w komplecie otrzymałem śruby mocujące na torxa z podkładkami.
tarcze są zapakowane w tekturową podkładkę i do niej przylaminowane. tektura byla wygięta i nie byłem pewien jak to sie odbije na prostocie tarcz. no i troche trzeba było się naszarpać zeby je wydobyć.
tarcze prezentują sie bardzo ciekawie - mozna rzucić okiem na strone velo albo postaram się umieścić zdjecia mojego roweru. ale to za jakiś czas.
co da się odczuc od razu to waga: tarcze rzeczywiscie są lżejsze niz standartowe: zapewnia to filigranowa konstrukcja żeber i samego pióra z którego zabrano sporo materiału. 203 mm wazy ok 130 gram a 180tka ok 110 gram - wazone na wadze domowej mechanicznej wiec pewnosci nie mam co do dokładności pomiaru. wobec moich poprzednich tarcz (2x203 mm) spadek wagi wyniósł ok 150 gram na parze - poprzednio miałem freezery i zwykłe okrągłe win zipy.
zamontowane do roweru wygladają rewelacyjnie
pierwszy test: praktycznie nie wymagają dotarcia. w kombinacji z klockami metalicznymi shimano wlasciwie tylko pierwsze hamowania sa przeciętne ale i tak jestem w stanie bez problemu zatrzymac rower (czego nie mozna bylo powiedziec np o magurach julie).
tarcze zakładam (czego oczywiscie nie powinno się robic) tuz przed wyjazdem na dłuższą wyprawe
test trzydniowy: piątek-niedziela, 150 km terenowo asfaltowych, z czego ok 110 w terenie. jakość hamowania taka jak innych tarcz. nie zauważam żadnych problemow jakie mogłyby wystąpić z powodu "wychudzenia".
lekkie ocieranie punktowe spowodowane jest wyjęciem i założeniem koła: tak czesto się zdarza. korekta po powrocie do domu niweluje problem do zera.
powierzchnia hamowania to ok 1,5cm powierzchni pióra tarczy licząc od zewnetrznej krawędzi. ale to juz nie jest wina tarcz tylko konstrukcji i umiejscowienia zacisku.
ogólnie polecam.
za jakość/wagę/działanie 10 pkt na 10.
cena detaliczna to 80 zł tarcza 203 i 70 zł tarcza 180 mm.
Użytkownik Schwefel edytował ten post 07 lipiec 2007 - 15:37
błąd w nazwie tematu

Rower