na karimacie?